Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Архітектурне світло: новий спосіб створити стильний інтер'єр і зручно освітити будинок

29. 07. 2018

Що таке архітектурне світло й навіщо його використовувати в інтер'єрі? Принципи світлодизайнера Річарда Келлі та їх застосування в дизайні сучасних квартир. Вибір світильників для архітектурного освітлення.

Архітектурне світло, організоване за допомогою точкових світильників I082612, зробить стильним навіть простий інтер'єр

Архітектурне світло: що це і коли воно потрібне в інтер'єрі квартири?

Кожен з нас знайомий з таким освітленням. Ви напевно бачили його вночі або ввечері на фасадах музеїв, театрів, великих офісів та інших важливих для міста будівель.  

Архітектурне світло сильно відрізняється від звичайного вуличного. Традиційне освітлення утилітарне: воно допомагає пішоходам знаходити будівлю вночі, визначати, де розташований ганок тощо. Архітектурне світло — це індивідуальний проект. Його розробляють, щоб підкреслити естетику фасаду й зробити об'єкт органічною частиною нічного пейзажу.

Основні особливості цього освітлення:

  • підкреслює форму, розміри, декор та інші елементи простору;
  • активно використовується гра світла і тіні, промені, що малюють, різних кольорів і температур, інші естетичні можливості освітлення;
  • джерела, які створюють світ, мають просту форму. Ці моделі не привертають до себе уваги або монтуються прихованим способом;
  • часто використовується кілька схем освітлення, які мають різний емоційний вплив на глядача.

За рахунок правильного світла цей однотонний інтер'єр набуває об'єму і виглядає більш цікаво 

Якщо перенести принципи архітектурного освітлення в дизайн сучасної квартири, то можна буде позбутися масивних люстр і великих торшерів, підкреслити геометрію й цікаві деталі в кімнаті, а також створити незвичайну схему освітлення. Ці можливості роблять архітектурне світло популярним вибором для будинку.

5 випадків, коли точно слід обрати таке освітлення для квартири

1. Сучасний дизайн. Підхід пропонує використовувати малопомітні світильники, а також промислові моделі, тому він добре поєднується з інтер'єрами в стилі мінімалізм, хай-тек, лофт, футуризм, еклектика та іншими модними дизайнами.

2. Підкреслити геометрію кімнати чи скорегувати її форму. Архітектурне світло створено, щоб працювати з простором. За його допомогою можна зонувати, візуально змінювати розміри приміщення, привертати увагу до значущих деталей.

3. Якщо віддаєте перевагу готовим сценаріям освітлення. Цей світлодизайн зазвичай передбачає розробку кількох комплексних сценаріїв, у яких використовуються різні світильники та рівні освітлення.

4. Для тих, хто цінує простоту й функціональність. Архітектурне світло підходить до сучасного способу життя. Освітлення обходиться без зайвих декоративних елементів, дозволяє розробити схеми для різної діяльності, гнучко управляти світлом.

5. Змінити нудний інтер'єр без фарбування стін, покупки нових меблів або текстилю. Світлові акценти на структурах, промені, що малюють, ажурні тіні, незвичайне підсвічування ваз і картин, а також інші прийоми змінять дизайн кімнати накраще.

Промені вбудованих світильників ставлять акцент на скульптурі та декоративній стіни біля узголів'я 

Порада. Щоб створити правильне архітектурне світло будинку, потрібно звернутися до фахівців. Самостійно розробити таку схему освітлення не вийде, тому що вона вимагає глибокого розуміння правил світлодизайну. Якщо ви вирішили оформити кімнату своїми руками, комбінуйте прийоми традиційного й архітектурного освітлення.

3 принципи світлодизайну від Річарда Келлі, щоб освітити квартиру

Щоб створити архітектурне світло будинку, зазвичай відходять від традиційних правил. Замість них використовують принципи, розроблені Річардом Келлі (1910-1977), класиком і піонером сучасного світлодизайну в архітектурі. Він сформував новий підхід до освітлення будівель, який ґрунтувався на розумінні простору, сценічному світлі й суміжних дисциплінах.

