Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Які світильники підходять для натяжних стель?

16. 02. 2018

Якщо ви не дизайнер і не світлотехнік, вибір світильника для натяжної стелі перетвориться на складну задачу. Швидше за все, з'явиться безліч питань. Які лампи краще використовувати? Що вибрати: «зоряне небо», вбудовані точкові джерела світла, підвісну люстру чи іншу модель?

Про це, а також про правильне освітлення кімнат з текстильними чи ПВХ-стелями, секрети стильного інтер'єру та технічні вимоги розповідаємо в статті.

Светильник серии

З елементів лінійки «Збери сам» можна своїми руками створити світильник для підвісної стелі

Як і з чого починати вибирати світильники для натяжних стель?

Краще вирішити питання з освітлювальними приладами на етапі розробки дизайн-проекту. Планування — гарантія зручного й красивого освітлення, а також захист від несподіваних проблем. Доручайте питання професіоналу, який врахує всі деталі — від інтер'єру і розмірів кімнати до технічних вимог. Якщо важко найняти фахівця, зверніться за онлайн-консультацією в наш магазин.

Для цього типу підвісних стель важливо відразу правильно підібрати джерела світла та схему освітлення. Замінити моделі на полотні з ПВХ більш складно, ніж на звичайній бетонної поверхні.

Які види світильників рекомендують встановлювати на натяжні стелі?

На полотно з ПВХ або текстилю монтують всі популярні види джерел світла.

Светильник Wave для натяжного потолка

Стильна композиція з «літаючих» підвісів білого кольору Pendant Wave на багаторівневій натяжній стелі

Підвіси

Вони виконуються й у вигляді об'ємних люстр, і в форматі лаконічних моделей. Перші зручно встановлювати у вітальнях, спальнях та інших кімнатах для загального освітлення. Невеликі підвіси вибирають для місцевого підсвічування обіднього столу, дзеркала, простору для ігор у дитячій. Встановлення проводиться за допомогою гаків або спеціальних кріпильних накладок.

Накладні

Ці моделі також відрізняються за розмірами, кількістю ламп, дизайном та іншими параметрами. Джерела цього типу підходять для загального й місцевого освітлення. Такі моделі встановлюють на каркас, який знаходиться відразу під полотном. Основу для кріплення монтують раніше, ніж полотно.

Через те, що накладні моделі прилягають або близько розташовані до поверхні, важливо вибрати світильник, який не буде перегрівати натяжну стелю. Краще використовувати модель з ефективним відведенням тепла й установити в неї світлодіодну лампу.

Точкові

Це маленькі джерела світла, розраховані на одну не надто потужну лампу, або невеликі світильники з вбудованими світлодіодами. Останні вже повністю готові до монтажу й не потребують заміни ламп.

Корпус точкових моделей може повністю вбудовуватися в стелю чи трохи виступати з її площини. Останній варіант розміщення використовують для кращого відведення тепла. Також його обирають для кімнат з низькими стелями, щоб мінімізувати відстань між полотном і бетонною основою.

 Точечный светильник SDL для натяжного потолка

Світлодіодний точковий світильник SDL з відбивачем для комфортного освітлення кімнат

Світильники з якими типами ламп найкраще підходять для натяжних стель?

На полотні з ПВХ або тканини розміщують різні електроприлади, але з вибором ламп потрібно бути уважним. Якщо допустити помилку, то перегріте полотно втратить форму й його доведеться міняти.

Лампи розжарювання використовують лише в підвісах. Рекомендована відстань від стелі до джерела світла потужністю не більше 60 Вт — не менш як 20-40 см, плафон повинен бути спрямований униз або вбік. Це середній показник, щоб точно визначити безпечний діапазон і потужність лампи, зверніться до фахівців.

Галогенні лампи потужністю до 30-35 Вт встановлюють не тільки в підвісні, але й у накладні чи вбудовані світильники. Краще вибирати модель з алюмінієвим відбивачем, оскільки дзеркальний пропускає частину світла і навколо лампи з'являється ореол. Такі промені підсвічують полотно й роблять видимими приховані комунікації. Через те, що потужність світильників обмежена, потрібно буде більше джерел світла на квадратний метр натяжної стелі.

Енергозберігаючі моделі встановлюють до будь-яких світильників, тому що вони менше нагріваються. Втім, вони містять ртуть та інші шкідливі речовини, тому їх все рідше використовують в житлових будинках. Крім того, вони мають великі габарити, а значить, підходять не для всіх плафонів.

LED — зручне рішення для цих стель, тому що такі лампочки менше нагріваються. Для освітлення кімнати можна підібрати варіанти майже будь-якої потужності.

