Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Світло в передпокої. Вибираємо світильники й створюємо правильне освітлення

16. 08. 2018

Передпокій з неправильним освітленням завдасть масу проблем. Якщо світла недостатньо, мешканці й гості будинку не зможуть з комфортом займатися повсякденними справами: одягатися, взуватися, поправляти зачіску. У такій кімнаті можуть відбуватися дрібні неприємності: ви будете втрачати речі, спотикатися тощо.

У новій статті розповідаємо, як попередити помилки, зробивши кімнату затишною та зручною.

Підвісні світильники — стильне рішення для оформлення холу

Як правильно освітити передпокій: 7 порад, які точно допоможуть

1. Щоб світло було зручним, плануйте та встановлюйте його під час капітального ремонту. На цьому етапі можна змінити розташування проводів, розеток та інших важливих елементів. Правда, якщо передпокій погано освітлений, а ремонт планується через кілька років, не відкладайте зміни. Однак у цьому випадку для вирішення проблем з освітленням потрібно буде більше часу та зусиль.

2. Не заощаджуйте на фахівцях. Не проводьте монтаж техніки, розрахунок освітлення та інші специфічні роботи самостійно. Це призведе до зайвих витрат і помилок.

3. Перш ніж освітлювати, визначте, які функції буде виконувати передпокій. Це допоможе вирішити, чи потрібне підсвічування біля дзеркала чи шафи. Потім намалюйте план, в якому будуть позначені функціональні зони, розташування джерел світла, їх розміри.

4. Зіставте рівень освітленості з іншими кімнатами, інакше очам буде некомфортно.

5. Якщо в приміщенні багато предметів, є орнамент на шпалерах та інші прикраси, зупиніться на простому освітленні, що заповнює. В холі, який пофарбовано однотонною фарбою, використовуйте декоративні можливості акцентного світла.

Світильники серії Bead (зліва на право I31233S-WT, I31233L-BL, I31233M-CHR) можна використовувати для загального й місцевого освітлення в передпокої

6. Вибирайте моделі комплексно. Якщо знайшли в магазині підходящу люстру, додайте її до вибраного, але не оформляйте замовлення. Спочатку підберіть до неї бра та інші світильники. Коли обраний весь комплект — купуйте. Якщо поквапитися, то можна купити люстру, до якої важко знайти підходящі локальні джерела. Інший вихід із ситуації — вибрати моделі однієї серії.

7. Якщо в коридорі є поріжки, сходи чи інші перешкоди, освітіть їх додатково, щоб захиститися від травм.

Яке освітлення краще для передпокою: лампи розжарювання, «економки» чи світлодіоди?

Сьогодні можна вибирати між різним світлом, тому потрібно розібратися, яке з них зручніше використовувати в цій кімнаті.

Джерела з ниткою розжарювання подобаються шанувальникам ретро й тим, кому важлива передача кольору. Але таке освітлення коштує дорого, бо такі лампи споживають багато електрики. Крім того, їх не можна встановлювати на натяжних стелях, біля дерев'яних та інших поверхонь, які псуються від перегріву. При цьому такі лампи менш безпечні, вони можуть розбитися чи обпекти при контакті.

«Економні» моделі сьогодні вибирають рідко. І цьому є причина. Вони містять ртуть та інші шкідливі речовини, а значить, небезпечні для здоров'я.

Світлодіодні лампи чи світильники стануть оптимальним рішенням не тільки для передпокою, а й інших кімнат у будинку. Вони скорочують витрати електрики в 5 – 8 разів. При цьому можна вибрати колірну температуру, яскравість та інші характеристики.

Для поціновувачів класичного освітлення розроблені філаменти. Вони схожі на лампи розжарювання: поширюють світло на 360°, мають прозорий плафон і передачу кольору, наближену до природної. При цьому вони зберігають безпеку та економічність led-техніки.

Дует точкових джерел і вбудованих панелей — зручне рішення для вузької витягнутої кімнати

Яке освітлення зробити в передпокої?

