Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Стельові світильники: чим відрізняються, який краще вибрати, скільки і де встановлювати?

09. 02. 2018

Світильник на стелі — звична деталь інтер'єру квартири, а також зручне рішення для освітлення переходу або веранди на вулиці. Але вибір цього звичайного предмета може завести в глухий кут будь-кого. Чи підійде підвіс для освітлення столу, чи варто вішати в залі об'ємну люстру або краще вибрати LED-світильник? Про ці та інші питання розповідаємо нижче.

Pendant Jung 36W D400 BL

Стильний підвіс Pendant Jung 36W D400 BL — ефектне рішення для інтер'єрів у світлих тонах

Стельові світильники: що це таке і навіщо вони потрібні?

Не потрібно бути експертом в освітленні, щоб сказати, що такі світильники призначені для установки на стелі. До цього типу належать різні вироби — від вишуканих кришталевих і старовинних дерев'яних люстр до точкових вбудованих і сучасних LED-світильників.

Стельові моделі відрізняються за кількістю ламп і силою світлового потоку, матеріалами й іншим характеристикам. Їх використовують для місцевого й загального освітлення в житлових будинках, офісах, магазинах і в інших приміщеннях. Також вони потрібні для оформлення вулиць і фасадів.

Downlight Grand 12W 4000K C

Компактні вбудовані джерела світла Downlight Grand 12W 4000K C стильно виглядають в строгих інтер'єрах

Яких видів бувають і чим відрізняються один від одного стельові світильники?

За способом монтажу виділяють 3 типи моделей:

  • вбудовані. В основному вони представлені точковими джерелами світла, рідше зустрічаються вироби великих розмірів або форм. Ці моделі — найкомпактніші, тому що їх корпус вбудовується в поверхню. Зовнішня частина плафона може перебувати на рівні стелі або трохи виступати.
  • накладні. Такі світильники монтують на поверхню. Це великий клас джерел світла, які відрізняються за розмірами, дизайном, формою та іншими характеристиками.
  • підвісні. Ці моделі кріплять до стелі на тросах, шнурах живлення та схожих конструкціях. Найчастіше висота розташування джерела світла регулюється, тому їх зручно використовувати для місцевого підсвічування столів, дзеркал, зон для читання тощо. Для загального освітлення потрібно вибирати підвіси з декількома потужними джерелами світла, які спрямовані в різні боки та розсіюють світло по всій площі кімнати.

Подвесы MAXUS Підвіси MAXUS дають яскраве направлене світло, яке вирішує завдання зонального освітлення

Стельові світильники — це джерела світла, за допомогою яких створюють різне освітлення:

  • розсіяне

Таке світло дають моделі з матовими плафонами або спеціальними розсіювачами. Це освітлення без різких тіней, воно падає під широким кутом і рівномірно заповнює простір. Світильники з такими променями допоможуть освітити як всю кімнату, так і окрему зону.

  • спрямоване

Його ще називають тим, що малює, оскільки воно створює виражені тіні на предметах. Світильники такого типу потрібні, щоб підсвітити робочу поверхню або іншу зону, поставити акцент на геометрії кімнати, ліпнині й інших декоративних деталях.

  • відбите

Світло цих моделей спрямоване не на об'єкти в кімнаті, а на стіни або стелю. На предмети падають промені, вже відбиті від вертикальних або горизонтальних поверхонь. Це м'яке світло, що заповнює навколишній простір. Його використовують як загальне.

Також стельові світильники ділять на класи за іншими характеристиками: типом і кількістю ламп, призначенням (для приміщень, вулиці), ступенем захисту (вологонепроникні, захищені від пилу, крапель), дизайном тощо.

Що таке LED-світильники і чим вони кращі за звичайні стельові люстри?

Стильний світильник у формі трьох стільників Ceiling Lamp Blan 3 21W WT з інтегрованим світлодіодним модулем

Крім традиційних люстр з патронами під установку лампи, сьогодні можна купити світильники з вбудованим LED-модулем. Багато таких виробів представлено в нашому магазині, наприклад: пазли Ceiling Lamp Cleo, підвіси Maxus, рішення лінійки «Збери сам», тощо. Такі моделі мають дві важливі переваги:

1. LED-модуль підбирає і вбудовує виробник, тому він дає світло більш високої якості, яке добре адаптовано для вирішення конкретних завдань. Таке освітлення рівномірно розподіляється по поверхнях, не створюючи занадто яскравих або темних зон.
2. З приладом такого типу можна на кілька років забути про те, що лампи перегорають, вимагають покупки та заміни.