При виборі моделі на світлодіодах важливо купити лампу з якісним драйвером. Тільки сучасні рішення з вбудованим драйвером, наприклад, вироби ряду лінійок MAXUS, не нагріваються вище 60°С. Недорога LED-продукція найчастіше не має надійної системи захисту.

Набор из светодиодных ламп

Зручний набір з двох світлодіодних ламп зі стандартним цоколем, які можна використовувати на натяжній стелі

Порада. Хоча світлодіоди й енергозберігаючі моделі нагріваються до низьких температур, вони також можуть потребувати теплоізоляції чи відведення тепла. Перед встановленням уточніть цей момент у фахівців, щоб попередити псування полотна.

Світлодіодні світильники: що це та які вибрати для натяжної стелі?

Замість традиційної люстри, до якої потрібно вибирати й купувати лампи, можна купити LED-світильник. У такі моделі вже вбудований світлодіодний модуль, який дає комфортне освітлення.

Дані джерела світла такі ж економічні, надійні та екологічні, як і звичайні LED-лампи. Серед них є багато рішень з цікавим дизайном: світильники-пазли, лінійка «Збери сам», підвіс Loreto з прозорим плафоном, що світиться, обруч Jung, що ніби ширяє в повітрі. Також можна вибрати точкові рішення з інтегрованими світлодіодами, наприклад моделі MAXUS серії SDL або GLOBAL лінійки SPN.

На натяжні стелі встановлюють будь-які світлодіодні моделі з хорошою системою відводу тепла і захистом від перегрівання.

Светильник Ricam для натяжного потолка

LED-моделі Ricam з вбудованим світлодіодним модулем для вітальні в стилі модерн

Як правильно й красиво розмістити різні види світильників на натяжній стелі?

Ми вже говорили, що схему освітлення краще підбирати до початку ремонту. А тепер знайомимо з принципами створення зручного й красивого освітлення.

7 простих правил, які будуть корисні для кожного

1. Точкові моделі встановіть на відстані не менше 20 см від краю стіни, не менше 15 см від швів і не менше 30 см від сусідніх джерел світла. Для світильників інших типів проміжок буде іншим. Також може бути корисна додаткова термоізоляція або система відведення тепла.

2. Вибирайте симетричну схему для класичних і традиційних інтер'єрів. Дотримуйтесь пропорції, встановлюйте джерела на однаковій відстані, використовуйте велику центральну люстру.

3. Щоб створити сучасний інтер'єр, обирайте асиметрію. Перемістіть люстру відносно центру, в одній частині кімнати встановіть підвіси, а в іншій — точкові джерела, бра тощо.

4. Обміркуйте вибір, адже джерело світла не вийде перемістити. Перш ніж починати, уточніть, які бувають типи і чим відрізняються світильники для натяжних стель, порівняйте пропозиції. Вирішіть, чи буде освітлення зручним для відпочинку, роботи та інших справ.

5. Встановіть підвіси правильно. Вони не повинні заважати людям високого зросту або дітям, які грають у рухливі ігри. В кімнаті з низькими стелями такі моделі краще розташувати над обіднім столом. Тут їх ніхто не зачепить головою.

6. Враховуйте деталі. Наприклад, шафи та інші високі меблі можуть перекривати промені світла.

7. Щоб використовувати лампи розжарювання чи високої потужності для освітлення, вибирайте полотно не з ПВХ, а з тканини. Текстиль менш чутливий до нагрівання.

Светильник Blan

Приклад використання світильника Blan на підвісній стелі в інтер'єрі заскленої веранди

Красиві й зручні способи розмістити різні види світильників на натяжній стелі

З центральною люстрою

Це рішення для класичних і традиційних інтер'єрів. Велика люстра в центрі виконає функцію загального освітлення. Її можна доповнити моделями, розташованими по колу, периметру, в кутках кімнати чи за іншою схемою.

На основі точкових джерел світла

Це зручний варіант для лаконічних інтер'єрів, кімнат з низькими стелями, приміщень складної й незвичайної форми. Невеликі вбудовані моделі дозволяють гнучко регулювати освітленість, збільшувати й зменшувати яскравість, підходять для загального, місцевого та декоративного світла. І звичайно, до початку установки потрібно буде точно розрахувати, скільки вбудованих світильників потрібно для якісного освітлення одного квадратного метра натяжної стелі.

У формі геометричної фігури чи малюнка

Щоб зробити інтер'єр унікальним, розміщуйте точкові або невеликі накладні моделі півколом, хвилею, в формі знака зодіаку чи іншої фігури. Також можна зібрати світильник-пазл незвичайної форми.

