Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Ландшафтне освітлення: як перетворити двір перед будинком на пейзажний парк за допомогою світла?

23. 04. 2018

Прибудинкова територія вимагає такої ж уваги, як і кімнати всередині будинку. Щоб зробити двір безпечним і комфортним, потрібно правильно організувати простір і підібрати освітлення, відповідне до ландшафту. Про те, як створити біля будинку красиве й зручне світло, розповідаємо в новій статті.

Крок 1. Визначте мету

Ви вже прочитали багато статей про світлодизайн ландшафту, додали в закладки пару десятків корисних ідей і фото, але все ще не знаєте, з чого почати? Просто вийдіть у сад, озирніться по сторонах і дайте відповідь на чотири запитання:

  • Яке освітлення підійде до цього простору?
  • Які завдання мусить вирішувати світло?
  • Як ви зазвичай відпочиваєте в саду і де проводите час?
  • Які затишні куточки, красиві предмети та незвичайні рослини варто підкреслити?

Зверніть увагу на доріжки, майданчики, сходинки та схожі зони. Тут світло необхідне, щоб прогулянки були безпечними в темний час. Також освітити потрібно входи до будинку й прибудови, гараж, хвіртку тощо. Не забудьте про альтанку, улюблену галявину, де ви часто збираєтеся родиною, спортивний або ігровий майданчик, лавочки та іншй місця для відпочинку.

Якщо ви мешкаєте в будинку з обробкою з дерева, наприклад, у стилі шале, то, швидше за все, вам підійде м'яке освітлення з теплою температурою. Воно наповнить двір затишком і романтикою. Жителі котеджів у дизайні мінімалізм або хай-тек часто вибирають контрастне й прохолодне світло у дворі, воно більше відповідає сучасній архітектурі. Щоб створити казкову атмосферу, спробуйте нестандартне ландшафтне освітлення з ажурними тінями і променями жовтого, фіолетового, синього та інших кольорів.

Крок 2. Намалюйте ескіз або замовте дизайн-проект

Тепер переходьте від загальної картини до деталей. Зазвичай на цьому етапі рекомендують залучити фахівця з вуличного освітлення. Але якщо ви читаєте цю статтю, то, швидше за все, хочете працювати своїми руками, тому продовжуємо. Нам потрібно:

1. Намалювати ескіз саду. Включіть у нього фасад будинку і видимий простір за парканом.
2. Відзначити на малюнку джерела світла, які вже є поруч (світло сусідського будинку, ліхтарі на автодорозі тощо). Навколишнє вуличне освітлення також формуватиме пейзаж.
3. Виділити об'єкти та зони у дворі, які ви хочете освітити. Зверніть увагу на поверхні: які з них відображають, а які — поглинають світло. Адже відблиски створюють дискомфорт для зору, а темні матеріали вимагають додаткового освітлення.
4. Визначити для кожної зони яскравість, напрямок, температуру та інші характеристики світла. Переконайтеся, що підсвічування не буде бити у вікна чи потрапляти в очі людям, які проходять поруч.
5. Згадати про пори року, рослини та… вимикачі. Навесні й восени, влітку та взимку сад виглядає по-різному. Крім того, дерева та квіти ростуть і змінюють форму. Подумайте про це, розробляючи освітлення. Позначте на ескізі зони, де світло буде використовуватися постійно, а де — лише час від часу.

Крок 3. Вирішіть, які світильники потрібні

Ескіз — це мета. Тепер потрібно визначити, як до неї йти та чим освітлювати різні зони в саду.

Наприклад, потрібно відповісти на питання про те, що встановити біля доріжки: вбудовані світильники чи невеликі стовпчики? В останньому випадку світло не просто розмітить стежку до будинку, але й підкреслить красу кущів або квітів, які ростуть уздовж бордюру.

Щоб освітлити ставок, можна використовувати високі ліхтарі в старовинному стилі чи вбудоване у воду підсвічування. До затишної альтанки чи відкритої веранди підійдуть підвіси або настінні моделі.

Для фонтану, статуй і великих дерев часто використовують прожектори, точкові світильники та їх комбінації. Прожектор стане в нагоді й для освітлення входу в гараж або великого майданчика для відпочинку. В цьому випадку його краще не ставити на землю, а закріпити зверху.

Освітлення садових сходів буває різним. Точкові світильники вбудовують у сходинки або в прилеглі стіни. Також на сходах можна встановити настінні бра, які часто використовують для архітектурного освітлення, або ліхтарі на довгих ніжках.

Крок 4. Бюджет, час і сили: вирішуємо, що витрачати

Мережа 220 В. Цей звичний варіант вуличного світла вимагає найбільших витрат. Щоб використовувати стандартну напругу в саду, потрібно залучити професіоналів-електриків. І приготуйтеся до масштабних робіт, тому що дроти розміщуються в канавах на глибині близько 50 см.

