Чи може світло впливати на кількість гостей у закладі? Які люстри, бра та даунлайти краще встановити в барі, ресторані чи кафе, щоб привабити відвідувачів? Про ці питання розповідаємо в новому матеріалі.

Інтуїтивно зрозуміло, що освітлення впливає на емоції. А отже, воно може приваблювати чи відвертати гостей. Це підтверджують і дослідження. Наприклад, опитування, проведене серед 1500 британців, показало, що 17% клієнтів залишать бар або ресторан, якщо освітлення буде некомфортним. (Результати опубліковані в BigHospitality).

Затишне тепле світло led-ламп привабить гостей у похмурий день

Важливо підібрати світильники правильно не лише в зони для відвідувачів, але й на кухню та в інші службові приміщення. Тут світло створить умови для безпечної й продуктивної роботи.

В цілому в будь-якому барі, ресторані та кафе потрібні різні види освітлення: вуличне й внутрішнє, декоративне та функціональне, загальне, місцеве й акцентное. Пропонуємо більш докладно зупинитися на кожному виді та розібратися, які світильники варто використовувати в закладах.

Які моделі підходять для вуличного освітлення?

Джерела на фасаді, а також світло, що падає з вікон, робить кафе чи ресторан помітним у міському середовищі. Крім того, з зовнішнього освітлення починається знайомство гостя з закладом, воно формує перше враження про атмосферу та стиль локації.

Крім декоративних і рекламних, зовнішнє світло вирішує функціональні завдання:

  • забезпечує зручний під'їзд для авто;
  • робить безпечними доріжки та сходи, що ведуть до закладу;
  • дозволяє використовувати ввечері веранди, літні та інші відкриті майданчики;
  • допомагає приймати товари та вирішувати господарські питання біля службових входів.

Які світильники використовують на вулиці біля ресторанів і кафе?

Прожектори допомагають освітити великі зони відпочинку перед закладом, тому їх купують в основному великі ресторани. Вони потрібні на стоянках, для архітектурного підсвічування, біля в'їздів до підсобних приміщень і на прилеглих майданчиках.

Новий світлодіодний прожектор GLOBAL 1-GBL-02-LFL-3060 підійде для освітлення зони перед рестораном

Ліхтарні стовпи та невисокі боларди використовують для підсвічування доріжок і території, що прилягають до вхідних груп.

Стельові моделі потрібні в альтанках, на терасі чи веранді, у відкритих переходах.

За допомогою настінних рішень можна виділити вхід до кафе, яке розташоване в напівпідвальному приміщенні, освітити сходи та вирішити інші завдання.

Моделі, що вбудовуються в грунт, дозволяють оформити прилеглу територію: розмітити пішохідні доріжки, зони руху авто та стоянки. Також їх встановлюють для архітектурного підсвічування знизу, щоб виділити фонтани, скульптури, рослини тощо.

Грунтовий світильник O40233 підходить для пішохідних доріжок і зон руху авто

Вуличні ЖКГ-моделі потрібні біля службових входів. Вони забезпечують охоронне світло, створюють умови для прийому товару на вулиці ввечері.

Які джерела використовують у гостьових зонах барів, ресторанів і кафе?

освітлення в місцях, де проводять час відвідувачі, повинно бути одночасно функціональним і декоративними. Люстри, бра та інші моделі, розташовані тут, вирішують такі завдання:

  • формують атмосферу та настрій;
  • підкреслюють інтер'єр;
  • створюють умови, в яких гості можуть насолоджуватися їжею, відпочивати, спілкуватися тощо;
  • привертають увагу до значних зон (рецепція, сцена, сходи).

Хол ресторану чи кафе

З цієї зони починається знайомство з рестораном, тому світлу тут варто приділити увагу. Яскраве чи приглушене загальне освітлення вибрати для холу — залежить від стилю бару чи кафе. Але не забувайте, що занадто інтенсивні промені можуть засліпити гостей, які заходять ввечері з темної вулиці.