У цій кімнаті потрібні три види світла: загальне, локальне й декоративне. Обійтися загальним світлом можна лише в передпокої площею в кілька метрів, де ви плануєте розмістити тільки вішалку й полицю зі взуттям. В інших випадках загальне освітлення потрібно доповнювати додатковими джерелами світла.

Щоб створити загальне світло використовують:

Настельні світильники Ricam складаються в пазл, тому їх легко встановити для загального освітлення різних кімнат

Комбінацію загального й локального освітлення варто вибрати, якщо ви хочете комфортно оформити кімнату, не витрачаючи зайвих коштів. Це дозволить одягатися, а також із зручністю користуватися дзеркалом, шафою й іншими функціональними зонами.

Для локального підсвічування вибирають: 

  • невеликі підвіси;
  • точкові джерела;
  • накладні світильники;
  • бра;
  • торшери;
  • настільні лампи;
  • інші рішення.

З LED-бра I516312W Damasco легко створити зручне місцеве освітлення

Декоративне освітлення створить настрій і прикрасить інтер'єр. Створити його допоможуть: 

  • невеликі настільні світильники, їх можна розташувати на тумбі, щоб підкреслити вазу з квітами, фото та інші деталі;
  • точкові або підвісні джерела з вузьким променем, що малює;
  • світильники для підсвічування картин;
  • моделі з ажурними тінями, кольоровим світлом та інші.

Елегантний підвіс Loreto (I05633) має світловий потік 200 лм, тому підходить для декоративного підсвічування

Як розташувати світло в передпокої різної форми та площі?

Звичайні правила освітлення погано працюють у цій кімнаті, тому що вона часто має нестандартну форму та розміри. Тому пропонуємо зосередитися на особливості освітлення різних просторів. Будемо розглядати кімнати великої та маленької площі, вузької або нестандартної форми, з низькою стелею.

Яке освітлення потрібно в передпокої великої площі?

Простора кімната підходить для реалізації цікавих рішень і стильного світлодизайну. В ній можна використовувати майже будь-які світильники. Головне, про що потрібно подбати — рівномірне й яскраве освітлення. Приділіть увагу дальнім кутах і нішам, світла повинно бути достатньо всюди.

У великих передпокоях варто передбачити підсвічування, яке буде працювати навіть вночі. Це можуть бути мінімалістичні світильники з лампами G4, світлодіодні стрічки, вбудовані джерела та інші рішення.

Якщо плануєте кілька функціональних зон, світло в них має включатися окремо. Перемикачі розміщуйте біля всіх входів, щоб не шукати в темряві панель, яка встановлена на протилежній стіні.

Кімната з високою стелею може виглядати як колодязь. Уникнути цього ефекту допоможуть люстри, комбінації з підвісів та інші об'ємні джерела. Також використовуйте різні рівні освітлення: настінні моделі зі світлом, що малює, або ажурними тінями відвернуть увагу від висоти стелі.

У великому передпокої можна розмістити майже будь-яку підвісну люстру

Яке світло зробити в маленькому передпокої?

Невелику кімнату варто висвітлити яскраво. Добре виглядатимуть накладні світильники або точкові моделі. Вони не займають корисного простору і вирішують різні завдання. Крім того, гарним вибором буде люстра з ріжками, направленими в бік.

Якщо любите підвіси, використовуйте їх для місцевого освітлення ніш, дзеркал і інших зон. Це додасть затишку і зробить кімнату світліше.

Розставте акценти на цікавих деталях інтер'єру, щоб відвернути увагу від розмірів кімнати. Але дотримуйте баланс. У маленькому холі досить 1-2 акцентованих зон, інакше простір стане роздробленим.

Для маленьких передпокоїв варто вибрати світлий інтер'єр і яскраве освітлення без різких тіней

Який світ краще використовувати в довгій або вузькій прихожій?

