Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Як обрати вбудовані світильники? Гід з основних питань

19. 09. 2018

Вбудовувані світильники зручні й добре поєднуються з різними інтер'єрами, тому їх часто можна побачити в квартирах і магазинах, офісах, навчальних та інших закладах. Надворі вони допомагають оформляти будівлі, освітлювати сходи, тротуари й автодороги.

У новій статті розповідаємо, коли варто використовувати ці моделі й як їх вибирати. Читайте матеріал, щоб не заплутатися в асортименті, купити кращу техніку та провести установку правильно.

Даунлайти стильно виглядають в мінімалістичних інтер'єрах

Що таке вбудовані світильники?

 

Головна відмінність цих моделей від накладних або підвісних — спосіб монтажу. Корпус таких світильників повністю або частково ховається під поверхнею, в яку монтується. Завдяки цьому вони добре поєднуються з різними інтер'єрами, дозволяють створювати незвичайні схеми освітлення й не займають зайвого місця.

Для установки таких моделей потрібно робити виріз у поверхні, тому їх найчастіше використовують на натяжних стелях, гіпсокартонних або панельних конструкціях, врізають у меблі. Але при необхідності монтаж можна провести й у бетон, цеглу, ґрунт або асфальтове покриття.

Які бувають вбудовані світильники?

Нові вбудовані LED-світильники MAXUS 3-step мають 3 режими роботи й дозволяють змінювати відтінок світла в кімнаті

Виділяють три основні типи моделей:

  • точкові (їх часто називають даунлайтами). Вони добре підходять для квартир, офісів, магазинів та інших приміщень невеликої площі, а також використовуються на вулиці. Про точкові моделі ми докладно писали раніше;
  • led-панелі для стель Армстронг і Грільято або растрові світильники під лампи Т8, які використовують у офісах, супермаркетах, на виробництвах й у інших приміщеннях великої площі;
  • дизайнерські, вони мають нестандартну форму та розміри.

Крім того, вбудовані світильники ділять за призначенням: для загального, місцевого або декоративного освітлення. Перші мають інтенсивний світловий потік і широкий кут розсіювання, другі — займають проміжне положення, а треті відрізняються вузьким променем. Як і інші світильники, вони діляться на типи в залежності від колірної температури, ступеня захисту від вологи та пилу, а також інших параметрів.

За функціональністю виділяють світильники:

  • сумісні з вимикачами з індикаторами;
  • сумісні з димером;
  • з регульованим відтінком світла;
  • з додатковими декоративними накладками;
  • з регульованим відтінком світла.

Також вбудовані моделі різняться за призначенням: для звичайних приміщень, вологих або запилених просторів, вулиці. Деякі з них можна встановлювати у ґрунт або доріжки, використовувати у зонах руху авто, на дні водоймищ. Серед моделей є рішення для монтажу на вертикальні, горизонтальні або обидва типи поверхонь.

Які вбудовані світильники краще?

LED-моделі Intelite I081412 рішення для сучасних інтер'єрів

Щоб якісно, зручно й недорого освітити приміщення, краще вибрати світлодіодні світильники. Такі моделі повністю готові до установки, не потребують заміни й підбору ламп. А якщо серед них не виходить знайти підходящу, можна підібрати до світильника led-лампу MR16 або у іншому форм-факторі. Це дозволить користуватися всіма перевагами світлодіодного освітлення.

6 причин придбати led-моделі

1. Такі світильники мало гріються, тому їх можна встановлювати на натяжних стелях й інших конструкціях, які можуть зіпсуватися через високі температури.

2. Якісне світло. Сучасні моделі не мерехтять, рівно висвітлюють поверхню й реалістично передають кольори.

3. Підходять для різних завдань. Лед-світильники різняться за розмірами, колірною температурою, потужністю й іншим характеристикам, тому можна вибрати джерело й для невеликої вітальні, й для офісу, й для тротуару на вулиці.

4. Допомагають економити. Сучасна лед-техніка має енергоефективність від 80 лм/Вт. Вона скоротить витрати на комунальні платежі й допоможе піклуватися про екологію.