Настінно-стельові Ceiling Lamp Blan можна встановити в зоні з диванами або використовувати для загального світла в холі

У просторому залі великого ресторану доречна велика люстра чи складна схема освітлення, яка акцентує різні за функціями зони. Якщо хол невеликий, зупиніться на простому рішенні, щоб не перевантажувати його декоративними деталями. Але в цілому в цьому просторі можна використовувати різні джерела: від точкових до підвісних.

У холі ресторану зазвичай яскраво виділяють гардероб, встановивши по периметру даунлайти. Також важливо організувати реалістичне освітлення біля дзеркала. Завдяки цьому, гості будуть бачити своє відображення привабливим і зможуть у комфортних умовах підготуватися до входу в основний зал. Ще світлом виділяють робоче місце хостес, щоб відвідувачі могли без зусиль знайти її в холі.

Основний зал ресторану

Для кафе й барів часто вибирають світильники з лампами, які дають затишне тепле світло

Особливих вимог до освітлення в цій частині закладу немає. Можна створити невимушену атмосферу з неяскравим світлом, використовувати спрямовані промені, що малюють, або інтенсивне світло, яке рівномірно розподілено по залу. Щоб знайти правильне рішення, спирайтеся на концепцію закладу, а також переваги цільової аудиторії, яку плануєте привабити.

Колірна температура джерел теж варіює. Багато хто використовує тепле чи денне світло, але в суші-барах, нічних клубах, місцях у стилі хай-тек актуальні прохолодні температури.

Стельовий світильник-пазл з моделей серії Ricam стане цікавим елементом ресторану

Загальне освітлення в просторих залах зазвичай організовують, використовуючи один або декілька накладних світильників або підвісні люстри. Але в цілому обмежень за вибором моделей немає. Тут можна встановити:

  • великі кришталеві люстри;
  • моделі з текстильними абажурами;
  • дизайнерські вироби;
  • врізні джерела;
  • накладні світильники;
  • майже всі інші рішення.

Світлодіодні лампочки у формі свічок з нової лінійки Global часто використовуються в люстрах у старовинному стилі

Щоб просторий зал ресторану чи кафе не здавався нудним, потрібно доповнити загальне освітлення декоративним. Для цього можна використати:

  • підвіси;
  • торшери та бра;
  • джерела з спрямованими променями, що малюють;
  • акцентні прожектори;
  • світлодіодні стрічки;
  • інші рішення.

Зробити великий зал улюбленим місцем відпочинку для різних людей допоможе світлове зонування. У центральній частині за великими столами найчастіше організовують яскраве світло, яке підходить для свят і спілкування компаній. Біля вікон, у нішах та інших відокремлених місцях встановлюють бра й торшери з м'яким і затишним світлом. Тут сподобається тим, хто хоче поспілкуватися в спокійній атмосфері.

Особливості освітлення залів у кафе, барах і на фуд-кортах

Світло в модних барах створюють за допомогою підвісів та філаментних ламп

У невеликих барах можна обійтися без загального світла. У цьому випадку використовують комбінацію з підвісів, бра і настільних ламп, а також вбудовані моделі.

У кафе зазвичай світло більш яскраве, ніж у барі, особливо якщо заклад розрахований на сім'ї з дітьми і співробітників найближчих офісів. Якщо мова йде про кондитерську, то варто зупинитися на теплому м'якому, але яскравому освітленні. У кав'ярні світло може бути приглушеним. Щоб підкреслити блискучі поверхні та створити святкову атмосферу, встановіть до світильників лампи з прозорими розсіювачами.

Для закладу, який днем приймає відвідувачів на бізнес-ланчі, а ввечері перетворюється на місце романтичних зустрічей, варто передбачити дві схеми освітлення.

Точкові світильники MAXUS 3-step мають три режими роботи з різною яскравістю та колірною температурою, а отже, дозволять використовувати кілька типів освітлення в одному залі

На фуд-кортах потрібне яскраве денне світло, його організовують за допомогою панелей Армстронг. Якщо заклад розташований серед інших, подбайте про те, щоб він був освітлений яскравіше за сусідів. Це привабить відвідувачів.

Барна стійка та інші зони, яким потрібна особлива увага

Гості зможуть легко орієнтуватися в залі, а заклад стане більш цікавим, якщо виділити світлом:

  • контактний бар;
  • відкриту кухню;
  • сцену;
  • вітрини;
  • інші значущі елементи.

