Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

11 трендів в освітленні інтер'єрів. Нове розуміння комфорту і рішення, про які краще забути

24. 09. 2018

Колірна температура, яку можна змінювати, архітектурне світло, нестандартні вбудовані світильники та ще десяток інших новинок поступово стають звичними для модних інтер'єрів. Спробуємо розібратися, за якими тенденціями варто слідувати, а про які — краще забути. Знайомтеся з новою добіркою, щоб оформити будинок красиво і комфортно.

1. Персоналізація може бути незручною

Складні схеми освітлення, десятки заздалегідь встановлених режимів та інші індивідуальні функції в житті не завжди корисні. Більшість власників будинків з такими сценаріями говорять, що фактично використовують не більше 3 режимів, а деяким вистачає лише загального світла.

Додаткові можливості — не завжди свобода. Вони перевантажують зайвою інформацією та перетворюють просту задачу на складну проблему. Тому сучасні користувачі частіше обирають помірність і простоту. Один-три сценарія освітлення, автоматичні настройки, які не потребують участі людини — часто цього достатньо.

Інколи простота — те, що потрібно для затишку та свободи (на фото світильники SDL з декоративними накладками)

2. Архітектурне освітлення виходить у лідери

Мінімалізм в інтер'єрі залишається трендом, тому архітектурний светодизайн, про який ми вже писали, стає популярним. Точкові та інші вбудовані led-світильники дозволяють відмовитися від масивних люстр, об'ємних бра, важких торшерів та інших класичних моделей. При цьому освітлення стане більш комфортним, а дизайн кімнати — цікавішим. А ще ви заощадите вільне місце для корисних речей.

Гра світла й тіні — тренд, який прийшов на зміну декоративним світильникам

3. Моделі з цоколями під лампи йдуть зі сцени

Простота й розумна економія — девіз сучасного способу життя. Тому традиційні люстри й бра, до яких потрібно окремо купувати лампочки, втрачають свої позиції. Їх місце впевнено займають моделі з вбудованими світлодіодами.

LED-світильники дозволяють виробникам придумувати нові форми й стилі, а користувачі, які їх обирають, витрачають менше часу на шопінг. У 2018 році, щоб вибрати освітлення, досить знайти світильник і встановити його в квартирі. А про придбання й заміну ламп можна просто забути.

Щоб не витрачати час на заміну ламп в люстрі під стелею, використовуйте моделі з інтегрованим лед-модулем, наприклад техніку серії LCL

4. Керуйте не тільки яскравістю, але і відтінком світла

Сучасні світильники, які дозволяють налаштовувати кольорову температуру, стали доступними за вартістю. А значить, змінювати атмосферу в кімнаті з затишної на святкову або робочу можуть не тільки власники розкішних вілл, а й жителі панельок. Функція особливо корисна для тих, хто живе в квартирах-студіях і використовує одну кімнату по-різному.

До речі, питання про те, як температура світла впливає на самопочуття, уважно вивчають вчені. Можна очікувати, що ці світильники стануть більш «розумними» і допоможуть зробити штучне світло таким же комфортним, як і сонячне.

Даунлайти 3-step з трьома режимами роботи мають доступну ціну, тому підійдуть навіть тим, хто планує бюджетний ремонт

5. Економити та дбати про природу стало простіше

Екологічні проблеми перетворюються з прогнозів на реальність, отже, розумне скорочення використання ресурсів приходить на зміну необмеженому споживанню. Зміни торкнулися й освітлення. Енергоефективні лампи з тривалим терміном служби, відмова від декоративних електроприладів, моделей, що містять ртуть, складних схем проводки й інших систем став трендом. До речі, цей підхід допомагає зберігати гроші та час.

Лед-лампи економлять електроенергію і дбають про екологію

6. Зручне освітлення — не лише зонування

Сучасне життя мобільне: ми частіше переїжджаємо, робимо ремонти, переставляємо меблі, знімаємо квартири. Отже, потреба в гнучкому освітленні зростає.

