Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Як освітити орендовану квартиру. 9 зручних і бюджетних прийомів

27. 08. 2018

У житлі, яке здають в оренду, часто не вистачає затишного місцевого освітлення, а іноді й мінімально зручного світла. Вирішити цю проблему важко. Нові мешканці не хочуть вкладати сили та кошти в орендовану квартиру, а господарі не завжди згодні на зміни в інтер'єрі.

У цій статті розповідаємо про прості та недорогі способи організувати зручне світло в кімнаті, в яку ви в'їхали зовсім недавно.

Невеликі підвіси серії FPL зроблять орендовану квартиру більш затишною

1. Якщо світла не вистачає, а міняти люстри не можна

У квартирі, яку ви найняли, давно не робили ремонт? Швидше за все, в ній буде мало світла. Зазвичай в такому житлі встановлені старі або недорогі світильники. Подібні люстри та бра мають обмеження на максимальну потужність ламп, а отже, просто замінити джерело світла на більш яскраве не вийде.

Додати світла та гарного настрою допоможуть світлодіодні моделі. Вони мало гріються й працюють при невеликій напрузі. З їх допомогою можна більш яскраво освітити кімнату, навіть якщо люстра має обмеження на максимальну потужність джерела.

Купуйте світлодіодні лампи наборами (на фото набор ), щоб створити зручне освітлення в найманій квартирі, не витрачаючи зайвих коштів

Розглянемо, як це працює, на прикладі.

Припустимо, коридор площею в кілька квадратних метрів освітлюється старим світильником. Максимальна потужність лампи, яку можна встановити в нього — 60 Вт. ЛОН такої потужності створює світловий потік не більше 670 – 720 лм, його не вистачає для даної площі.

Вирішать проблему світлодіодні лампи з цоколем Е27. У нашій ситуації можна обрати модель 1-LED-567 потужністю 15 Вт. Її світловий потік майже в два рази більше — 1400 лм. Вона дасть стільки ж світла, як і дві лампи розжарювання потужністю 60 Вт. А отже, кімната буде освітлена яскраво.

2. Якщо спальня та кухня виглядають незатишно, а за робочим столом хочеться спати

Проблема може ховатися не в інтер'єрі чи кількості світла, а в невідповідній колірній температурі. Вирішить питання заміна ламп.

Для зон відпочинку вибирайте тепле світло, для освітлення вітальні, кухні та інших кімнат, де ви займаєтеся різної діяльністю — led-лампи денного тону. Над робочим столом потрібне прохолодне світло, воно допомагає зосередитися на завданнях.

Раніше ми надавали матеріал, з якого ви можете дізнатися більше про правильне використання джерел із різними колірними температурами.

На кухні варто встановити світильники чи лампи з денною колірною температурою

3. Коли джерел мало чи відсутнє місцеве освітлення

Якщо в кімнатах не вистачає загального світла, темно біля робочого столу чи крісла для читання, вирушайте за покупками. Вирішити проблему без монтажу нових люстр або бра можна, якщо підібрати торшери та настільні лампи. Ці світильники не вимагають установки, їх легко забрати з собою в постійну квартиру.

Торшери коштують дорожче та підходять для освітлення значного простору. Вони займають більше місця, що стане проблемою в маленькій кімнаті.

Одна чи дві багатофункціональні настільні лампи — більш зручне та бюджетне рішення. Оптимальним вибором буде модель з регульованою яскравістю та колірною температурою, наприклад, DL2-9W-BL або DL2-9W-WT. А якщо на орендованій квартирі немає хороших колонок, зверніть увагу на багатофункціональний світильник DL7-9W-WT.

«Розумна» настільна лампа (модель DL2-9W-BL) потрібна не тільки на робочому столі, але й в інших зонах, де не вистачає місцевого світла

Настільна лампа — зручний вибір для орендованої квартири, оскільки:

  • під час переїзду її просто забрати з собою;
  • займає менше місця, ніж торшер;
  • дозволяє змінювати напрямок світла. Її можна використовувати не тільки на робочому столі, але й для контурного підсвічування кімнати;
  • завдяки регульованій яскравості та колірній температурі, може виконувати функцію нічника, підсвічування робочої поверхні на кухні й, звичайно, її зручно використовувати, щоб читати або працювати;
  • можна обрати модель з акумулятором, щоб організувати світло там, де немає розеток.
 

4. Якщо господарі дозволили мінімальні зміни

Замініть старий світильник на нову модель, щоб зробити інтер'єр стильним

Якщо власники квартири несуворі, а ваш бюджет дозволяє провести роботи, замініть деякі світильники. Щоб отримати дозвіл, запропонуйте мінімальні зміни: виберіть моделі, які монтуються тим же способом, що й старі.

Можна запропонувати повісити замість великої люстри у вітальні кілька підвісів або замінити нудний світильник-тарілку на модель-пазл Ricam або Cleo. Якщо обрати джерело з тим же способом монтажу, схожими розмірами, але більш підходящої силою світла й зручним функціоналом, кімната стане більш комфортною.

