Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Як обрати світильник до ванної кімнати? Докладний гід для новачка

30. 01. 2018

До ванної важливо встановити не просто красивий світильник, а джерело світла, яке зробить кімнату зручною.

Яскраве освітлення без різких тіней допоможе зустрічати кожен ранок з посмішкою: швидко вмиватися, з комфортом робити макіяж або голитися. Увечері в цій кімнаті потрібне м'яке світло, щоб забути про справи та розслабитися в гарячій ванні. А ще освітлення тут повинне бути красивим, зручним для прання чи прибирання, а також інших справ. І це далеко не все. Важливо, щоб світильники були безпечними для всієї родини, в тому числі малюків і школярів, бабусь і дідусів.

Про те, як вибрати освітлювальний прилад, який зробить ванну комфортною та стильною кімнатою, розповідаємо в статті.

светильник Caren для ванной

Правильне світло зробить ванну світлою, красивою та зручною кімнатою

З чого починати вибирати зручний світильник для ванної?

Шукати освітлювальний прилад і планувати схему освітлення варто до початку ремонту — на етапі створення проекту. Звичайно, це завдання краще довірити професійному дизайнерові. Якщо ви не плануєте ремонт, але хочете додати комфорту в кімнату, зверніться за безкоштовною консультацією до експертів нашого магазину.

Щоб підібрати вірний світильник, враховуйте:

  • форму та площу кімнати (розміри визначають необхідний рівень світлового потоку, а форма приміщення — спосіб монтажу, розташування й т.д.);
  • колір стін і наявність поверхонь, що відбивають, (у світлому просторі з декількома дзеркалами встановлюють прилад меншої потужності, а в кімнаті з темною обробкою — більш яскраве світло);
  • функціональні зони, які будуть у кімнаті (світильник для загального або зонального освітлення, для підсвічування дзеркала чи декоративного світла в ніші);
  • стиль інтер'єру (джерело світла має підходити до дизайну кімнати, матеріалами меблів, кольорам обробки тощо);
  • технічні деталі (можливість встановлення в той чи інший спосіб);
  • потреби мешканців (чи будуть робити макіяж біля дзеркала? чи потрібні моделі, безпечні для дітей? чи вистачає світла у ванній бабусі та дідусю? чи потрібне приглушене світло?).

Якщо врахувати ці моменти, то обрана модель буде практичною й обов'язково наповнить кімнату затишним світлом і хорошим настроєм.

Зручне місцеве світло легко створити за допомогою вбудованих у стелю моделей

Як обрати світильник, який зробить ванну кімнату світлою та комфортною?

Щоб з комфортом вмиватися, приймати душ, робити макіяж, прати та відпочивати, потрібні мінімум два типи освітлення — загальне й робоче. Це стосується навіть кімнат площею в кілька квадратних метрів. А якщо приміщення просторе, варто задуматися про декоративне та інше додаткове світло.

Загальне освітлення

Світло, яке рівномірно розподілено по всій площі, необхідне. Для цього потрібно повісити у ванній світильник, який дає яскраве розсіяне освітлення.

Стельові моделі

Загальне світло зазвичай створюють за допомогою підвісних або накладних моделей, встановлених на стелі. Кількість виробів і схему розташування обирають в залежності від особливостей кімнати. Наприклад, для ванної площею до 5 м2 вистачить одного світильника. Але якщо у приміщення неправильна форма чи його площа більше, варто збільшити кількість джерел світла.

светильник Cenova в ванной

Стельовий світильник Cenova з плафоном соковитого червоного кольору гармонійно доповнить інтер'єр ванної в сірих тонах

Вбудовані точкові світильники

Такі моделі популярні для освітлення ванних. Їх часто використовують у кімнатах нестандартної форми, з низькими стелями або для економії місця. Вбудовувані світильники можна розташувати за індивідуальною схемою чи використовувати для зонування. Вони добре доповнюють мінімалістичні інтер'єри.

Точечный светильник MAXUS в ванной

Точкові світильники MAXUS SDL з декоративними накладками SDL — рішення для зручного загального освітлення кімнати

Сполучення різних моделей

Загальне світло часто створюють, комбінуючи стельові та точкові моделі. Наприклад, красиву люстру з низьким рівнем захисту від вологи встановлюють збоку, а зону душу чи ванни освітлюють вбудовуваними моделями.

