Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Декоративні лампочки. Гід по типах і особливостях моделей

18. 06. 2018

Освітлення повинне бути не лише комфортним для очей і зручним у використанні, але й красивим. Тому ми підготували гід по видах декоративних ламп. Читайте статтю, щоб дізнатися які моделі бувають, як їх краще використовувати та правильно вибирати.

Сучасний інтер'єр зі світильниками з декоративними лампами: філаментні (на передньому плані), капсульні (на задньому плані) та рефлекторні (в точкових світильниках на стелі)

Що таке декоративні лампочки?

До цієї категорії відносять різні моделі: від філаментних або невеликих ламп з цоколем GU5.3 до рефлекторних та інших рішень для точкових світильників. Всі вони не лише дають комфортне світло, але й допомагають стильно освітлювати інтер'єри та екстер'єри.

Відмінності декоративних моделей:

  • невеликі розміри, які роблять їх непомітними. Ця особливість дозволяє забути про вибір світильників і зосередитися на оформленні інтер'єру за допомогою світла: підсвічуванні ніш і меблів, незвичайному освітленні стелі, підлоги чи стін;
  • цікавий дизайн (у формі свічки, прозора колба тощо). Ці моделі встановлюють у світильниках з відкритими чи прозорими абажурами. Крім того, нестандартна форма ламп дозволяє дизайнерам придумувати нові світильники;
  • особливе освітлення. Деякі декоративні джерела світла створюють особливе освітлення, наприклад, філаментні моделі поширюють світло на 360°.

Чому варто вибрати декоративні LED-лампочки?

Філаменти не гріються, тому їх часто використовують у світильниках, зроблених своїми руками

Швидше за все, ви вже знаєте, що світлодіодне освітлення більш економічне, безпечне та надійне. А тим, хто планує створювати красиве світло, LED-лампи дають додаткові переваги:

  • свобода

Ці моделі мало гріються, тому їх можна без обмежень за потужністю використовувати на натяжних і гіпсокартонних стелях, вбудовувати в дерев'яні меблі, встановлювати в світильники з абажурами з текстилю чи паперу. Це розширює межі дизайну та дозволяє оформляти інтер'єр оригінально.

  • зручність

Декоративні світильники часто мають складну форму або розташовуються в погано доступних місцях, тому міняти перегорілі лампи в них буває непросто. Завдяки тому, що світлодіодні джерела світла служать довго, ця проблема не буде турбувати вас в середньому по 10-15 років.

  • великий асортимент

LED-лампочки представлені в широкому асортименті, тому можна підібрати модель з оптимальною силою світла, колірною температурою, кутом розсіювання та іншими характеристиками.

Де і коли потрібні декоративні лампи?

Ці джерела світла допомагають красиво освітлювати домашні інтер'єри. Їх вибирають, щоб створити святковий настрій у вітальні чи наповнити кімнату романтичною атмосферою. Такі лампи допоможуть оформити спальню, обідню зону або барну стійку на кухні, а також внести трохи чарівництва в інтер'єр дитячої.

Декоративні джерела світла потрібні не лише вдома. Вони створять затишок у кафе й підкреслять стиль ресторану, допоможуть освітити барбершоп, студію краси чи модний бутік. У магазині такі моделі часто використовують, щоб стильно представити товари на вітринах і виділити рекламні стенди.

На вулиці декоративні лампи потрібні для архітектурного підсвічування й пейзажного освітлення. В цьому випадку їх встановлюють до світильників, що захищені від пилу і вологи.

Філаментні лампи

Світлий інтер'єр з люстрою, в якій використовують ретролампи в формі свічок

Ці джерела об'єднують переваги ламп розжарювання та LED-моделей. Вони розсіюють світло в усіх напрямках — на 360°, завдяки особливому розташуванню світлодіодів, і виконуються з прозорою колбою. Також ці моделі інколи називають лампами Едісона.

Якими бувають?

Філаментні моделі виконуються в різних форм-факторах: від стандартної форми «Груша» А60 з цоколем Е27 до моделей-свічок C37 або невеликих куль G45. Вони можуть відрізнятися за інтенсивністю світла, колірній температурі, габаритам та іншим характеристикам, тому можна без зусиль підібрати модель для різних завдань.

