Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Спальня: як організувати освітлення і підібрати гарні світильники в кімнату?

31. 07. 2018

Спальня має бути затишною й функціональною, романтичною, комфортною та красивою, і налаштовувати на відпочинок. Такою, щоб у ній можна було розслабитися після напруженого дня, міцно заснути і відновити сили. Ще тут можна розташувати крісло для читання, організувати гардероб, робоче місце чи іншу корисну зону.

Зробити кімнату комфортною допоможе продуманий інтер'єр, ергономічні меблі та правильне світло. Про останній пункт ми розповімо в новій статті.

Світильники для спальні серії «Збери сам» добре підходять для загального і місцевого освітлення

Яке освітлення краще вибрати для спальні?

Яскраві джерела з холодною колірною температурою (5000 К або вище) не підійдуть для відпочинку, тому що вони активізують роботу мозку. А надто велика кількість такого світла перед сном може призвести до безсоння. Щоб розслабитися і відчути себе затишно, потрібне розсіяне світло помірної яскравості теплого тону (3000 К).

Якщо вам не подобається така колірна температура, зупиніться на денному освітленні (близько 4000 К), яке є зручним для роботи і відпочинку. Воно повинно бути розсіяним і не дуже яскравим. До слова, з наших попередніх статей можна дізнатися більше про те, як світло впливає на самопочуття людини, а також про особливості різних колірних температур.

Набір з двох LED-ламп 2-LED-563-01 з теплою температурою зручно купити для світильників у спальні

Вибирайте світло, яке підходить вам

Щоб освітити кімнату правильно, подумайте, як ви будете проводити тут час і відпочивати. Це допоможе визначитися з індивідуальними потребами і знайти відповідні сценарії.

Дизайнери рекомендують два види освітлення для спальні:

  • загальне світло середньої інтенсивності, при якому ви будете займатися повсякденними справами;
  • неяскраве світло, щоб розслабитися перед сном.

Проте зупинятися лише на цих сценаріях необов'язково. Яке ще освітлення зробити в кімнаті, залежить від ваших уподобань. Можна додати:

  • романтичне світло;
  • яскраве освітлення, яке допоможе швидко прокинутися вранці;
  • підсвічування для орієнтації в темряві;
  • інші рішення.

Скільки світла повинно бути в спальні?

Світло в кімнаті для відпочинку мусить мати помірну яскравість

Занадто яскраве освітлення зруйнує затишну атмосферу і завадить заснути. А нестача світла буде дратувати під час повсякденних справ. Однак ми плануємо оформити спальню комфортно, тому не допустимо помилок.

Розрахунок освітлення

За основу можна взяти будівельні норми і правила (ДБН). Відповідно до них загальна освітленість повинна бути не нижче 150 люкс. Тепер потрібно визначити, скільки джерел світла й якої сили встановити, щоб організувати цю освітленість.

За розрахунком краще звернутися до фахівця. У нас на сайті послугу можна замовити безкоштовно. Такий підхід захистить від помилок і допоможе правильно оформити світло в кімнаті.

Для приблизних розрахунків використовуйте цей спосіб. Визначте площу кімнати (для прикладу візьмемо 10 м²). Помножте норматив освітленості на площу: 150х10 = 1500. 1500 люменів — це сумарний світловий потік для джерел загального світла в кімнаті. Щоб порахувати кількість ламп або світильників, потрібно розділити загальну освітленість на силу світла однієї лампи. Наприклад, якщо джерела мають силу 700-800 лм, то буде достатньо двох ламп (1500/700 = 2,15).

Порада. Не рекомендуємо робити вибір на основі самостійних розрахунків. Професіонали використовують більш складну формулу. Вона враховує колір стін, висоту й форму кімнати, напрямок і кут падіння променів та інші характеристики.

Управляти яскравістю важливо

Нові точкові світильники 3-step (1-MAX-01-3-SDL-09-C) допоможуть відчути себе бадьоріше вранці і налаштувати світло, яке створить атмосферу для відпочинку

Розрахунок не вирішить всіх проблем. Важливо, щоб ви могли вирішувати, скільки світла потрібно в кімнаті у даний момент. Для цього можна вибрати:

  • вимикачі з димерами;
  • люстру, яка дозволяє управляти яскравістю;
  • кілька джерел загального світла, кожне з яких включається окремо;
  • розумну техніку, наприклад, точкові 3-step. Вони мають 3 режими роботи з різною яскравістю та колірною температурою.

Як правильно розподілити світло й розташувати світильники в спальні?

