Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Що таке освітлення, орієнтоване на людину, та як штучне світло впливає на продуктивність і сон людей?

24. 05. 2018

Чи може штучне світло впливати на активність людей? Яке освітлення краще включити в кімнаті перед сном? Що таке світло, орієнтований на людину? Які світильники можна встановити вдома чи в офісі, щоб працювати краще і повноцінно відпочивати? На ці питання відповідаємо в новій статті..

Чому світло впливає на людину?

Можливо, ви чули про те, що освітлення впливає на самопочуття людей. Воно може підвищувати продуктивність, активізувати роботу мозку чи, навпаки, допомагати розслабитись і відпочити.

Вчені підтверджують ці тези. Ритм сну і неспання підпорядковується не лише внутрішньому годиннику організму. На самопочуття людини впливає освітлення: його яскравість, колірна температура та інші характеристики.

Більш того, від світла залежать майже всіх живих істот. За час життя на планеті ми звикли до променів сонця і навчилися синхронізувати з ними свій організм. Це допомагає прокидатися вранці, бути активним вдень і поступово заспокоюватися до вечора.

Як освітлення діє на людину?

Світло певної яскравості та температури не просто бадьорить або розслабляє, а бере участь у виробленні гормонів і впливає на роботу багатьох систем організму.

Ми стаємо більш енергійними при яскравому світлі, тому що в тілі відбуваються зміни: трохи підвищується тиск, активізується увага, поліпшується координація й т.д. Коли ввечері освітлення змінюється, ці процеси починають сповільнюватися й організм готується до сну. Невідповідне світло порушує природні ритми, викликає почуття втоми, безсоння, може сприяти розвитку системних хвороб.

Яке світло допомагає збадьоритись, а яке — підходить для відпочинку?

Наука про взаємодію людини й освітлення — молода. Сьогодні ще ведуться дослідження, які в майбутньому дозволять легко управляти цими процесами. Але й на даний момент вчені знають багато:

  • яскраве світло вранці робить нас бадьоріше і сприяє тому, щоб люди раніше засипали ввечері;
  • інтенсивне висвітлення в темний час доби, навпаки, порушує природний ритм, організм стає більш активним і повільніше готується до сну;
  • світло холодного тону підвищує концентрацію. Проте, тривала робота при ньому призводить до безсоння;
  • промені теплого відтінку допомагають розслабитись і відпочити;
  • сила впливу світла на організм залежить від часу. Ефект від освітлення тим сильніше, чим довше воно діяло на людину.

Однак ці закономірності не є лінійними, все працює складніше. Ефект від освітлення залежить від індивідуальних особливостей організму, широти, в якій живе індивід, часу доби і навіть кута, під яким падають промені. Сьогодні вивчення цих процесів триває, тому найближчим часом варто очікувати нових відкриттів.

Що таке системи освітлення, орієнтовані на людину?

Щоб зробити світ більш комфортним для людей, підвищити продуктивність і якість життя, розробляються динамічні рішення. Вони являють собою складні комплекси світлотехніки, які протягом дня змінюють яскравість, температуру та інші характеристики світла за заданим алгоритмом. Принцип їх роботи заснований на відкриттях вчених.

Такі рішення вже впроваджуються в США і в європейських країнах у різних сферах:

  • в охороні здоров'я. Щоб співробітники лікарень були більш сконцентрованими, в приміщеннях для роботи використовують джерела з холодним світлом. А в палатах встановлюють тепле освітлення, яке допомагає більше відпочивати й швидше відновлюватися після хвороби;
  • в офісах. На даний момент є кілька прикладів впровадження повноцінних проектів освітлення, орієнтованого на людей, в робочих просторах. Такі системи передбачають зміну яскравості та температури світла протягом дня, вони синхронізують робочий графік і природні ритми організму;
  • на виробництвах. Динамічне освітлення вже застосовують деякі підприємства, щоб зменшити кількість помилок співробітників і збільшити продуктивність.