Резюме. Найдорожчий спосіб, вимагає участі фахівців, можна створити світлодизайн саду професійного рівня.

Мережа 12 В. Низьковольтне світло на прибудинковій території прокладають самостійно, тому що воно є більш безпечним, а для проводів не потрібні глибокі канави. Щоб перетворити звичайну мережу на 12-вольтну, використовують трансформатор. Не забудьте, що його важливо правильно вибрати та підключити. Втім, мережа 12 В не дуже популярна в нашій країні, а значить, відповідних світильників у магазинах буде менше.

Резюме. Доступна ціна, таке дворове світло можна зробити своїми руками, підійде для невеликого простору. Є обмеження з вибору електроприладів та їх кількості в ланцюгу.

Сонячна енергія. Якщо ви шукаєте швидкий у реалізації та середній за ціною варіант, вибирайте моделі на сонячних батареях. Такі світильники можна за півгодини розставити по всьому саду. А якщо щось пішло не так, освітлення легко змінити, переставивши джерела світла. Крім того, користуватися сонячною енергією можна безкоштовно.

Недостатки у такого освещения есть: зависимость от солнца, небольшой выбор светильников, ограниченная яркость и высокая цена.

Резюме. Середнє по вартості рішення, потрібно мінімум часу і сил. Світло залежить від сонця, не вийде реалізувати складний світлодизайн. Хороший варіант для тимчасового чи додаткового освітлення.

Крок 5. Якщо ви вибрали електрику, визначитеся з лампами

Якщо ви використовуєте живлення від мережі, то визначте тип ламп, який підходить до вашого саду:

  • «економки» та лампи розжарювання погано підходять для вулиці. Перші можна використовувати лише в теплий сезон, а другі сильно збільшать рахунки за електрику;
  • натрієві лампи застосовуються для зовнішнього освітлення. Але для ландшафтного освітлення прибудинкової території вони не підходять, тому що спотворюють кольори. За їх допомогою точно не вийде створити затишну атмосферу;
  • металогалогенні моделі — непогане рішення освітлення ландшафту. Вони мають гарну передачу кольору, великий термін служби, а плата за світло не розорить ваш бюджет. Але ці джерела довго включаються, неприємно гудуть, вибухають через стрибки напруги та потребують утилізації;
  • світлодіоди. Хоча вартість таких ламп трохи вище, ніж металогалогенних, використовувати їх зручніше. Вони служать довше, не б'ються на осколки, не шумлять і споживають ще менше електрики. Можна вибрати лампи або вже готові світильники з LED-модулями для освітлення фасаду чи саду. Останні дають більш якісне світло і позбавлять від необхідності два рази ходити в магазин: перший раз — за світильниками, а другий — за лампами.

Крок 6. Налаштовуйте та насолоджуйтесь

Щоб створити пейзажне освітлення на дачі, використовуйте різні підходи:

  • загальне світло, що заповнює, для великих майданчиків;
  • акцентне освітлення, щоб підкреслити цікавий камінь або дерево, деталь фасаду, текстуру тощо;
  • м'яке розсіяне світло, яке створює затишну атмосферу та пом'якшує різкі тіні;
  • контрастне освітлення, що малює, щоб виділити цікаві форми;
  • різні колірні температури чи відтінки, щоб створити незвичайну атмосферу.

Наприклад, для освітлення скульптури зазвичай використовують джерела м'якого світла, що заливає, які розташовані з різних боків. А щоб додати фігурі об'єму, встановлюють 1-2 прилади з контрастним світлом, що малює. Такі прийоми використовуються для архітектурного освітлення будинку.

Створити незвичайну атмосферу допоможе нижнє світло. Його часто вибирають, щоб виділити дерева складної форми в саду. Якщо вам більше подобається природне освітлення, розташуйте джерела зверху. Не забувайте, що красиво падаюча тінь може стати елементом светодизайна ландшафту або все зіпсувати. Тому напрямку променів теж потрібно приділяти увагу.

Щоб наповнити прибудинкову територію затишком, використовуйте в якості додаткових джерел світла свічки, гірлянди, японські паперові ліхтарики чи саморобні моделі.

Порада. Якщо ви все робите своїми руками, рекомендуємо поступово купувати світильники, починаючи з основних і завершуючи акцентними. В цьому випадку допущену помилку можна буде легко виправити.

Сподіваємося, що цей матеріал допоможе зробити ваш сад або двір більш гарним, зручним і безпечним. А щоб дізнатися більше про правильне, економічне та зручне зовнішнє освітленні, стежте за нашими публікаціями.

Якщо у вас залишилися питання, задайте їх експертам по телефону або залиште в коментарях до статті.

Матеріал був корисним? Поділіться ним із друзями.