Еклектика

Використовуйте композицію з різних видів підвісів, накладних і точкових моделей. Наприклад, у вітальні над столом повісьте привабливу невелику люстру або кілька накладних, а в зоні з диваном — підвіси, які зручно використовувати під час читання тощо.

Інші варіанти

Доповніть інтер'єр «зоряним небом», кольоровою стрічкою, що світиться, та іншим декоративним освітленням.

Встроенные модели Downlight Grand

Стильна схема освітлення дворівневої стелі зі світлодіодною стрічкою та вбудованими моделями Downlight Grand

Чи можна поміняти світильник, який вже встановлено на натяжній стелі?

Люстра вийшла з ладу? Тріснув або розбився плафон? Бракує яскравості в кімнаті або просто хочеться оновити інтер'єр? У цих та інших ситуаціях потрібно монтувати новий електроприлад. На натяжній стелі можна замінити один або декілька джерел світла, але повністю перебудувати схему освітлення не вийде.

Світильник на кріпильній планці

Дану модель можна замінити тільки схожою. Нове джерело світла має бути з кріпильною планкою таких же або трохи більших розмірів. Це необхідно, щоб заховати старий виріз в полотні.

Модель на гачку

Таку підвісну люстру замінити простіше: можна вибрати світильник з іншими розмірами, кількістю ламп або дизайном. Головне, щоб він встановлювався тим же способом.

Вбудовані джерела світла

Точкові моделі міняти нескладно. Зазвичай їх утримує в полотні спеціальне кріпильне кільце. Потрібно дістати освітлювальний прилад і замінити на інший, з тим же діаметром і відповідною висотою.

Порада. Якщо ви міняєте джерела на більш потужні, не забудьте перерахувати кількість тепла, що виділяється, щоб не зіпсувати полотно.

Якщо потрібні кардинальні зміни освітлення — без перетяжки стелі не обійтися.

Крепление подвесного светильника Pendant Caren 7W-3

Приклад системи кріплення підвісного світильника Pendant Caren 7W-3 на накладній планці, яку можна встановити на натяжну стелю

8 порад, щоб точно визначити, який світильник обрати для вашої натяжної стелі

  • Кількість — важлива. Не забувайте, що глянець відбиває предмети. А отже, коли ви включите світло, число світних точок і відблисків у кімнаті збільшиться в два рази. Тому дизайнери рекомендують використовувати лампи з невеликою кількістю джерел світла. Занадто помітно можуть виглядати кришталеві чи скляні люстри, світильники з безліччю маленьких ламп.
  • Декоративні рішення — для місцевого освітлення. Авангардну модель, підвіс з різьбленим абажуром, який відкидає складні тіні, та інші незвичайні рішення не можна використовувати для загального освітлення. Додайте оригінальний прилад у зоні відпочинку. Тут фігурні тіні або кольорове світло не заважатимуть і створять відповідну атмосферу.
  • Інтер'єр і стиль. Як вибрати традиційний або світлодіодний світильник для натяжних стель, що впишеться у дизайн кімнати? Велика люстра доповнить лаконічну матову поверхню, а точкові джерела світла — полотно з малюнком або складну багаторівневу стелю.
  • Створюйте правильне освітлення. Моделі з матовими плафонами чи розсіювачами дають м'яке світло, що заповнює. А підкреслити фактури або геометрію кімнати допоможуть джерела спрямованого світла.
  • Керуйте променями. Привернути увагу до малюнка на стелі допоможе джерело світла, промені якого спрямовані вгору. Також для акценту можна використовувати світлодіодні стрічки. На матовому полотні краще виглядає люстра, світловий потік якої спрямований на стіни чи в підлогу.
  • Додайте відтінків. Якщо є можливість, використовуйте освітлення різних кольорів. Наприклад, створіть м'яке блакитне чи фіолетове підсвічування, щоб відпочивати перед сном. Також можна повісити на натяжній стелі сучасні світлодіодні світильники з функцією регулювання колірної температури. Таке світло зручно налаштовувати для роботи та відпочинку.
  • Пам'ятайте про особливості кімнат. У ванну потрібен світильник із захистом від вологи, в кухню — з плафоном, за яким легко доглядати, в дитячу — безпечна модель.
  • Дрібниць не буває. У глянсовому полотні відіб'ється верхня частина люстри, яка в звичайних умовах прихована від очей. Тому важливо, щоб вона була доступною для швидкого прибирання й її вигляд був привабливим.

 

Светильник MAXUS для натяжного потолка

Точкові світильники Maxus — зручне рішення для оформлення ванної

Сподіваємося, що наша стаття була для вас корисною та допомогла правильно підібрати світильник.

Залишилися питання? Поставте їх у коментарях або зверніться до експертів магазину.

Матеріал був корисним? Поділіться ним з друзями в соціальних мережах.