Через це стаціонарні світильники і люстри поступово втрачають позиції. Дійсно, зручніше мати вдома настільну лампу або легкий торшер, аніж стильний підвіс. Невеликий світильник можна поставити на стіл, де ви спілкуєтеся з друзями, використовувати для роботи за комп'ютером, встановити на тумбі як нічник, взяти з собою на балкон і використовувати десятком інших способів.

Підхід допоможе відмовитися від складних схем освітлення і дорогих світильників, зробить інтер'єр більш комфортним і гнучким.

Ввечорі настільну лампу DL3-6W-WT можна перенести з робочого столу і перетворити в затишний нічник для дитячої кімнати

7. Ретро і технології об'єднуються

Вантажний стиль та інновації більше не оспорюють право першості, а гармонійно поєднуються між собою. Таких моделей стає більше.

Один із прикладів — філаментні лампи. Вони об'єднали переваги світлодіодів і ламп із ниткою розжарювання. Джерела мають прозору колбу і розсіюють світло у всіх напрямках, як і ЛОН. При цьому вони економлять електрику і служать довго, як LED-лампочки.

Тенденція відбилася й на дизайні світильників. Сьогодні неважко знайти модель, яка об'єднує інтегровані світлодіоди і витонченість латуні або натуральне дерево. Елегантні люстри, що імітують класичні скляні абажури, рішення з плафонами з бетону та подібна техніка стають звичною частиною сучасного інтер'єру.

В вінтажному світильнику можна використовувати філаменти в формі свічок з прозорою колбою

8. Лаконізм залишається в моді

Конкуренцію ретродизайну становлять світильники з простими геометричними формами та чистими лініями. Цей принцип прийшов в освітлення з інтер'єру: меблі та інші предмети обстанови в стилі мінімалізм уже давно залишаються лідерами.

Головна перевага таких моделей — вони підходять для різних кімнат. Погодьтеся, лаконічний чорний підвіс або пласке бра добре виглядає й над столом у кухні, і над тумбою, й у вітальні.

Пласкі світильники I51437B в геометричному дизайні створюють місцеве світло біля дивана та прикрашають інтер'єр

9. Все стає «розумнішим»

Датчики освітленості, світлові будильники та інші рішення, які автоматично підлаштовують світло під потреби користувача, залишаються популярними. Вони не тільки приносять максимум зручності, але і допомагають дбати про екологію, скорочуючи витрату електрики.

10. Вбудувати можна все

Точкові світильники в гіпсокартоні та інших поверхнях — вже класика, а отже, прийшов час іновацій. Нові вбудовані моделі стали більш складними за формами та розмірами. Панелі, конструкції з обтічними кутами, бра, що плавно зливаються зі стіною, біонічні рішення — тепер є нормою.

Точкові джерела (на фото модель I082612), світлові стрічки і панелі — лише невелика частина сучасних вбудованих рішень

11. Світильники можна не лише обирати, але й створювати

Люстри-трансформери, підвіси, які об'єднуються в групи, й подібні рішення викликають все більший інтерес. Такі освітлювальні прилади роблять інтер'єр індивідуальним, захищають від зайвого декорування й складних сценаріїв. Навіщо два місяці шукати ідеальну люстру для кімнати, якщо її можна зібрати з наявних елементів?

Зі світильників серії Bread легко створити композицію, щоб замінити набридлу люстру в центрі вітальні.

На цьому ми завершуємо статтю. І нагадуємо, що слідувати тенденціям важливо, але не варто заради них жертвувати комфортом. Так чи інакше, мода зміниться, а інтер'єр залишиться на кілька років.

Читайте блог «Максус», щоб обирати сучасне зручне освітлення!

 

Поділіться матеріалом в соцмережах і допоможіть родичам, друзям та колегам організувати освітлення будинку.

Якщо помітили інші тренди або хочете обговорити статтю, залишайте коментарі. Будемо раді відповісти!