У затишній кімнаті кожне джерело знаходиться на потрібному місці і добре виконує свою функцію. Як організувати таке освітлення, розповідаємо нижче.

LED-моделі серії FCL (1-FCL-002-C) мають матовий плафон, тому добре підходять для загального освітлення зон відпочинку

4 правила, щоб правильно розмістити джерело

1. Захистіть себе від прямих променів. Яскрава люстра з відкритим абажуром, торшер, світло, якого б'є в очі, коли ви лежите на ліжку, та інші помилки зіпсують атмосферу в спальні. Тому ми рекомендуємо моделі з закритими матовими абажурами і з поверхнями без відблисків. Місце монтажу потрібно вибрати так, щоб його промені не заважали, коли ви стоїте, сидите або лежите.

2. Пам'ятайте про комфорт і безпеку. Джерела світла не повинні перешкоджати руху. Також важливо, щоб вимикачі були розташовані зручно.

3. Подбайте про автономне освітлення. Якщо в спальні буде робочий стіл, гардероб або простори з іншими функціями, світильники в цих зонах повинні бути незалежними від основного світла. Це дозволить займатися справами і не будити близьких.

4. Поєднуйте різні моделі. Джерела загального, місцевого чи декоративного освітлення мають свої переваги та недоліки. Комбінуйте їх, щоб правильно розмістити світильники і добитися ідеального світла в спальні.

Загальне світло: вибираємо модель і місце монтажу

Основне світло можна організувати, комбінуючи підвіси серії Bread

Велика люстра на стелі у багатьох з нас асоціюється з дитинством і затишком. Такий підвісний світильник зазвичай розташовують у центрі кімнати або трохи зміщують від ліжка, щоб світло не било в очі. Відстань від підлоги до нижнього краю люстри повинна бути щонайменше 210 см.

Кілька стельових світильників. Щоб оформити інтер'єр незвично, використовуйте накладні моделі-пазли Ricam, рішення серії «Збери сам» та інші цікаві світильники. Залежно від моделі їх розміщують у центрі або за певною схемою в різних частинах спальні.

Точкове вбудоване світло. Це зручне рішення для підвісних стель. Можна просто розмістити джерела по периметру або вибрати цікаву схему.

Без стельових люстр в американському стилі. У США для загального освітлення часто використовують торшери, бра, настінні та інші світильники. Це зручний вибір для кімнат з невисокою стелею.

Місцеве освітлення: правильно розміщуємо світло в різних зонах

Бра I516312B серії Damasco будуть стильно виглядати на стіні над ліжком

1. Підсвічування біля ліжка.

Навіть якщо спальня менше 10 м² і ви не плануєте розміщувати в ній шафу, тумби чи крісло, без місцевого світла в цій зоні не обійтися. Джерела потрібні, щоб ви могли читати, дивитися фільм з ноутбука або займатися іншими приємними справами перед сном. Організувати світло біля ліжка можна за допомогою:

  • настільних ламп на тумбі;
  • модних підвісних світильників, які спускаються від стелі;
  • приліжкових бра;
  • нічників.

Щоб незвично оформити цю зону, можна використовувати підвіси, led-стрічку або точкові моделі з направленим світлом.

Джерело має бути розташоване в 50 см від тумби, а якщо воно розміщено над узголів'ям — то на висоті 120-160 см від підлоги. Перед установкою переконайтеся, що прямі промені не потраплятимуть в очі або підберіть модель з матовим розсіювачем.

2. Світло біля робочого столу або місця для читання.

У спальні часто розташовують зону для роботи або читання. Зазвичай її організовують збоку від узголів'я, щоб світло не заважало тим, хто спить.

Поруч з кріслом для читання можна розташувати бра, торшер або невеликий світильник. А для освітлення робочого столу потрібна настільна лампа і верхнє світло. Загальне світло над стільницею має включатися окремо від основного. Для нього можна використовувати настінний світильник, невелику люстру або точкові джерела. Більше дізнатися про правильне світло в робочій зоні, можна з попередньої статті.

Підсвічування функціональних зон має бути неяскравим і включатися окремо від світла над ліжком

3. Освітлення дзеркала, шафи або макіяжного столика.

Світло тут повинно бути незалежним від основного. Це допоможе вибрати одяг або зробити макіяж, не турбуючи другу половинку. Для освітлення шафи добре підійдуть невеликі вбудовані джерела.