Щоб вирішити це завдання, можна використовувати точкові моделі, світильники зі спрямованим світлом, що малює, кольорові лампи, підвіси та інші декоративні рішення. А найпростіший спосіб виділити зону — встановити світло, яке яскравіше за основне.

Чорний підвіс 1-FPL-004-01-C-BK Maxus створить красиве світло над стільницею бару

Бар є важливою зоною, тому на ньому зупинімося окремо. Сьогодні модні заклади вибирають підвіси для декоративного освітлення цього простору. Ще можна використовувати врізні світильники й невеликі накладні моделі. Для цієї зони потрібні джерела малої потужності з вузьким променем. Рішення з широким кутом розсіювання встановлюють тільки в робочій зоні, щоб співробітникам було зручно.

Освітлення коридорів, вбиралень та інших зон

Хороше світло в убиральні необхідне в ресторані, кафе та барі будь-якого стилю

Часто власники забувають про ці приміщення, в результаті заклад втрачає відвідувачів. Щоб не припуститися помилки, дотримуйтесь наших порад.

Коридори. Світло тут мусить бути яскравим, мати денний або прохолодний тон. Це допоможе втомленим гостям ресторану зберегти увагу й не перечепитися випадково об перешкоду. Якщо коридор невеликий, вибирайте компактні моделі, щоб гості не зачіпали їх під час руху.

Вбиральні. У них теж світло повинно бути комфортним і яскравим. Особливу увагу варто приділити зоні біля дзеркала. Вибирайте моделі з гарною передачею кольору і розміщуйте їх так, щоб відображення гостя було привабливим. Уникайте холодного світла, яке надає шкірі неприродний відтінок. Біля дзеркала краще використовувати не лише верхнє освітлення, але й бра, щоб на обличчях гостей не з'являлися різкі тіні чи кола під очима. Не забувайте, що непривабливе відображення в дзеркалі може зіпсувати настрій і відбитися на бажанні зайти знову.

Які світильники використовують у робочих приміщеннях?

Лінійні моделі з високим захистом від вологи — рішення для кухні сучасного ресторану

Світло на кухні й у підсобних приміщеннях важливе для ефективної роботи закладу. Від його якості, економічності та надійності залежить продуктивність співробітників.

У робочих зонах використовують різні світильники:

Кухня ресторану найчастіше займає велику площу й має високі стелі. А значить, для цього простору потрібно вибрати лінійні моделі чи панелі Армстронг. Зверніть увагу на те, щоб джерело було розраховано на роботу в умовах підвищеної вологості та високих температур. У цій зоні потрібні світильники з прохолодним або денним світлом, які допоможуть співробітникам залишатися зосередженими протягом всієї зміни.

Точкові й накладні моделі з колірною температурою 4000-6000 К варто встановити в кабінетах, якщо вони мають невелику площу. В технічних приміщеннях, де співробітники бувають рідко, використовуйте світильники з невисокою передачею кольору, щоб скоротити витрати на освітлення.

Проста в установці LED-панель MAXUS (LED-PS-600-3640WT-05) — економічне рішення для службових приміщень

Які світильники кращі для кафе, барів і ресторанів?

LED-моделі — оптимальний вибір для закладів громадського харчування. Ці джерела створюють якісне світло, економлять електрику й мають високий рівень надійності. А великий асортимент світильників і ламп дає можливість створювати гарне та функціональне світло.

Крім того, таке світло більш безпечне, бо джерела не містять шкідливих для здоров'я речовин. Світлодіодні моделі не гріються до високих температур і не розбиваються на осколки, що знижує кількість травм гостей і співробітників.

Даунлайт 1-SDL-006-01 має енергоефективність понад 80 лм/Вт і захищений від стрибків напруги в діапазоні від 160 до 260 В

На цьому ми завершуємо статтю та пропонуємо перейти до магазину MAXUS, щоб вибрати джерела світла для ресторану чи кафе. Якщо у вас з'явилися питання, задайте їх у коментарях або зателефонуйте нашим консультантам.