Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Як вибрати світлодіодний світильник Армстронг? Гід по ключових питаннях

02. 03. 2018

Світлодіодні світильники Армстронг —зручне рішення освітлення офісів і магазинів, лікарень і виставкових центрів, шкіл та інших публічних просторів. Пропонуємо дізнатися більше про ці економічні і надійні джерела світла, навчитися їх правильно вибирати і встановлювати, а також отримати відповіді на інші популярні питання.

Які види світильників і чому називаються Армстронг?

Назва бренду Armstrong, який провадить модульні стелі, повторило історію торгових марок Xerox і Pampers. Сьогодні його все частіше використовують як загальне. Так називають підвісні стелі з мінеральних плит від різних виробників. Модульні системи цього типу використовують приватні і державні установи для оформлення аудиторій, офісів, торгових залів, коридорів, підсобних, виробничих та інших приміщень.

Виробники світлотехніки пішли за тенденцією і розробили джерела світла, які зручно встановлювати на модульні стелі. Їх назвали світильниками Армстронг. Конструктивно такі моделі є LED-панелі або джерела світла під лампи Т8. Їх розміри відповідають одній секції модульної стелі, а крива сили світла та інші характеристики освітлення адаптовані для використання в приміщеннях великої площі.

4 особливості, які відрізняють ці освітлювальні прилади

  • Простотою монтажа, вони спеціально розроблялися для установки на підвісних стелях.
  • Відповідні габарити. Розміри приладів цього типу в більшості випадків відповідають одному сегменту стелі.
  • Економічність. Виробники враховують, що такі рішення використовують для освітлення середніх і великих площ. Тому вони пропонують моделі, які скорочують витрати на електроенергію.
  • Якість світла, адаптоване для публічних просторів. Характеристики світла розроблені під потреби офісів, магазинів, транспортних компаній і державних установ.

Світильник Армстронг з вбудованим світлодіодним модулем для швидкого і зручного монтажу

Крім світлодіодних панелей і стельових світильників під лампи Т8 з габаритами 600х600 мм, для стель Армстронг також можна вибрати інші джерела світла.

точечный светильник для потолка Армстронг

Точкові джерела світла. Такі моделі використовують як для загального освітлення, так і в якості додаткового підсвічування разом зі світильниками Армстронг. Для магазинів, офісів, бібліотек та інших установ найчастіше вибирають рішення з підвищеною потужністю, наприклад, джерела світла серії SPN 12 Вт.

Накладні світильники. Щоб створити якісне світло і стильно оформити інтер'єр бібліотеки, холу, громадської приймальні або іншого простору, можна встановити на стелі Армстронг накладні джерела світла. Для цих цілей підходять лаконічні рішення ТМ MAXUS, моделі-пазли Ricam та інші світильники ТМ Intelite DECO.

Інші рішення. В цілому модульні стелі не обмежують у виборі освітлювальних приладів. Для оформлення кафе, офісу, виробничого та іншого приміщення можна використовувати моделі форм-фактора Line ТМ MAXUS і GLOBAL, а також інші джерела світла, які монтуються накладним або підвісним способом.

Що таке і чим відрізняються сучасні світильники Армстронг?

До того як були відкриті світлодіоди, для освітлення великих площ використовувалися люмінесцентні лампи. На той момент газорозрядні джерела світла стали компромісом між якістю світла та його економічністю. Але з часом багато офісів, магазинів, виставкових майданчиків, лікарень та інших установ перейшли на більш доступне і надійне світлодіодне освітлення. Тому під сучасними світильниками Армстронг зазвичай розуміють саме LED-моделі.

Дійсно, світлодіодні рішення мають ряд переваг:

  • ресурс роботи більше 20 000 годин (у люмінесцентних - лише 10 000 годин);
  • споживають на 60% менше електрики, ніж газорозрядні;
  • не містять ртуті, не вимагають спеціальної утилізації, не випромінюють світло ультрафіолетового спектра;
  • працюють безшумно, включаються без затримок і спалахів;
  • мають ефективний світловий потік. LED-освітлення розсіюється під кутом менше 360 °, а значить, промені світла спрямовані в основному на потрібні об'єкти;
  • краще передають природні відтінки, ніж люмінесцентні. Таке освітлення вигідно підкреслює товари в магазинах, не створює зайвого навантаження на зір співробітників офісів, заводів, учнів шкіл і т. п.

Перейти на LED-освітлення можна двома способами: замінивши люмінесцентні лампи на відповідні світлодіодні або купивши готові до установки панелі для стель Армстронг.

LED-світильники типу армстронг: що це таке і як почати використовувати панелі?

Щоб швидко перейти на сучасне освітлення, варто зупинитися на готових до монтажу приладах. LED-світильник Armstrong представляє собою панель, в яку вже вбудований світлодіодний модуль. Такі моделі представлені у великому асортименті, тому з їх допомогою можна висвітлювати простір

різної форми і призначення.

