Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Як вибрати світильник для кухні: 7 важливих порад та інші рекомендації

26. 01. 2018

Правильне світло на кухні — запорука гарного настрою господині, а також затишного спілкування всієї родини під час обіду чи вечері. Про те, як зробити освітлення в цій кімнаті комфортним, функціональним і красивим, ми розповімо в статті.

Подвес Maxus 1-FPL-008-01-C-BK

Підвісний світильник Maxus 1-FPL-008-01-C-BK — стильне та зручне рішення для освітлення обідньої зони

7 порад про те, як вибрати світильник, щоб красиво та зручно освітити кухню

  • Створюйте гарний інтер'єр. Купуйте модель, яка подобається вам і підходить до стилю кухні. А якщо виникають труднощі з вибором, зверніться за порадою до дизайнера.
  • Використовуйте оптимальну кількість світильників. На кухні часто використовують не одне, а кілька джерел світла. Моделі, які дають яскраве освітлення, потрібні в робочій зоні, а неяскраве підсвічування — в шафах. Також на кухні необхідні світильники, які створять м'яке загальне світло, підкреслять обідню зону та допоможуть вирішити інші завдання.
  • Вибирайте колірну температуру правильно. Який світильник встановити, щоб зручно освітити робочу зону на кухні? Для цього добре підходять моделі з холодним або білим світлом. Таке освітлення налаштовує на активну роботу й правильно передає відтінки. В обідній зоні встановлюйте модель з теплою колірною температурою. Вона створить атмосферу, привабливу для спокійного спілкування та відпочинку.
  • Приділіть увагу зручності. Встановлюйте світильники правильно: вони не повинні заважати готувати чи переміщатися по кухні. Освітлення в кімнаті потрібно яскраве, але без різких тіней, джерела світла не повинні засліплювати очі.
  • Використовуйте світильники, щоб скорегувати простір. Для маленької кухні вибирайте компактні моделі в стилі мінімалізм або вбудовані джерела світла. А у великій — встановлюйте великі декоративні люстри та інші світильники, що привертають увагу . Якщо стеля низька, віддайте перевагу настінним лінійкам.
  • Вирішуйте завдання комплексно. Щоб створити комфортне світло на кухні, складіть схему освітлення з урахуванням дизайну кімнати, розрахуйте оптимальний рівень освітленості й лише потім переходьте до вибору моделей. Це допоможе уникнути помилок і дозволить оформити кухню зручно.
  • Вибирайте гнучке освітлення. На кухні потрібне різне світло: приглушене — для романтичної вечері, яскраве — під час сімейного свята, зручне робоче — для приготування їжі. Тому в кімнаті краще встановити кілька світильників, які можна вимикати і включати незалежно один від одного. Також зверніть увагу на моделі, сумісні з димерами.

Світильник якого типу краще вибрати для установки на кухні?

Правильної відповіді на це питання немає, тому що кожен освітлювальний прилад вирішує свої завдання:

  • підвісний або стельовий накладний світильник використовують для загального освітлення кухні чи підсвічування обідньої зони;
  • точкові джерела потрібні, щоб створити загальне чи зональне світло, підсвітити робочу зону, шафи та інші функціональні простори;
  • бра та інші настінні моделі найчастіше встановлюють в обідній зоні. Тут їх використовують, щоб створити атмосферу для романтичної вечері. Іноді їх монтують як додаткове джерело світла над робочим простором;
  • торшери та настільні лампи в основному не використовуються на кухні. Рідко їх можна побачити в обідній зоні, якщо вона також виконує функцію вітальні, місця для роботи чи навчання;
  • світлодіодні стрічки — альтернатива вбудовуваним моделям для освітлення робочих поверхонь, підсвічування шаф або декору. Їх використовують, якщо вільний простір обмежений і не можна встановити інші джерела світла.

Як підібрати зручний і практичний світлодіодний світильник для кухні?

Щоб оформити кімнату сучасно, використовуйте LED-світильники. Ці моделі дають комфортне для очей світло, дозволяють вибрати колірну температуру й знизити витрати на електрику. В таких лінійках є підвісні, накладні, вбудовані та інші види освітлювальних приладів. Ще одна перевага світлодіодних моделей — вони не нагріваються. Тому їх встановлюють на дерев'яних та інших пожежонебезпечних поверхнях. Вибирають LED-моделі за тими ж критеріями, що й традиційні джерела світла.

Як перетворити звичайну люстру в світлодіодний світильник для кухні? Якщо у вас уже є улюблена люстра на кухні, просто замініть у ній лампи розжарювання на сучасні LED-моделі.

LED-светильник Pendant Falzer 5W

Тепле світло LED-світильника Pendant Falzer 5W зробить кухню улюбленим місцем для спілкування та відпочинку

Які технічні характеристики світильника потрібно врахувати?

Якщо освітлювальний прилад буде розташовуватися далеко від джерел води, пара та тепла, можна вибрати модель зі стандартним рівнем захисту для житлових приміщень (IP20). Для освітлення зони біля плити, раковини, робочої поверхні та інших місць, де можливий контакт електроприладу з парою, водою або дрібними твердими частинками, варто вибрати виріб зі ступенем захисту IP44. Ці світильники захищені від попадання крапель під будь-яким кутом, а також проникнення частинок пилу або бруду. Модель з таким рівнем захисту буде цілком безпечною у використанні та прослужить багато років.

Скільки світильників потрібно для кухні?

У цій кімнаті не обійтися одним джерелом світла. Для комфортного освітлення встановлюють мінімум два, а частіше — більшу кількість світильників. Число джерел світла залежить від деталей: площі та форми кімнати, кольору стін, стелі та підлоги, наявності функціональних зон та інших характеристик приміщення. Також потрібно враховувати силу світлового потоку світильників. Додаткові корективи може внести розташування (в центрі, біля стіни чи в іншому місці), напрямок променя (на стелю, в підлогу тощо) та інші параметри.

Щоб правильно розрахувати кількість світильників, пам'ятайте, що рекомендований рівень освітленості поверхонь для кухні становить 150-250 люкс. При цьому в робочій зоні показник може бути вище (від 300 люкс), а за столом для обіду й відпочинку — трохи нижче. Не забувайте, що розрахунок освітленості — складне завдання для новачка. Тому наш магазин пропонує безкоштовні консультації фахівців з цього питання.

Pendant Caren 7W-3

Модель Pendant Caren 7W-3, що складається з трьох підвісів на монтажній планці, зручно встановлювати над великим столом або кухонним островом

Сподіваємося, що ми відповіли на питання про те, який світильник краще повісити на кухню.

Слідкуйте за публікаціями, щоб дізнатися, як правильно освітити інші кімнати, і не пропускати цікавих новин зі світу світлодизайну. Приємного та красивого освітлення навколо вас!