Біля великого дзеркала потрібно як мінімум три світильника: один — зверху і по одному — по центру з кожного боку. Невелике дзеркало для макіяжу досить освітити з двох сторін.

4. Світло для орієнтації в темряві.

З цим завданням добре справляються невеликі вбудовані джерела, розташовані низько. Таке підсвічування повинне бути неяскравим, легко включатися з боку ліжка і двері. Воно допоможе зайти в кімнату, не турбуючи того, хто спить, і не зачепивши речей.

Декоративне світло: як розподілити освітлення

Точкові світильники освітлюють узголів'я та виконують декоративну функцію

Такі джерела — необов'язковий елемент інтер'єру. Прихильники функціональності й мінімалізму можуть обійтися лише загальним і місцевим світлом. Але щоб зробити кімнату затишною, не відмовляйте собі в красивому освітленні.

Декоративне світло в спальні створюють за допомогою:

  • бра, торшерів, точкових моделей та інших настінних джерел. Їх можна використовувати, щоб поставити акцент на деталях інтер'єру або створити гарне світло, що малює;
  • підсвічування для картин, ваз тощо. Для цього є спеціальні світильники зі спрямованим світлом;
  • освітлення типу «зоряного неба» або led-стрічок;
  • інших незвичайних моделей: з ажурними тінями, кольоровим світлом тощо.

Які світильники краще вибрати для спальні та як їх підібрати до інтер'єру?

Білу настільну лампу DL3-6W-WT з м'якими формами зручно використовувати в якості гарного нічника для дитячої

Зробити кімнату безпечним і комфортним місцем допоможуть світильники із вбудованими світлодіодними модулями або традиційні моделі, в які встановлені філаментні чи звичайні LED-лампи.

Чому світлодіоди краще? Вони дають світло, якість якого близька до природної, економлять електрику і дозволяють вибрати чи налаштувати колірну температуру. На відміну від ламп розжарювання вони не гріються й не б'ються на гострі скалки.

Щоб правильно вибрати світильники або led-лампу для спальні, зверніть увагу на наступні характеристики моделі:

  • відсутність мерехтінь і якість передачі кольору: таке освітлення буде комфортним для очей;
  • захист від стрибків напруги в широкому діапазоні та тривалий ресурс роботи. Світильник прослужить кілька років без заміни чи обслуговування;
  • енергоефективність, щоб користуватися гарним світлом і не думати про комунальні платежі.

В цілому вимог небагато і знайти підходящу модель буде просто, наприклад, в нашому каталозі.

Тепер перейдемо до оформлення інтер'єру.

5 порад, щоб підібрати світильник до стилю кімнати

Стіна з каменю є основним елементом інтер'єру, тому для освітлення кімнати вибрали лаконічні led-підвіси

1. Дотримуйтесь балансу. Якщо в спальні є картини та інший декор, шпалери мають орнамент, а меблі — різьблення, поставте прості джерела. Велика кількість деталей може зробити кімнату некомфортною.

2. Грайте кольорами. Щоб вписати світильник в інтер'єр, купіть модель, колір якої близький до основних тонів спальні. Якщо не знаєте на якому кольорі зупинитися, вибирайте класику — чорний або білий, вони поєднуються майже з усіма стилями. Яскраві чи контрастні світильники можна використовувати як декоративний елемент.

3. Керуйте формою. Зверніть увагу на навколишні предмети. Закруглені кути меблів і легкий текстиль будуть поєднуватися з джерелом у французькому, прованському та інших витончених стилях. У сучасному інтер'єрі варто розташувати світильник в дизайні хай-тек.

4. Вибирайте вбудовані рішення, щоб не допускати помилок. Якщо хочеться швидко оформити кімнату, зупиніться на даунлайтах. Вони комбінуються з будь-яким дизайном.

5. Подумайте про розміри простору. Якщо розмістити великий підвісний світильник в маленькій спальні, кімната буде здаватися менше. У той же час джерела з направленим вгору світлом створять ефект високої стелі.

На цьому ми завершуємо статтю і пропонуємо зайти до магазину, щоб вибрати відповідну модель для спальні. У нашому каталозі можна купити різну світлотехніку: від вигідних наборів ламп у формі «Груша» до дизайнерських світильників.

Залишилися питання? Зверніться до консультантів магазину.

Діліться матеріалом у соцмережах, щоб допомогти родичам, друзям і колегам, правильно організувати світло в спальні. Ще в нашому блозі можна подивитися цікаву добірку фото з оформлення сучасних інтер'єрів і знайти корисні поради з освітлення кухні.