5. Безпечніші, ніж інші види світильників. Вони не б'ються на гострі скалки, не містять УФ-та ІЧ-променів, у них немає шкідливих для здоров'я речовин.

6. Служать багато років. Сучасні моделі розраховані на роботу протягом більш ніж 15 років (якщо використовувати світильник або лампу з ресурсом у 50 000 годин по 8 годин щодня).

Сучасні даунлайти SDL захищені від стрибків напруги в діапазоні 160 – 260 Вт, тому служитимуть довго

Який вбудовуваний led-світильник вибрати?

Щоб обрати найкращу світлодіодну техніку, зверніть увагу на такі характеристики:

  • гарантія. Вона підтверджує якість і захищає покупців. Якщо лампа вийде з ладу, її замінять на нову;
  • ресурс роботи. Чим він більший, тим більш тривалий час світловий потік джерела буде стабільним;
  • IC-драйвер. Цей компонент захищає світлодіоди від перегріву й стрибків напруги, тому такі моделі більш надійні та не мерехтять під час роботи;
  • робоча напруга. Чим ширше цей діапазон, тим краще електроприлад захищений від перегорання;
  • ЕМС-фільтр. Він попереджає електромагнітні конфлікти з іншою технікою.

Як вибрати вбудовані світильники?

Купувати моделі, планувати та розраховувати освітлення краще одночасно, тому що від схеми розташування залежить кількість джерел, а від необхідного рівня освітленості — характеристики електроприладів. Обмежити вибір може тип поверхні, в яку буде встановлений світильник, і інші фактори.

Моделі SDL з декоративними накладками мають захист IP44, тому підходять для ванної

Щоб не допустити помилок, складіть список вимог до світильника. У ньому повинні бути такі пункти:

Аби не допустити помилок, найкраще за все звернутися за допомогою до фахівців. Безкоштовно отримати консультації та замовити розрахунок освітлення можна, зателефонувавши експертам нашого магазину.

Як встановити вбудовані світильники?

Моделі I082612 підходять для монтажу на гіпсокартонні й натяжні стелі

На етапі підготовки потрібно визначитися з розташуванням світильників, їх кількістю й іншими деталями. Також варто знайти компанію, яка проведе роботи.

Установка вбудованих світильників зазвичай включає два етапи:

  • підготовку місця;
  • розводку проводів.

Порада. Діаметр врізного отвору має відповідати габаритам моделі, тому місце готують тільки після покупки даунлайтів.

Потім переходять до підключення світильників, цей етап не відрізняється від установки підвісних моделей або люстр. Перед тим як вмикати електроенергію, переконайтеся ще раз в правильності підключення.

Послідовність робіт залежить від того, на яку поверхню проводиться монтаж. Тому нижче ми розповідаємо про особливості установки світлотехніки на поширені види поверхонь.

Як встановлювати вбудовані світильники на гіпсокартон, пластикові панелі, дерев'яну поверхню?

Приклад проекту освітлення магазина за допомогою світлодіодних світильниківGlobal, вбудованих в гіпсокартон

Стелі, стіни й інші конструкції з гіпсокартону, рейок, ПВХ-панелей монтуються схожим чином. Проводку й отвори в матеріалі зазвичай роблять до початку монтажу стелі, тому важливо скласти план освітлення. Врахуйте розташування несних профілів — на них не можна встановлювати світильники.

Після монтажу стелі майстер з'єднує дроти, а потім затискає світильник в отворах за допомогою фіксуючих кліпс, пружинної системи або схожого механізму.

Скорегувати потужність або розташування вже встановлених моделей можна, але тільки в деяких випадках.

1. Найпростіше замінити світильник на електроприлад такого ж або більшого діаметру.
2. Прибрати з стелі зайві джерела можна, якщо знайти декор, який приховає отвір під монтаж. Найчастіше простіше залишити плафон на місці.
3. Додати нові світильники — складно. Послуга коштує дорого, вимагає спеціального обладнання й проводиться не у всіх випадках.