Вибирати і встановлювати їх просто, тому що не потрібно окремо шукати, купувати і встановлювати лампи. Також модуль легко демонтувати для планового обслуговування.

Панелі дають більш якісне освітлення, тому що світлодіоди підбирають і вбудовують на виробництві. Виробник має спеціальне обладнання, яке дозволяє визначити оптимальну силу і напрям світла, провести тести на надійність і т. п.

Як правильно вибирати стельовий світлодіодний світильник Армстронг? 6 простих кроків до вигідної покупки

1. Розробіть схему освітлення. Планування захистить від неякісного світла, невдалих покупок і схожих проблем. Ці роботи потрібно довірити професіоналам, наприклад, фахівцям нашого магазину.

2. Визначте характеристики ідеального світильника, враховуючи функції приміщення і схему освітлення. Денне світло краще використовувати в торгових залах, готелях, холах та інших місцях для відпочинку та спілкування. Холодний відтінок підходить для офісів, навчальних кімнат і інших приміщень, де люди зосереджено працюють або навчаються.

3. Виберіть спосіб монтажу. Деякі моделі можна тільки вбудувати в стелю, інші - встановити різними способами. Тип монтажу вибирають в залежності від висоти стелі і ряду інших параметрів.

4. Вирішіть, на чому заощадити. Для кожного приміщення важлива тільки частина характеристик. Наприклад, для офісу не потрібна модель з захистом від вологи, а для підсобки - з гарною передачею кольору.

5. Переконайтеся в надійності. Дізнайтеся більше про обраний електроприлад, уточніть модель драйвера, конденсатора і інших компонентів. Від якості цих систем залежить термін служби і стійкість до перепадів напруги.

6. Перевірте енергоефективність і ресурс світлодіодів. Ці параметри у світлотехніки з однаковою вартістю можуть відрізнятися, але для покупця вони мають ключове значення. Від них залежить, на скільки скоротяться рахунки за електрику і як довго буде служити модель.

Як підключити світильник з вбудованим LED-модулем на стелю типу Армстронг? Покрокова інструкція

1. Вимкніть подачу електрики на час робіт.
2. Очистіть світильник від всіх пакувальних плівок.
3. Зніміть сегмент стелі в місці, де буде встановлена панель, або зніміть застаріле джерело світла з люмінесцентними лампами.
4. Підведіть проводку.
5. Підключіть кабель живлення світильника до драйверу, а драйвер - до електромережі. Перевірте правильність і безпеку з'єднань.
6. Зафіксуйте панель на стелі.
7. Увімкніть електрику і переконайтеся, що все працює правильно.

Увага! Хоча монтаж панелей є простим, проводити його можуть тільки фахівці. Для непрофесіоналів електротехнічні роботи становлять небезпеку.

Як замінити люмінесцентні лампи на світлодіодні в традиційному світильнику для стелі Армстронг?

Купівля панелей з інтегрованим модулем - не єдиний спосіб перейти на економічне і якісне освітлення. Якщо у вас в офісі вже є світильники, замініть в них люмінесцентні джерела світла.

Для заміни лампи Т8 або іншої поширеної моделі досить знайти світлодіодний аналог. При виборі переконайтеся, що нова лампа має ті ж характеристики і забезпечить необхідну якість освітлення. Якщо у вас виникають труднощі з цим питанням, отримайте консультацію експертів нашого магазину.

Щоб підключити LED-лампу, внесіть зміни в конструкцію. Нижче ми розповідаємо, як це зробити, і приводимо схему в ознайомлювальних цілях. Але пам'ятайте, що підключати електроприлади повинні професіонали, тому що ці роботи можуть бути небезпечними.

Як переробити світильник Армстронг? Покрокові інструкції і схеми установки світлодіодних ламп

LED-лампи Т8 зазвичай мають цоколь G13 і ті ж габарити, що і стандартні люмінесцентні моделі. Але перед покупкою краще ще раз переконатися, що всі параметри нового джерела світла підходять до світильника.

Світлодіодні рішення підключають до патрона тільки з одного краю. Тому перед початком робіт потрібно знайти відповідну позначку. Щоб приєднати нове джерело світла, потрібно розірвати ланцюг стартера і дроселя.

цоколь светодиодной лампы

Також зверніть увагу на патрон: LED-лампи не можна встановлювати в горизонтальні моделі. Якщо у вашому електроприладі використовується такий патрон, замініть його.

Пропонуємо дві схеми, які показують, як встановити LED-лампи.

замена люминесцентной лампы на светодиодную

замена люминесцентной лампы на светодиодную

Скільки світильників Армстронг потрібно на квадратний метр офісу, магазина або іншого приміщення?

Щоб розрахувати кількість джерел світла для магазину, готелю, школи і іншої установи, потрібно звернутися до професіоналів, наприклад, фахівцям магазину MAXUS. Нижче ми наводимо дані тільки для приблизних підрахунків.