Як використовують філаментні лампи?

  • в інтер'єрах у стилі ретро, лофт чи вінтаж. Їх тепле лампове світло створює затишок і ностальгічний настрій, характерний для цього дизайну;
  • в світильниках з відкритими, кришталевими або просто прозорими абажурами. Колба зі скла та нитки діодів, що світяться, підкреслюють естетику люстр, бра й торшерів;
  • для рівномірного освітлення. Завдяки тому, що світло поширюється на 360°, промені рівно розподіляються по всьому простору, тобто, кути чи стеля не потребуватимуть додаткового освітлення;
  • замість звичайних джерел, щоб користуватися перевагами світлодіодного й традиційного освітлення.

Види освітлення, для яких підійдуть ці моделі: загальне, місцеве, акцентне.

Лампочки в формі свічки та «свічки на вітрі»

Світильники, що імітують свічки, в елегантному інтер'єрі заміського будинку

Ці моделі відрізняє форма колби, вона нагадує вогник від свічки. Такий форм-фактор ламп позначається літерою С, а дві цифри поруч з ним говорять про діаметр. Найпопулярніший варіант виконання — С37.

«Свічка на вітрі». Ці моделі схожі на звичайні свічки, але їх колба більш вигнута й точніше повторює форму палаючого вогника. За сферою використання та модельному ряду вони не відрізняються від простих свічок.

Якими бувають?

Ці декоративні лампи можуть відрізнятися цоколем, колірною температурою, габаритами, силою світла та іншими характеристиками. Вони мають прозорий або матовий плафон.

Як використовують лампи?

  • для імітації свічок у світильниках з відкритими абажурами, люстрах у стилі ретро або з кришталю;
  • у дизайнерських світильниках з вузькими й нестандартними плафонами, в які не можна встановити лампу іншого форм-фактора;
  • у моделях з прозорими чи напівпрозорими абажурами.

Види освітлення, для яких використовуються: загальне, місцеве, акцентне.

Рефлекторні лампи та моделі MR16 — вибір для точкових світильників

Точкові світильники з рефлекторними лампами можна розташувати в геометричному порядку на стелі

Рефлекторні моделі спеціально розроблені для точкових світильників. Усередині вони мають поверхню, що відбиває, тому при невеликій потужності створюють інтенсивний світловий потік. Найчастіше їх кут розсіювання менше, ніж у інших видів ламп.

Цей форм-фактор позначається буквою R, а дві цифри поруч означають діаметр. Найбільш поширені типи — R39, R50, R63. Більшість рішень має гвинтовий цоколь.

Моделі MR16, як і лампочки рефлекторного типу, зазвичай використовуються в точкових світильниках. Вони мають відбивач, що складається з безлічі плоских поверхонь, який дозволяє домогтися яскравого світла при невеликій потужності. Крім того, форм-фактор MR16 передбачає іншу форму: вони мають меншу довжину. Цоколь у ламп найчастіше контактний. Світло від таких джерел поширюється під середнім кутом.

Якими бувають?

Так само як і інші світлодіодні лампи, вони відрізняються габаритами, силою світлового потоку, колірною температурою тощо. Можуть мати матовий або прозорий розсіювач.

Навіщо та як найчастіше використовуються?

  • для декоративного освітлення багаторівневих стель із ПВХ або гіпсокартону;
  • для вбудованого підсвічування меблів і ніш;
  • для освітлення картин, скульптур тощо;
  • для нестандартного світлодизайну інтер'єру (світло знизу, світло на стінах, що малює);
  • для підсвічування вітрин.

Види освітлення, для яких використовуються моделі: загальне, місцеве, акцентне.

Декоративні моделі з цоколем G9 та G4

Дизайнерський світильник з відкритим плафоном під капсульні лампи

Це моделі невеликих розмірів і малої потужності, вони виконуються з капсульної колбою та штирьковим цоколем.