Як встановити виразний світильник на натяжну стелю?

Точкові моделі оптимальний вибір для декоративного освітлення

Установка даунлайтів на натяжні стелі проходить так само, як і на гіпсокартонні конструкції. Головна відмінність — спеціальні платформи для фіксації, їх встановлюють перед монтажем стелі. Вирізи в декоративній плівці роблять за допомогою термокілець, коли навісна конструкція вже встановлена.

Особливості монтажу і заміни світильників

1. Небажано використовувати електроприлади, форма яких відрізняється від кола чи овалу.
2. Замінити світильник можна на модель того ж або трохи більшого діаметра (якщо дозволяє розмір платформи).
3. Щоб додати нове джерело світла, потрібно проводити демонтаж конструкції.

Як кріпляться вбудовані моделі в стелі Армстронг, Грильято й інші модульні конструкції?

Лед-панелі зручно монтуються й добре підходять для сучасних офісів

Для таких стель вибирають спеціальні панелі або моделі з лампами Т8. Монтаж проходить просто, оскільки габарити світильників відповідають сегментам підвісної конструкції.

Щоб встановити панель, потрібно зняти один модуль стелі та поставити на його місце світильник. Розведення роблять до монтажу конструкції, але при необхідності можна внести корективи й після. Раніше ми розповідали про світильники Армстронг і особливості їх установки.

Як встановити вбудований світильник в бетонну стіну, тротуар, ґрунт та інші складні поверхні?

Вбудовані світильники O32131 часто використовують для підсвічування доріжок, зон біля басейну й інших просторів на вулиці

Монтаж в ці поверхні — складний, тому його проводять рідко. В основному технологія використовується надворі.

Порада. Не забувайте, що на відкритому повітрі можна встановлювати тільки моделі із захистом від вологи й пилу.

Монтаж зазвичай проходить так:

1. Готують місце для прокладки проводів і установки світильників. Для цього роблять траншею в грунті або свердлять перфоратором отвір у бетонній стіні.
2. Укладають дроти, дотримуючись правил ізоляції. Під світильник встановлюється спеціальний захисний короб.
3. Місце монтажу закривають грунтом або шпаклівкою, проводять оздоблювальні роботи або укладають покриття.
4. На останньому етапі електроприлад підключають до мережі та встановлюють у короб.

Як підключити вбудовані світильники?

Даунлайти можна комбінувати з іншими видами світильників у інтер'єрі

Правильна схема підключення — паралельна. До кожного джерела повинен вести дріт від розподільчої коробки. Послідовне підключення підходить тільки для невеликої кількості світильників.

Якщо використовуються моделі 12 В (їх часто обирають для ванних кімнат або вулиці), то в мережу додатково включають один або декілька понижувальних трансформаторів. Потужність пристрою повинна бути на 15% нижче сумарної потужності світильників, які від нього живляться. Це захистить від перегорання.

Якщо світильник має вбудований драйвер, то дроти підключають безпосередньо. Якщо драйвер зовнішній, світильник спочатку підключають до драйверу, а драйвер — до мережі. Провід з'єднують стандартним способом. Краще використовувати клеми або ковпачки, такий варіант більш безпечний.

УВАГА! Встановлювати та підключати електроприлади повинні фахівці. Непрофесійний монтаж может привести до травм, пожеж та інших серйозних наслідків. Перед початком будь-яких електротехнічних робіт відключають електрику.

На цьому ми завершуємо статтю та сподіваємося, що відповіли на основні питання. Якщо ви хочете дізнатися більше про моделі або вибрати певний вбудований світильник, зв'яжіться з консультантами магазину. Вони допоможуть прийняти правильне рішення.

Для зручності покупців ми також пропонуємо:

  • доставку до різних регіонів України;
  • безкоштовний розрахунок освітлення;
  • послуги монтажу в Києві та Харкові.

Вибирайте сучасну світлотехніку з «МАКСУС»!

Поділіться статтею в соціальних мережах, щоб допомогти родичам, друзям і колегам вибрати хороший світильник.