Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Як вибрати підвісні світильники для будинку? Види, приклади використання та корисні поради

30. 05. 2018

Підвісами називають різні джерела світла: деякі кришталеві люстри, мінімалістичні LED-моделі, композиції з декількох світильників і багато інших.

У цій статті ми пояснимо, які характеристики об'єднують ці прилади і чим вони відрізняються від інших. Ще ми підготували корисні поради про те, як правильно вибирати підвісні світильники до домашніх інтер'єрів.

 

Модель Pendant Caren 7W-3 у світлій квартирі в стилі мінімалізм

Підвісні світильники: що це й у чому полягають їхні особливості?

До цього класу джерел світла належать моделі, які встановлюються на стелі. Вони відрізняються від інших кріпленням: світильники підвішуються на спеціальному шнурі, тросі, ланцюгу, негнучкій трубі або схожій конструкції. До підвісів належить велика кількість моделей для загального, місцевого чи акцентного освітлення.

Краще зрозуміти, що таке підвісні світильники й як вони використовуються в інтер'єрі, допоможе список функціональних особливостей і переваг:

  • ці джерела світла мають підвіс, тому не нагрівають стелю й підходять для натяжних конструкцій з ПВХ;
  • більшість моделей цього типу регулюються по висоті, тому їх легко розмістити на оптимальній відстані від підлоги чи робочої поверхні. А в разі переїзду або ремонту їх можна адаптувати до іншого приміщення;
  • підвісні світильники поєднуються в інтер'єрі з настінними й стельовими, вбудованими та іншими моделями;
  • до цього типу належить багато приладів, тому легко вибрати виріб для будь-якого інтер'єру;
  • підвісні конструкції частіше використовують у кімнатах зі звичайними або високими стелями. У приміщеннях, які мають невелику висоту, їх розміщують тільки над столиками чи іншими поверхнями, щоб люди не зачіпали їх головою.

Який підвісний світильник вибрати для інтер'єру? Корисні поради та фото

Підвіс з елементів серії «Збери сам» у модній вітальні в жовто-чорній гамі (LED-модуль 1-FCL-002-C, плафон 1-FHA-01-BK, монтажна планка 1-FPA-01-BK)

 

Щоб вибрати світильник для кімнати, зверніть увагу на стиль моделі, її технічні характеристики, розміри та інші деталі.

Дизайн інтер'єру

Підвіс, як і будь-який інший світильник, повинен поєднуватися з простором за формою, кольором, матеріалом і загальним стилем. Щоб не помилитися з вибором, варто звернутися за допомогою до дизайнера. Якщо такої можливості немає, зробіть фотографії інтер'єру та зіставте їх із зображенням обраного світильника. Цей спосіб попередить грубі помилки.

Освітлювальні завдання

Порахуйте, чи вистачить світлового потоку обраної моделі для даної площі. Якщо в цьому питанні потрібна допомога, зверніться до консультантів магазину MAXUS. Вони проведуть безкоштовний розрахунок освітленості та допоможуть підібрати підвісні світильники, які підійдуть до особливостей вашого інтер'єру.

Функції кімнати

Не забувайте, що для ванної чи відкритої веранди потрібна модель із захистом від вологи, для дитячої — рішення, яке буде безпечним для малюків, а для кухні — простий у догляді виріб.

Зручність використання

Деякі підвісні світильники сумісні з вимикачами з димерами, інші — мають змінні плафони, треті — підходять для накладного монтажу. Необхідно вирішити, які додаткові функції електроприладу будуть корисні.

Габарити й довжина підвісу

Розміри приладу повинні бути пропорційні кімнаті. Не варто встановлювати великий або довгий світильник у невеликому просторі та навпаки.

Щоб правильно розрахувати відстань від джерела світла до поверхні, враховуйте не лише довжину підвісу, а й плафона. Якщо ви шукаєте підсвічування для обіднього столу чи робочої площини, вибирайте модель, яку можна розмістити на висоті 75-90 см. Світильник для загального освітлення монтують так, щоб від підлоги до нижнього краю плафона було не менше 2 метрів. Інакше люди будуть зачіпати електроприлад головою.

Енергоспоживання та надійність

Створювати дизайн — захоплююче, але потрібно пам'ятати про технічну частину. Важливо вибрати модель з гарантією й тривалим терміном служби.

Щоб потім не турбуватися про розміри комунальних платежів, зверніть увагу на енергоефективність джерела світла (щоб розрахувати цю характеристику, потрібно розділити силу світлового потоку на споживану потужність). У цьому відношенні найкращим рішенням є світлодіодне освітлення. Щоб економити, вибирайте світильник із вбудованим LED-модулем або встановіть лампи на діодах у звичайну люстру.

