Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Як вибрати світлодіодні прожектори для будинку, двору, парковки та інших просторів?

26. 04. 2018

LED-прожектори — надійне й економічне рішення для внутрішнього та зовнішнього освітлення. Їх зручно використовувати у дворі приватного будинку, на парковці, для підсвічування рекламних конструкцій, архітектурних об'єктів тощо. Також з їх допомогою освітлюють виробничі цехи, спортивні та концертні зали, ангари, склади й підсобні приміщення.

Про те, як вибрати світлодіодний прожектор для вирішення конкретних завдань, розповідаємо в цьому матеріалі.

Читайте статтю, щоб купити джерело світла з оптимальними характеристиками для вуличного чи внутрішнього освітлення.

Прожектори GLOBAL добре підходять для освітлення заміських будинків і прибудинкової території

Як вибрати світлодіодні прожектори? 6 питань, які допоможуть прийняти правильне рішення

Магазини світлотехніки пропонують різні моделі: вони відрізняються потужністю, колірною температурою, рівнем захисту, габаритами, кріпленням і ще десятком параметрів. Щоб визначити, які характеристики важливі для вас, потрібно відповісти на ряд питань.

Де буде використовуватися модель?

Від місця установки світильника залежить необхідний рівень захисту від вологи та пилу, робочі температури, а інколи — міцність корпусу. Для вулиці вибирайте модель з IP44 або вище, яка нормально працює в температурному діапазоні від −20 до +40° С. Якщо світлодіодний прожектор буде використовуватися в приміщенні, цими характеристиками можна пожертвувати. Для деяких виробництв важливим є захист від пилу, а для спортзалів — стійкість до ударів.

Які освітлювальні завдання буде вирішувати прожектор?

Відповідь на це питання допоможе визначитися з кутом розсіювання, якістю передачі кольору та температурою світла.

Передача кольору

При освітленні парковки, гаража та подібних просторів можна заощадити й пожертвувати передачею кольору. Якщо LED-прожектор буде використовуватися для підсвічування рекламних конструкцій, двору біля будинку, магазину, зверніть увагу на те, щоб цей показник був високим — Ra > 80. Прожектор, який правильно передає відтінки предметів, створить комфортні умови для зору людини. При такому освітленні будуть привабливо виглядати товари, зони для відпочинку, архітектурні об'єкти, зображення тощо.

Кут розсіювання

Для акцентного архітектурного підсвічування варто вибрати модель з кутом до 100°. А щоб рівномірно освітити великий майданчик або приміщення, потрібен прожектор з більш широким кутом розсіювання.

Колірна температура

У дворі будинку та інших місцях для відпочинку людей краще використовувати тепле світло. А для освітлення вулиці, промислового приміщення, спортивного майданчика підійде модель з холодним або денним світлом. Втім, це не є догмою, тому орієнтуйтеся на свої уподобання.

Сучасний світлодіодний прожектор 1-GBL-02-LFL-1060 для двору, рекламних конструкцій, торгових та інших приміщень

Чи потрібні додаткові функції?

Вирішіть, чи є важливими у вашій ситуації датчик руху, система регулювання яскравості, кольорові лінзи чи інші можливості. Якщо у вас немає потреби в цих функціях — не переплачувайте.

Який вид енергії буде використовуватися для живлення?

Найчастіше LED-прожектори підключають до мережі 220 В. Але ми нагадаємо й про інші варіанти: сонячну енергію, живлення від акумулятора, низьковольтні мережі.

Де й як буде кріпитися модель?

Перед покупкою переконайтеся, що прожектор має систему кріплення, яка вам підходить. Деякі прилади універсальні, їх можна кріпити на поверхню або ставити на грунт, інші — розраховані на стаціонарний монтаж на стіні чи стелі.

Чи варто звертати увагу на колір і форму корпусу?

Розміри та форма корпусу важливі, якщо місце для кріплення обмежено. Колір корпусу має значення, якщо світильник буде розміщений в інтер'єрі, на фасаді будівлі тощо.

Якої потужності вибрати прожектор?

Приклад розрахунку освітленості рекламної конструкції за допомогою прожекторів GLOBAL

Щоб купити прилад, який дасть необхідну кількість світла, зверніть увагу на силу світлового потоку і кут розсіювання. Цю характеристику вибирають в залежності від:

  • площі та форми простору;
  • необхідного рівня освітленості (для орієнтування в темряві, технічний світло, для роботи та ін.);
  • місця розташування (на стелі або стіні, на якій висоті та відстані від поверхні, в центрі чи збоку тощо).

Розрахувати силу світлового потоку LED-прожектори, оптимальну для конкретної ситуації, може тільки фахівець. Ця послуга доступна у нас на сайті. Якщо ви хочете провести розрахунки самостійно, використовуйте програму DIALux. Інструкція до неї є в нашому в блозі.

Якщо висока точність не потрібна, орієнтуйтеся на такі рекомендації. Наприклад, світла, яке дає прожектор 1-GBL-02-LFL-1060 потужністю 10 Вт, досить, щоб освітити простір для прогулянок на відстані в 5-6 метрів від нього. А якщо мова йде про освітлення для мінімальної орієнтації в темряві, то дальності світла вистачить на 10-13 м. Щоб використовувати те ж таки джерело для яскравого освітлення приміщення, розташуйте його на висоті до 2 м від поверхні, а для технічного — на висоті 3-3,5 м.