В якості основи беруть вимоги СНиП:

  • на складі, в підсобці, коридорі та інших місцях, де не виконуються візуальні завдання, допустимо освітлення 100-150 лк;
  • в житлових кімнатах, в тому числі в номерах готелю, цей показник повинен складати близько 200-300 лк;
  • в бібліотеках, лабораторіях, офісах, аудиторіях і приміщеннях схожого призначення потрібно освітлення не нижче 500 лк;
  • в креслярських, на виробництвах і інших місцях, де працюють з дрібними деталями, - від 1000 лк.

Щоб розрахувати, скільки світильників армстронг потрібно встановити на квадратний метр, враховуйте розміри і форму кімнати, схему розташування джерел світла, колір і здатність відображення стін, стелі та інших поверхонь.

Має значення висота приміщення і відстань від підлоги до освітлюваної поверхні. Адже якщо модель зі світловим потоком 1000 лм знаходиться в метрі від робочого столу, то освітленість складе 350 лк, а якщо до цільової площині - 3 метри, показник впаде до 115 лк. Крім того, враховують КСС, яскравість і інші характеристики джерела світла.

проект освещения офиса

Приклад розрахунку освітлення для офісу в програмі для світлотехнічного проектування

Скільки світильників Армстронг з LED-лампами потрібно, щоб замінити газорозрядні джерела світла (розрахунок для площі 1 м2)?

Якщо ви будете використовувати LED-освітлення замість люмінесцентного, то кількість ламп, швидше за все, скоротиться. Адже газорозрядна лампа потужністю 8 Вт дає світловий потік 450 лм, а світлодіодна тієї ж потужності - близько 1000 лм.

Щоб провести заміну, зверніться до професіоналів за точними розрахунками. Помилка при виборі нових джерел світла може знизити якість освітлення.

Скільки коштує установка і як заощадити на монтажі світильників на стелю Армстронг?

Найдешевше обійдеться монтаж LED-панелей, тому що вони складаються з одного елемента, який просто фіксується на стелі. Дорожче коштує заміна люмінесцентних ламп на світлодіодні в традиційних світильниках. В цьому випадку потрібно оплатити роботи по відключенню стартера і дроселя. Втім, ця послуга знадобиться тільки один раз.

Якщо замовити установку електроприладів одночасно з каркасом, то ціна буде нижчою. Більш дорогий і популярний метод - монтаж стелі з подальшою установкою світильників. Цей спосіб дозволяє без праці обслуговувати комунікації, приховані за підвісною конструкцією.

Крім того, на ціну підключення світильників Армстронг впливає:

  • кількість джерел світла. Часто на установку великої кількості електроприладів майстри пропонують знижки;
  • необхідність демонтажу попередньої стельової системи або застарілих джерел світла;
  • висота приміщення. Доплата потрібно, якщо стеля вище 2-2,5 метрів;
  • потреба в додаткових вимикачах, розводці проводів, ін .;
  • спосіб установки (вбудовується, накладний, підвісний).

Як правильно підключити будь-які види стельових світильників Армстронг? Технічні нюанси

1. Щоб проводка служила довго, її прокладають в гофрі і закріплюють до плит підстави. Це попереджає поломки і провисання.

2. Розподільна коробка повинна знаходитися в центрі групи джерел світла, до кожного з приладів потрібно прокласти окремий провід.

3. Якщо світильники важать небагато і розташовані далеко один від одного, їх можна просто вмонтувати в стелю. В інших випадках потрібно встановлювати джерела світла на індивідуальних підвісах.

4. Якщо прилад встановлюється накладними способом, можна не демонтувати сегмент стелі. Просто закріпіть його саморізами зверху плити.

Чому не горить і не включається світильник Armstrong?

Перед тим як завершувати статтю, пропонуємо дізнатися про найпоширеніші причини поломки цієї світлотехніки.

На лампи не подається напруга

Щоб переконатися, що проблема в світильнику або перегоріли лампи, перевірте напругу на вході в електроприлад. Якщо напруги немає - шукайте проблему в проводці.

Згоріла лампа

Джерело світла може не включатися, якщо перегоріла одна з ламп. Перевірте працездатність кожної окремо.

Пошкоджені контакти

Якщо лампи в порядку і напруга є, можливо, проблема в них.

Неправильне підключення або використання

Переконайтеся, що прилад правильно підключений до мережі і експлуатується в допустимих умовах (рівень пилу, вологості, температура і т. п.)

Якщо не вдається встановити причину, зверніться за гарантійним обслуговуванням або ремонтом.

На цьому ми завершуємо статтю. Сподіваємося, що ми допомогли вам розібратися з тим, куди ставити LED-лампи і як відключати стартер в світильнику Армстронг, навчили вибирати джерела світла, розраховувати освітленість, проводити дрібний ремонт і вирішувати інші завдання.

Якщо у вас залишилися питання, зверніться до наших експертів або задайте їх в коментарях. Ми відповімо в найкоротші терміни.

Матеріал був корисним для вас? Поділіться ним з друзями.