В такому холі важливо заощадити місце, тому варто зупинитися на світильниках для стельового або підлогового монтажу. Відмовтеся від настінних моделей з ріжками. Якщо ви вирішили встановити бра або підвіс біля дзеркала або підсвітити картину, подбайте про те, щоб прохід не став менше ніж 80 см.

Візуально скоректувати форму кімнати допоможе яскраве світло в кінці передпокою. Якщо там знаходиться двері, постарайтеся встановити модель з дзеркалом або вітражем. На глухій стіні повісьте картину з підсвічуванням або яскраву люстру. Також висвітліть ніші, якщо вони знаходяться на довгій стороні.

Як розташувати світильники в передпокої, щоб гості не помітили її довжини? Встановіть на стелі в ряд підвісні або накладні джерела. Вони створять ритм і розділять простір на відрізки. Завдяки цьому передпокій буде виглядати коротше. Якщо інтер'єр належати до еклектики, використовуйте для цих цілей різні види світильників.

Ще непогано виглядає привертає увагу підвісна або накладна люстра. У центральній частині можна встановити не тільки одну, але і дві або три такі моделі.

У витягнутому передпокої потрібні різні світильники, щоб зробити нудний простір стильним

Як зробити світло в передпокої з низькою стелею?

У такій кімнаті не можна монтувати підвіси, вони візуально опускають стелю. Тут добре будуть виглядати даунлайти або накладні світильники, розташовані по периметру на стінах. Щоб підняти стелю, використовуйте джерела, промені яких спрямовані вгору і вниз.

Використовуйте декоративні світильники і предмети, щоб заповнити нефункціональні кути в кімнаті складної форми

Як організувати освітлення в передпокої складної або нестандартної форми?

У цих просторах можна використовувати одне джерело загального світла, т. К. Його промені не висвітлять всі куточки. Виходів із ситуації кілька, можна встановити:

  • одне джерело загального світла і доповнити його локальними бра, підвісами, точковими моделями й т. п .;
  • кілька місцевих світильників в різних частинах кімнати;
  • даунлайти, вони легко адаптуються для будь-яких приміщень. 

Як підібрати світильник в передпокій? 

В першу чергу слідуйте цим простим правилам

Точкові ліхтарики Maxus комбінуються з декоративними накладками, тому їх легко адаптувати до різних інтер'єрів

1. Гармонія. Подбайте про те, щоб джерело поєднувався з дизайном простору за стилем, кольором, матеріалами, формою та іншими характеристиками.

2. Розміри. Габарити світильника повинні бути пропорційні передпокої й розмірами предметів, які тут знаходяться. 

3. Спосіб монтажу. Майже всі джерела не є універсальними. Врізні моделі можна встановити на бетонну стелю, важкі підвісні люстри - на гіпсокартон. Враховуйте ці та інші особливості при покупці світильника.

4. Виділення тепла.Якщо вибираєте джерело для натяжної стелі, вбудовування в меблі або модель, яка буде знаходитися поряд з живими квітами, переконайтеся, що він не гріється сильно під час роботи. Це актуально і в інших ситуаціях.

5. Додаткові функції. Звертайте увагу на сучасні рішення, тому що вони зручніше. У передпокої буде корисне джерело з диммирування, налаштуванням колірної температури й т. п. Якщо немає домашніх вихованців, задумайтеся про моделі з датчиком руху.

Точкові світильники 3-step з різними режимами роботи зроблять кімнату більш функціональною

Правила вибору до різних інтер'єрів

Якщо передпокій виконана в сучасному дизайні, зупиніться на лаконічних світильниках або вбудовуваних моделях. У цьому випадку вибирайте яскраве світло денного відтінку. В інтер'єрах в стилі еко або лофт можна використовувати джерела з плафонами з натуральних матеріалів. А ідеї щодо висвітлення квартири в стилі мінімалізм можна знайти в цій добірці.