Корисно знати. Річард Келлі був знаковою фігурою свого часу, він працював спільно з Річардом Джонсом, Людвігом Міс ван дер Рое та іншими відомими архітекторами. Його найбільш відомі проекти освітлення — це «Скляний будинок» Філіпа Джонсона (Glass House, Johnson house), Театр Девіда Коха (David H. Koch Theater) і хмарочос Сигрем-білдінг (Seagram Building) в Нью-Йорку.

Гра світла й тіні допоможе змінити атмосферу в кімнаті та настрій інтер'єру

3 принципи освітлення Річарда Келлі

Щоб красиво та зручно освітити простір, потрібно знайти баланс між видами освітлення. При цьому кожен проект повинен бути індивідуальним, враховувати потреби мешканців квартири, геометрію простору та інші особливості. 

1. Світло, щоб бачити. Це необхідна база, вона вирішує практичну задачу — створює комфортну освітленість в кімнаті. Зазвичай це рівномірне світло, яке відповідає вимогам ДБН та дозволяє жителям займатися повсякденними справами.

2. Світло, щоб побачити. Це другий рівень освітлення, який виконує практичні й декоративні завдання. За допомогою нього виділяють функціональні зони, вибудовують геометрію простору, коректують форму кімнати тощо. Це світло формує глибину і об'єм, підкреслює особливості різних зон.

3. Світло, щоб дивитися. Воно завершує будь-який проект, побудований за принципами архітектурного світлодизайну. Завдання такого освітлення — емоційний вплив на жителів і гостей будинку, красива гра світла й тіні, а також інші ефекти. На цьому етапі створюють комплексні схеми освітлення, розробляють сценарії, призначені для відпочинку, сімейних свят, вечірок та інших подій.

Світло може зробити спальню дійсно затишним місцем

Світильники для архітектурного освітлення інтер'єру

Ми вже говорили про те, що архітектурне світло передбачає відмову від об'ємних абажурів, люстр, що привертають до себе увагу, інших декоративних світильників. Для його організації зазвичай використовують:

  • точкові моделі: вбудовані, невеликі поворотні прожектори, накладні джерела світла, що малює, та ін.;
  • підвіси з лаконічними плафонами;
  • вбудовані в стіни чи стелю світильники різної форми, наприклад, світлодіодні стрічки або моделі оригінальної форми;
  • лінійні джерела світла та інші моделі, характерні для офісів;
  • невеликі бра, що створюють кольорове світло чи освітлення з тінями.

Точкові світильники I082612 Intelite — зручний вибір для архітектурного освітлення

Світлодіодні джерела — оптимальний вибір для архітектурного світла в інтер'єрі

Щоб організувати таке освітлення, дизайнери зазвичай використовують світлодіодну техніку. Це пов'язано не тільки з економічністю та надійністю таких світильників і ламп. LED-моделі — це оптимальний вибір для архітектурного освітлення в інтер'єрі, оскільки:

  • легко знайти джерело з потрібними технічними характеристиками. Світлодіодні моделі представлені в широкому асортименті, тому можна без проблем вибрати оптимальну колірну температуру, знайти техніку з відповідним кутом розсіювання, силою світла та іншими параметрами;
  •  LED-світло відповідає настрою та стилю сучасних інтер'єрів, тому що такі джерела мають стильний дизайн і розумні функції;
  •  вони мало гріються. Це дозволяє інтегрувати світло в різні поверхні: дерево, натяжні стелі, гіпсокартон тощо.

 

У серії точкових світильників SDL MAXUS легко вибрати модель з відповідною інтенсивністю світла, колірною температурою та іншими характеристиками

Щоб організувати освітлення в квартирі можна вибрати традиційні світильники й підібрати до них led-лампи з оптимальними параметрами. Альтернативне рішення — зупинитися на моделях з інтегрованими світлодіодними модулями, що позбавить від необхідності окремо вибирати й купувати лампи.