6 цікавих прикладів інтер'єрного освітлення різних кімнат з використанням підвісних світильників

1. Стильна композиція з моделей Pendant Loreto 3W (I05633) в вітальні з високою стелею. Завдяки прозорому плафону, ці джерела поширюють світло під широким кутом, тому підходять для створення в кімнаті освітлення, що заповнює.

2. Якщо на робочому столику не вистачає місця для настільної лампи — використовуйте підвіси. У цьому інтер'єрі три білих світильника FLP (1-FPL-002-01-C-WH) вирішують завдання підсвічування зони для читання.

3. У спальні модель з об'ємним текстильним абажуром з елементів серії «Збери сам» встановлена, щоб створити м'яке світло, що заповнює, над ліжком і в центральній частині кімнати.

4. Підвіси використовують навіть у ванній, наприклад, так, як цю модель серії Caren. Якщо прилад буде знаходитися поряд з джерелом вологи, переконайтеся, що він має відповідний рівень захисту.

5. Світильники цього типу часто використовуються для підсвічування обідньої зони, наприклад, як моделі Pendant Wave 7W WT (I06237W) на цьому фото. Таке розташування електроприладів підходить для кімнат навіть з низькими стелями.

6. Припустилися помилки під час ремонту на кухні й тепер не вистачає світла над робочою поверхнею? Проблему легко вирішити за допомогою підвісних світильників. У цьому інтер'єрі три чорні моделі серії FPL (1-FPL-004-01-C-BK) використовуються для зонального освітлення над раковиною.

Яких типів бувають підвісні світильники?

Щоб вибір моделі для дому був простіше, пропонуємо зручний гід по видам цих джерел світла та особливостям їх використання.

Залежно від конструкції підвісу виділяють такі моделі:

  • фіксованої довжини. Довжину таких світильників не можна змінити, тому при їх купівлі треба бути уважним і точно розрахувати відстань до освітлюваних поверхонь;
  • що регулюються. Довжина цих моделей змінюється, тому їх легко налаштувати в залежності від висоти стелі й розташування робочої поверхні. У нашому магазині є велика кількість таких моделей — підвіси FPL від MAXUS, серія Carpet, Caren, Bead, Dribble та інші рішення Intelite DECO;
  • з невидимим підвісом. Прозора система кріплення створює ілюзію, що світильник літає в повітрі, наприклад, як моделі Wave від Intelite DECO;
  • трансформери. Деякі моделі мають знімні підвіси й підходять для накладного способу монтажу. Ці рішення варто купити, якщо ви до кінця не визначилися з дизайном кімнати. У нашому магазині можна створити світильник-трансформер з елементів серії «Збери сам».

Композиція з джерел світла серії Bead з інтегрованими світлодіодними модулями в інтер'єрі

За типом джерел світла

Підвіси, як і інші світильники, можуть мати традиційну конструкцію зі змінними лампами, або вбудований LED-модуль.

Перший варіант дозволяє встановлювати різні лампи: ЛЗП, «економки», світлодіодні тощо. Щоб змінити потужність, колірну температуру та інші характеристики освітлення, досить купити іншу лампу.

Світильники з вбудованими LED-модулями більш різноманітні за дизайном і дозволяють на кілька років забути про необхідність міняти лампи. Крім того, такі моделі мають важливу перевагу. Завдяки тому, що світлодіоди розміщуються в заводських умовах, а якість освітлення контролюється лабораторією, вони дають більш рівне та зручне для очей світло.

Залежно від завдань, які вирішують підвісні світильники, виділяють 4 типи моделей

1. Для загального світла. Вони мають потужний світловий потік, широкий кут розсіювання й створюють рівномірне світло на значній площі.
2. Для місцевого освітлення. Ці моделі представлені поодинокими підвісами чи невеликими композиціями з 2-3 світильників. Рішення для підсвічування робочих поверхонь зазвичай мають більш вузький кут розсіювання. А моделі для зонального світла схожі на підвіси попереднього типу, але відрізняються меншою потужністю.
3. Для акцентного освітлення. Такі підвіси виконують в основному декоративну функцію. Вузький кут падіння променів і прозорий розсіювач створюють світло, що малює, на невеликій ділянці. Він підкреслює текстури та форми предметів, підходить для підсвічування картин або скульптур.
4. Для різних завдань. Такі моделі можуть використовуватись і для загального, й для зонального, і для акцентного освітлення.

LED-підвіс Jung (I502336W для зонального освітлення на веранді

На цьому ми завершуємо статтю про підвісні світильники та сподіваємося, що тепер ви з легкістю зможете вибрати відповідну до інтер'єру модель. Якщо з'явилися питання, задавайте їх у коментарях або телефонуйте нашим експертам. І не забудьте поділитися цим матеріалом з родиною, друзями та колегами в Facebook.