Щоб створити атмосферу ретро, ​​модерну та інших стилів ХХ століття, зупиніться на теплому відтінку загального освітлення в поєднанні з м'яким місцевим підсвічуванням. В цьому випадку доречні абажури зі скла, паперу, текстилю та інших натуральних матеріалів. Крім того, підійдуть моделі з пластиковими плафонами. У такому інтер'єрі добре виглядають підвіси й настінні світильники. Точкові джерела використовуйте по мінімуму, т. К. Вони не відповідають епосі.

Для класичних інтер'єрів вибирають світильники з лампами-свічками, моделі в формі ліхтарів, кришталеві люстри та інші традиційні джерела. В такому дизайні не цілком доречні незвичайні напрямки світла, наприклад, від світильників, вбудованих в підлогу.

Холодне освітлення не використовують в цій кімнаті, тому що воно незатишне і робить відображення в дзеркалі непривабливим. Але якщо ви хочете почувати себе бадьоріше вранці, встановіть модель, яка дозволяє змінювати кольорову температуру.

Як розмістити світильники в передпокої?

 

 Світильники для орієнтування вночі зазвичай розміщують в нижній частині стін

В першу чергу переконайтеся, що ви не будете зачіпати джерела, коли одягаєтеся або рухаєтеся. Крім того, перевірте, чи не буде світильник заважати відкривати двері шафи, сусідньої кімнати й т. п.

Фахівці рекомендують вішати стельове джерело так, щоб від нижньої частини плафона до статі було не менше 210 см. Ідеально, якщо відстань буде трохи більше, тому що ми часто піднімаємо руки вгору, коли одягаємося. Щоб уникнути таких проблем, розміщуйте підвіси над тумбами, де ймовірність їх зачепити нижче.

Бра і настінні моделі встановлюють так, щоб ширина передпокої не стала менше ніж 80 см. Також переконайтеся, що їх промені не засліплюють. Всі моделі, які знаходяться на рівні особи, повинні мати матові абажури або давати світло, спрямований вгору або вниз.

Якщо використовуєте настінні моделі з яскравим світлом для загального освітлення, розташуйте їх вище рівня очей.

Скільки світильників потрібно в передпокій?

Лаконічний світильник-тарілка 1-MAX-01-LCL-2441-C можна встановити в кімнатах різної площі

Щоб розрахувати кількість і вибрати відповідні світильники в передпокій, враховуйте їх яскравість і рівень освітленості.

Нормативи рекомендують освітленість на рівні 50-75 люкс. Але для комфорту потрібен більш яскраве світло. Тому радимо зробити передпокій такою ж світлою, як і інші кімнати, вибравши освітленість 150-250 люкс.

Кращий спосіб розрахувати кількість світильників - звернутися до професіоналів, наприклад, фахівцям нашого сайту, які пропонують цей сервіс безкоштовно. Самостійно проводити розрахунок не варто, тому що без спеціальних навичок і програми не вийде врахувати всі деталі: колір стін, висоту стелі, кількість поверхонь, що відбивають, форму кімнати, напрямок променів і т. п.

Для приблизних розрахунків розділіть загальний світловий потік всіх світильників (вказується в люменах на кожному електроприладі) на площу кімнати. Отримане число повинне відповідати освітленості, яка вам потрібна. Якщо воно менше, потрібно використовувати більше джерел або збільшити силу їх світлового потоку, і навпаки. Але повністю покладатися на результати розрахунку можна, т. К. В ньому втрачені багато важливі деталі.

 

На цьому ми завершуємо статтю і сподіваємося, що наш матеріал допоможе вам зробити освітлення в передпокої правильним. Якщо ви робите ремонт будинку, рекомендуємо прочитати статті про освітлення ванної й вітальні.

Залишилися питання? Зателефонуйте нашим експертам або задайте їх в коментарях до статті.

Поділіться матеріалом в соціальних мережах, щоб допомогти друзям, колегам і родичам правильно висвітлити кімнату.