Яскраво освітити поверхню, розташовану на відстані 3-4 м, допоможе модель 1-GBL-02-LFL-2060 потужністю 20 Вт. Якщо поверхня знаходиться в 5-6 м, вибирайте 30-ватний 1-GBL-02-LFL-3060. Світловий потік і кут розсіювання моделі 1-GBL-02-LFL-2060 дозволять створити освітленість середнього рівня на площі 15–20 м², а моделі 1-GBL-02-LFL-3060 — на 30 м².

Які LED-прожектори кращі?

Економічний прожектор GLOBAL для освітлення рекламних конструкцій

Ви вже визначилися з основними характеристиками, але все ще не знаєте, яку модель обрати? Адже потрібні вам параметри вказані на упаковках прожекторів різних брендів, які сильно відрізняються за ціною. Спробуємо визначити, як знайти не просто відповідний, а надійний та економічний світлодіодний прожектор.

Енергоефективність

Ця характеристика показує, скільки електрики буде витрачати вуличний світильник під час роботи. Від неї залежить розмір комунальних платежів. Розрахувати енергоефективність просто: розділіть силу світлового потоку в люменах на потужність світильника у ваттах. Для сучасних світлодіодних прожекторів хорошим вважається показник 80 лм/Вт або вище.

Захист від перепадів напруги

В якісній LED-техніці встановлені IC-чіпи, які захищають від стрибків напруги в мережі. Такий прожектор не перегорить і прослужить довго. Крім того, захист дозволяє підтримувати стабільну яскравість світла навіть при зміні напруги.

Захист від перегріву та рівномірна освітленість

Якість світла та надійність LED-техніки залежить від того, в яких умовах працюють світлодіоди. Дешеві прожектори часто перегріваються під час роботи, це призводить до поломок або мерехтіння. Крім того, в таких умовах світлодіоди швидше деградують, що знижує якість світла й енергоефективність. Тому при виборі приладу уточніть, чи має обрана модель якісний IC-чіп і конденсатори, які запобігають перегріву.

Ще краще, якщо прилад тестувався в лабораторії, яка підтвердила, що температура роботи пластини й чіпа не перевищує 110–120°С. Таке дослідження гарантує, що світлодіоди працюють в оптимальному режимі та відслужать заявлений ресурс. Також дослідження допомагають підтвердити, що прожектор рівномірно розподіляє світло по всій поверхні протягом всього терміну служби, а його КСС має правильну форму.

Косинусна КСС прожектора 1-GBL-02-LFL-2060 створить рівномірне освітлення поверхні

Матеріали

Якість корпусу важлива для моделей, які використовуються на вулиці, в спортзалах, промисловості та інших місцях, де можливі додаткові навантаження.

В основному виробники пропонують моделі з пластмаси, алюмінію чи сплавів металів. Перше рішення — найменш надійне, тому пластиків краще уникати.

Корпус з алюмінію чи сплавів добре захищає розташовані всередині мікросхеми, діоди та інші деталі. Але такі LED-прожектори зазвичай коштують дорожче. Якщо модель з корпусом з металу пропонується за ціною рішення з пластика, можливо, вона виконана з металу з домішками. В такому випадку захисні якості корпусу можуть бути навіть нижче, ніж у пластику.

Гарантія

Переконайтеся, що обраний прожектор має гарантію, а виробник виконує свої зобов'язання і має представництво в Україні. В цьому випадку ви зможете швидко поміняти джерело світла, яке вийшло з ладу, а також отримати допомогу з установки чи обслуговування. Крім того, гарантія підтверджує, що виробник упевнений в надійності приладу.

Які бувають світлодіодні прожектори?

1-LFL-001 приклад недорого та якісного прожектора універсального призначення

Щоб вибрати якісний прилад, зовсім не обов'язково досконало розбиратися в класифікації, тим більше що такий розподіл є умовним. Але в завершення статті ми наведемо коротку типологію, щоб вам простіше було орієнтуватися в асортименті.

За призначенням моделі поділяють на:

  • внутрішні. Вони мають невеликий захист від пилу та вологи, встановлюються лише в приміщеннях подалі від джерел води;
  • універсальні. Це прилади, захищені від впливу вологи та пилу, з широким діапазоном робочих температур. Їх можна встановити на вулиці під навісом, у зоні бризок, наприклад, від басейну тощо;
  • вуличні. Такі Led-прожектори захищені від проникнення пилу та вологи, їх використовують на відкритому повітрі. Грунтові моделі часто виділяють як окремий підвид, тому що до них пред'являються більш високі вимоги;
  • спеціальні. Це моделі з високим захистом від пилу, які затребувані в промисловості, рішення для установки під водою та в інших складних умовах.

За типом освітлення прожектори ділять на моделі:

  • світла, що заливає. Вони мають широкий кут розсіювання й найчастіше косинусну КСС, підходять для більшості освітлювальних завдань і рівномірного освітлення великих просторів;
  • акцентні. Це моделі з вузьким кутом розсіювання, які встановлюють для ландшафтного й архітектурного підсвічування;
  • зенітні. Вони формують яскраві промені, що рухаються в нічному небі, моделі часто використовують у зовнішній рекламі;
  • спеціальні: для військових, морських та інших потреб.

Універсальні прожектори GLOBAL можна використовувати для архітектурного освітлення будинку чи загального освітлення зони відпочинку у дворі

Сподіваємося, що ми допомогли вам відповісти на питання про те, як вибрати хороший прожектор. Якщо залишилися питання, зверніться за безкоштовною консультацією до експертів нашого магазину.

Матеріал був корисним? Поділіться ним із друзями в соціальних мережах.