Робоче освітлення

Робочим називають світло біля дзеркала. Ця зона вимагає додаткових джерел світла навіть у маленьких кімнатах. Який світильник краще вибрати для підсвічування дзеркала у ванній? Той, що створює яскраве рівне світло без різких тіней і правильно передає відтінки. У цьому випадку буде зручно робити макіяж, голитися й умиватися. Для освітлення зони використовують:

  • бра,
  • торшери чи настільні лампи,
  • спрямовані світильники,
  • підвіси,
  • вбудоване підсвічування на дзеркалі.

Незалежно від моделі світильника, яку ви обираєте для освітлення дзеркала у ванній, важливо звернути увагу на чотири моменти.

1. Рівне й симетричне. Світло має рівномірно освітлювати обличчя. Тому бра, торшери або підсвічування розташовують по обидва боки від дзеркала (в центральній частині чи по всій довжині). Іноді додатково використовують верхнє світло. Широкі дзеркала зазвичай освітлюють зверху та знизу. Щоб заощадити місце, іноді використовують підвіси, які спускають до центральної частини поверхні, що відбиває.

2. Без різких тіней. Плафон світильника має бути світлим і матовим, без малюнків або текстур. Переконайтеся, що верхній та інші джерела світла не формують тіней на обличчі.

3. З правильною передачею кольорів. Для освітлення цієї зони краще вибрати світлодіодний світильник з гарною передачею кольору. Це важливо, якщо дзеркало використовуватимуть, щоб зробити макіяж. Природне біле світло в поєднанні з високим індексом Ra допоможуть виглядати красиво кожному членові родини.

4. Регульована яскравість адаптує світло під різні завдання (відпочинок, прання тощо), а також допоможе правильно нанести вечірній макіяж.

Який ще світильник варто купити, щоб зробити ванну більш зручною та красивою?

Освітлення нижнього рівня

Таке світло використовують як декоративне. Для цих цілей встановлюють вбудовані світильники на підлозі чи в нижніх частинах стін. Вони формують стильне спрямоване освітлення, підкреслюючи геометрію кімнати. Нижнє світло можна ввімкнути, коли хочеться розслабитись у ванній.

Крім того, таке освітлення потрібне для підсвічування сходинок. Також підлогові світильники встановлюють у кутах та інших темних зонах, щоб зробити прибирання кімнати зручним.

Зональне і додаткове світло

Для зонального чи додаткового світла у ванній можна вибрати як звичайний, так і світлодіодний світильник. Часто встановлюють джерела світла на стелі над дзеркалом, вбудовані моделі — над ванною чи душем, підсвічування — всередині глибоких шаф або тумб.

бра Damasco для освещения зеркала в ванной

Оригінальне бра Damasco можна використовувати, щоб створити ефектний інтер'єр у ванній і додатково освітити дзеркало

Інші декоративні рішення

Освітлення повинне бути не лише практичним, але й красивим. Якщо є можливість, використовуйте:

  • яскраве світло, що малює, від вбудованих або інших світильників, яке підкреслить геометрію інтер'єру, поставить акцент на ліпнині та інших деталях;
  • світло, яке зробить розміри кімнати пропорційними;
  • нестандартні світильники, наприклад, кольорові.

Чи можна вішати та як вибирати світлодіодні світильники для ванної кімнати?

LED-моделі встановлюють у ванній так само часто, як і світильники зі звичайними лампами розжарювання. Вимоги до безпеки та зручності цих електроприладів однакові, проте, світлодіодні моделі мають переваги у використанні.

LED-світильники не потребують частої заміни джерела світла і споживають у 5-8 разів менше електрики, ніж звичайні лампи тієї ж яскравості. Крім того, в лінійках можна вибрати модель з природним білим відтінком світла, яка правильно передає кольори. Цю характеристику оцінять чоловіки під час гоління та дівчата, які мріють про ідеальний макіяж.

Щоб використовувати переваги світлодіодів, необов'язково купувати нові світильники. Можна встановити LED-лампи замість традиційних ламп розжарювання.