У моделях G9 відстань між штирями становить 9 мм, зазвичай вони підключаються до мережі 220 В, але можуть виконуватись і в варіантах для мереж 12 В.

Рішення з цоколем G4 частіше призначені для низьковольтної мережі 12 В або стандартної мережі 220 В (у залежності від моделі), відстань між штирями становить 4 мм.

Якими бувають?

Моделі можуть відрізнятися колірною температурою, габаритами, силою світла та іншими характеристиками.

Навіщо та як найчастіше використовуються?

  • на багаторівневих стелях з гіпсокартону чи ПВХ, для оформлення арок, ніш у стінах та інших конструкцій;
  • у світильниках, вбудованих у дерев'яні меблі;
  • для місцевого підсвічування картин;
  • в каганцях, для освітлення дзеркал по периметру;
  • у вітринах;
  • у світильниках з абажурами з паперу та інших нестандартних матеріалів, а також у моделях з відкритими плафонами.

Види освітлення. В основному капсульні лампочки потрібні для декоративного підсвічування. Також їх часто встановлюють у точкові світильники при організації постійної світловий розмітки у вестибюлях і на сходах.

5 порад, які допоможуть вибрати правильну декоративну лампу

Джерела світла в ретродизайні підходять для оформлення інтер'єрів в екостилі

1. Якщо ви хочете підкреслити блиск кришталевої люстри чи блиск поверхонь в інтер'єрі, вибирайте модель з прозорим розсіювачем. Лампи з матовими колбами створюють більш рівне та м'яке світло, тому підійдуть для спокійного й елегантного світлодизайну.

2. Обираючи декоративну лампу, зверніть увагу на розміри. Світлодіодні й галогенні джерела одного форм-фактора можуть мати невеликі відмінності в розмірах, крім того, часто відрізняються габарити моделей від різних виробників. У декоративному освітленні це важливо. Тому перед покупкою переконаєтеся, що лампа правильно розміститься в абажурі.

3. Якщо ви використовуєте світильник з відкритим абажуром або вирішили встановити філаментну модель без плафона для місцевого освітлення, вибирайте джерело невеликої яскравості. Інтенсивне світло, яке не розсіюється абажуром, буде неприємним для очей. Виняток з правила — люстри для загального освітлення в кімнатах з дуже високими стелями. В цьому випадку можна встановити яскраві лампи. Через те, що люстра розташована високо, інтенсивне світло не заважатиме.

4. Для інтер'єру в теплій гамі краще вибирати джерела світла з такою ж колірною температурою (близько 3000 К), і навпаки. Якщо важко зробити вибір, зупиніться на декоративних лампах з нейтральним світлом (4000–4500 К).

5. Вибирайте декоративні лампи з різною колірною температурою, щоб організувати в одній кімнаті кілька сценаріїв освітлення. Наприклад, у вітальні варто встановити лампи з денним відтінком світла для загального освітлення. Вони створять святкову атмосферу під час днів народжень та інших великих подій. Паралельно передбачте сценарій з неяскравим світлом. Для цього встановіть у дизайнерські бра, торшери й точкові світильники лампи з теплим світлом. Таке світло створить романтичний настрій і підійде для спокійного відпочинку ввечері. Такий же підхід до освітлення часто використовують у кафе, ресторанах або готелях.

Якісні декоративні лампи в магазині MAXUS

MAXUS сучасний підхід до освітлення

Підібрати й придбати джерело світла з потрібними характеристиками можна на нашому сайті. Всі моделі брендів GLOBAL і MAXUS створюють комфортне для зору світло та мають якісну передачу кольору. При цьому вони захищені від стрибків напруги, розраховані на термін служби протягом 20 000–50 000 годин, мають гарантію від виробника.

Залишилися питання щодо вибору ламп? Задайте їх нашим експертам по телефону. Крім того, в нас можна замовити безкоштовно розрахунок освітлення для квартири, офісу та інших просторів. І звісно, ми подбаємо про швидку доставку й зручну оплату ваших покупок.

Купуйте з MAXUS і стежте за нашими публікаціями, щоб створювати комфортне та красиве світло навколо себе!