Використання таких систем принесло позитивні результати та підтвердило їх ефективність. Було доведено, що динамічне освітлення може підвищити продуктивність праці на 4,5%, знизити кількість помилок і надзвичайних подій на 2%, а також на 1% зменшити число пропусків роботи співробітниками. (Дані з доповіді Quantified benefits of human centric lighting April, 2015).

Як застосувати ці знання в звичайному житті?

Повноцінні системи світла, орієнтованого на людину, є інновацією, тому коштують дорого і поки мало доступні для широкого використання. Але для тих, хто вже сьогодні хоче використовувати правильне освітлення, в нашому магазині є моделі, що дозволяють гнучко налаштовувати основні характеристики світла.

Розумні стельові світильники серії SMT

Розумний світильник 1-SMT-007 для гнучкого налаштування яскравості, температури та інших характеристик освітлення

Дана серія робить штучне світло майже таким же комфортним, як і природні промені сонця. Серед моделей можна вибрати світильник, який:

  • дозволяє гнучко налаштувати температуру й яскравість світла;
  • автоматично регулює яскравість залежно від рівня освітленості в приміщенні;
  • має світловий будильник для м'якого й природного пробудження вранці;
  • дає можливість складати розклади для автоматичного налаштування світла;
  • запам'ятовує індивідуальні сценарії освітлення для кожного члена сім'ї.

Такі світильники на стелю можна купити в нашому магазині, щоб зробити своє життя більш комфортним вже зараз.

Настільні лампи Intelite Desklamp

DL1-7W-BL — настільна лампа для офісу чи будинку, яка дає можливість управляти яскравістю та колірною температурою

Правильно налаштоване світло за робочим столом так само важливе, як і загальне освітлення. Тому ми створили серію розумних настільних світильників Intelite Desklamp. Серед них є моделі, які дозволяють управляти колірною температурою та яскравістю, наприклад, DL2-9W-BL, DL7-9W-WT або DL1-7W-BL.

Ці лампи можна використовувати вдома чи в офісі, щоб:

  • підвищити концентрацію, якщо ви працюєте над складним завданням або займаєтеся ввечері (встановіть прохолодний відтінок і збільште яскравість світла);
  • розслабитися перед сном, наприклад, під час читання (використовуйте тепле світло помірної інтенсивності);
  • комфортно працювати над повсякденними завданнями (найкраще підійде освітлення денного тону);
  • налаштовувати яскравість і температуру в залежності від індивідуальних потреб або вирішуваних завдань.

Нові точкові світильники 3-step

Світильник 1-MAX-01-3-SDL-09-S створить зручне світло для роботи, відпочинку та повсякденних справ

В цьому році ми випустили ще одну серію, яка дозволяє гнучко налаштовувати освітлення. При розробці цих моделей інженери MAXUS оптимізували не тільки колірну температуру та яскравість світла, але й кут розсіювання. Нові точкові світильники мають три режими роботи:

  • основне світло. Це яскраве спрямоване освітлення з прохолодним тоном. Воно підбадьорить вранці, допоможе активніше займатися повсякденними справами, сконцентруватися на роботі чи навчанні;
  • м'яке підсвічування. У цьому режимі світильники дають неяскраве тепле світло. Його зручно включати ввечері, щоб забути про проблеми та підготуватися до сну. Також воно підійде для романтичної вечері вдома або невимушеного спілкування в колі друзів;
  • комбінований режим. Це світло наближено до природного денного освітлення, воно має нейтральний вплив і підходить для повсякденних справ.

Такі світильники можна використовувати вдома, в офісі, кафе та будь-яких інших просторах.

На цьому ми завершуємо статтю, але рекомендуємо частіше заходити в наш блог, щоб залишатися в курсі інновацій у сфері світлотехніки та вибирати правильне світло для будинку чи офісу.

Матеріал був корисним для вас? Поділіться ним із колегами, друзями й родичами в соціальних мережах.