5. Якщо багато картин, а місцевого світла немає

Оригінальні бра Damasco можна повісити на місце нудного панно

Якщо в інтер'єрі є картини або фото, які вам не подобаються, спробуйте поговорити з господарями. Найімовірніше, вони погодяться на те, щоб ви повісили на їх місце стильне бра. Коли ви виїдете, власники повернуть картину й приховають кріплення.

Якщо фото цікаві, але світла недостатньо, використовуйте спеціальне підсвічування. Така ідея сподобається господарям, а ваші витрати віднімуть із щомісячного платежу. Дізнатися більше про види настінних світильників і способи їх монтажу можна з попередньої статті.

6. Щоб додати світла, не бійтеся дротів

Дроти, які тягнуться до світильника — не перешкода, а частина сучасного інтер'єру

У більшості випадків нові джерела можна встановити в найманій квартирі, але при цьому з'являться дроти, які не приховані в стінах. Сучасний дизайн допускає такі рішення. Більш того, можна знайти модні люстри з довгими проводами. Ці моделі зручні, якщо потрібно підсвітити зони, віддалені від розеток.

Але не забувайте про безпеку. Дроти варто розташовувати так, щоб ви через них не спотикалися й не зачіпали.

7. Використовуйте гірлянди, свічки й інше декоративне освітлення

Теплі вогники зроблять затишною будь-яку кімнату

Якщо світла вистачає, але простір виглядає незатишно, використовуйте гірлянди, свічки, незвичайні настільні лампи. Ці джерела коштують недорого та наповнюють простір домашньою атмосферою.

8. Якщо не можна змінювати освітлення, переставте меблі

Іноді можна обійтися без придбання нових світильників. Подумайте над тим, як переставити меблі, щоб освітлення вистачало для всіх справ. Може, стіл краще розташувати ближче до вікна, ліжко — посунути в кут з бра й т.і.

9. Щоб додати світла, змініть інтер'єр

Позбавтеся від штор і встановіть світильник над обіднім столом, щоб зробити простір світліше

Є ще чотири способи наповнити квартиру світлом, не змінюючи світильники. Для цього потрібно:

  • встановити дзеркала. Вони роблять приміщення ширшим і світлішим;
  • замінити текстиль. Світлий плед і подушки, нові штори можна використовувати, щоб додати невеликій орендованій кімнаті затишку й світла;
  • прибрати старі штори. Якщо не вистачає природного освітлення, позбудьтеся щільних штор;
  • використовувати інтер'єрні наклейки. Зробити кімнату світліше й створити гарний настрій допоможуть наклейки з блискучих матеріалів.

4 ситуації, в яких варто просити про зміни навіть незговірливих господарів

Світильники для ванної повинні мати захист IP44 або вище, наприклад, як вбудовані моделі серії SDL

Існують ситуації, коли заміну світильників необхідно обговорити навіть із незговірливими власниками. Якщо дійти компромісу не виходить, задумайтеся про переїзд, інакше ви будете ризикувати своїм здоров'ям або грошима.

1. Ви зачіпаєте люстру. Скажіть господарям про проблему й запропонуйте заміну. Найімовірніше, світильник рано чи пізно розіб'ється, а ви будете відшкодовувати збитки.

2. Світла дійсно мало й способи, які ми запропонували вище, не допомагають. Ви не можете поголитися або зробити макіяж перед дзеркалом, тому що поруч немає світильника, в спальні висить одна лампа, світла якої не вистачає, ви постійно спотикаєтеся в коридорі через темряву й т.п. Все це приводи для серйозної розмови чи переїзду .

3. Звичайний світильник у вологому приміщенні, оголені дроти та інші порушення правил безпеки. Подібні ситуації — привід для невідкладної розмови.

4. Люстра засліплює. Промені б'ють в очі, коли ви сидите за столом, відпочиваєте в ліжку та в інших ситуаціях. Якщо переставити меблі не виходить, а господарі проти заміни, переїжджайте. Яскраві промені, які падають в очі — це не просто дискомфорт, а шкода для зору.

Зробіть орендовану квартиру затишною з MAXUS!

Світлодіодні світильники серії FCL створять правильне світло в будь-якій кімнаті

У нас в магазині можна вибрати led-лампочки та світильники, які допоможуть зробити орендовану квартиру такою ж комфортною, як власну оселю.

Купуйте в брендовому магазині MAXUS, щоб:

  • заощадити час на поїздках до магазинів або на ринок;
  • вибрати якісну продукцію за допомогою наших експертів;
  • отримати покупку зручно: через декілька днів у найближчому відділенні «Нової пошти»;
  • оплатити без зайвого клопоту: готівкою або післяплатою;
  • безкоштовно скористатися послугою з розрахунку освітлення.

Якщо ви вже стикалися зі схожими проблемами на найманих квартирах, діліться своїми лайфхаками в коментарях.

Вступайте в нашу групу в Facebook, щоб дізнаватися про цікаві акції, нові світильники та першими знайомитися з корисними статтями про освітлення.

Ваші друзі, знайомі чи родичі нещодавно орендували квартиру? Поділіться матеріалом, щоб допомогти їм жити з комфортом.