Светодиодная лампа 1-GBL-166-02

Використовуйте GLOBAL A60 12W (1-GBL-166-02), щоб замінити звичайну 100-ватну лампу та знизити витрати електрики

Як вибрати звичайний або світлодіодний світильник для ванної: 5 нюансів, про які не можна забувати

  • Практичність. Краплі води і пара залишають сліди на плафонах, тому краще знайти модель, за якою легко доглядати.
  • Відблиски й яскраві плями. Підбирайте джерело світла і місце його установки так, щоб не виникало великої кількості відблисків, а світло не засліплювало.
  • Функціональність. Рівень яскравості, що настроюється, й управління світлом з пульта — опції, які стануть у нагоді у ванній.
  • Доступність. Якщо вдома є діти чи люди похилого віку, подбайте про те, щоб вони могли без зусиль користуватися вимикачами. Забезпечте комфортне освітлення для бабусь і дідусів, розташуйте світильники на безпечній відстані від дітей.
  • Розміри. Плафон не повинен заважати рухатися по кімнаті чи прибирати в ній.

Як вибрати безпечний світильник для ванної кімнати: ступінь захисту для традиційних і світлодіодних моделей

Тут потрібне джерело світла, яке не боїться пари та бризок. Про ступінь захисту від рідини говорить друга цифра в маркуванні IP. Чим більше це число, тим краще захист. Також важливо подбати про гарну ізоляцію дротів, їх монтаж проводять лише закритим способом.

На відстані до 70-100 см від джерел вологи використовуйте моделі із захистом не менше IPх5 або IPх6. Це спеціальні вироби для вологих місць або вулиці, вони безпечні навіть у разі прямого попадання струменів води. Чи можна встановлювати світильник з цим рівнем захисту над ванною? Так. Більш високий захист потрібен тільки моделям, які вбудовуються в ємність для купання чи знаходяться безпосередньо під нею. В останньому випадку встановлюють водонепроникні світильники (IPх7 або IPх8).

На відстані від 80 см до 1,5 м від раковини, закритої душової кабіни чи ванни, використовують моделі з захистом IPх4, іноді IPх3. Чи можна вибирати світильник зі стандартним рівнем захисту для ванної, якщо вам сподобався його дизайн? Так, якщо він буде перебувати на відстані декількох метрів від джерел води, а в кімнаті встановлені вентилятори, які попереджають скупчення пари.

Накладной светильник GLOBAL HPL

Накладний світильник GLOBAL HPL 12W 5000K E (1-HPL-004-E) зі ступенем захисту IP65 можна встановлювати поблизу від джерел води

Скільки світильників потрібно для гарного освітлення у ванній?

На це питання немає простої відповіді. Навіть для невеликої кімнати потрібні два-три джерела світла — для загального освітлення та підсвічування дзеркала. А у ванній середніх розмірів варто використовувати більше світильників.

Щоб розрахувати кількість, враховуйте площу й форму приміщення, колір стін та інші параметри. Норма освітленості за ДБН — 50 лк, але фахівці рекомендують орієнтуватися на стандарт для житлових кімнат — 150 лк. У зоні для макіяжу освітлення може бути більш яскравим.

Чому світильник у ванній іржавіє, та 3 простих поради, щоб попередити проблему

Іржа часто з'являється на предметах у ванній через підвищену вологість і контакт з миючими засобами. Це призводить до пошкодження захисних покриттів і швидкої появи рудих плям.

Щоб уникнути проблеми, розміщуйте у ванній світильники:

  • зі скла, пластику та інших матеріалів, які не іржавіють;
  • з металів з надійним порошковим покриттям і полімеризацією. Вони розраховані на роботу в складних умовах і мають захист, що не руйнується від вологи та миючих засобів;
  • від надійних виробників. На жаль, частина виробників недобросовісно ставиться до якості виробів, такі світильники можуть почати іржавіти вже через місяць. Тому ми радимо не заощаджувати та обирати електроприлади з тривалою гарантією й перевіреною якістю.

точечный светильник для ванной

Щоб світильників не іржавів, вибирайте моделі, які розраховані на використання у вологих приміщеннях

На цьому ми завершуємо гід з вибору. Сподіваємося, що ця стаття допомогла зрозуміти, коли для ванної краще обрати стельовий, а коли — настінний світильник, а також навчитися створювати безпечне та красиве світло. Слідкуйте за публікаціями, щоб першими отримувати корисні поради про домашнє освітлення.

Залишилися питання? Поставте їх експертам магазину чи залиште в коментарях до статті, ми відповімо найближчим часом.

Цей матеріал був для вас корисним? Розкажіть про нього друзям у Facebook.