Крім того, вибравши світлодіодний світильник з вбудованим модулем, користувач отримає ті ж переваги, що й власник люстри з LED-лампами:

  • економію електроенергії в 5-8 раз;
  • безпеку, ці моделі не містять шкідливих речовин і не нагріваються до високих температур;
  • великий вибір відтінків освітлення (холодний, теплий або денне світло різних тонів);
  • довгий термін служби. Якщо використовувати світлодіодне джерело світла по 5 годин на день, то його ресурсу вистачить на 15-20 років.

Як вибрати правильний світильник для різних кімнат у будинку? Правила та нюанси

Кожне приміщення має свої функції, тому світло в них теж потрібне різне.

Pendant Loreto 3W

Ефектне джерело світла для великої кімнати можна створити з декількох стельових Pendant Loreto 3W

Коридор і передпокій

У ці кімнати зазвичай встановлюють Вбудовані або накладні моделі. Такі стельові світильники більш компактні. Крім того, підвіс легко зачепити рукою, коли знімаєш верхній одяг. Який світильник вибрати на стелю, якщо коридор довгий? В цьому випадку краще використовувати кілька моделей, розташованих лінійно по всій довжині стелі.

Варто звернути увагу на колірну температуру джерела світла. У коридорі потрібно природне денне освітлення. Воно не спотворює відтінків, тому ви не помилитеся з вибором кольору одягу або макіяжем.

Спальня

Щоб зрозуміти, який світильник потрібен в спальню, зосередимося на функціях цього простору. У кімнаті зазвичай відпочивають, готуються до сну, читають, тому для неї підходять джерела світла з м'якими променями теплого спектру. А над робочою зоною, макіяжним столиком або шафою з одягом організуйте додаткове яскраве світло, встановивши вбудовані світильники або підвіси.

Вітальня

У цій кімнаті вся сім'я читає, спілкується, відпочиває або дивиться фільми. Тут же збираються гості на свята, грають діти, проходять романтичні зустрічі, а іноді — й ділове спілкування. Як вибрати в кімнату світильник, який створить комфортний світ для цих та інших занять? Встановіть джерело світла з функцією регулювання яскравості. Тоді можна буде легко налаштовувати яскраве світло для свята й тепле затишне освітлення для відпочинку.

Часто у вітальнях використовують кілька стельових світильників. Поширена схема освітлення для цієї кімнати — одна велика люстра й додаткові вбудовані джерела світла. Також ефективно вирішить завдання освітлення світильник-пазл, зібраний за індивідуальною схемою, або інші накладні моделі.

Intelite 60W 2700–6500 К

Лаконічний світильник Intelite 60W 2700–6500 К з дистанційним управлінням — сучасний вибір майже для будь-якого простору в будинку

Ванна

У цю кімнату можна вибрати як світлодіодний, так і звичайний світильник. Найважливіше, щоб він був добре захищений від вологи та бризок. Зазвичай тут використовують моделі зі ступенем захисту від IPх8 до IPх2 (залежить від відстані, на якій розташований прилад від джерел води). Дізнатися більше про це можна зі статті, в якій ми детально розповідаємо про світильники для ванної кімнати.

Дитяча

Щоб правильно вибрати світильник в дитячу, потрібно подумати про безпечність і якість світла. У цій кімнаті добре використовувати вбудовані або накладні моделі, тому що підвіс малюк може зачепити під час рухливих ігор.

У дитячій дитина буде проводити багато часу і займатися різними справами — від спілкування з друзями та ігор до навчання або відпочинку. А значить, світло в кімнаті мусить бути регульованим, таким, наприклад, як у smart-світильника. Ця модель дозволить батькам керувати освітленням дистанційно. Сценарії, які налаштовують яскравість і колірну температуру, допоможуть дитині дотримуватися правильного режиму: з легкістю прокидатися, спокійно готуватися до сну, активно вчитися тощо.

Щоб гнучко регулювати освітлення в просторій дитячій кімнаті, обирайте декілька стельових світильників. Наприклад, можна встановити на стелі одне джерело загального освітлення й організувати незалежне підсвічування для зон ігор або навчання. Щоб зробити кімнату більш зручною, доповнюйте стельові світильники торшерами, настільними лампами, бра та іншим зональним підсвічуванням.

Як вибрати надійний світильник для використання надворі?

Підвісні моделі часто монтують на стелях, на верандах і терасах або в альтанках. З їх допомогою зручно освітлювати столи, тому що довжина світильника легко регулюється. А накладні та вбудовані моделі зазвичай встановлюють в арках, біля входів, на критих майданчиках, а також фасадах.

Стельові світильники для вулиці вибирають, з огляду на дизайн екстер'єру. Крім того, модель для використання на відкритому повітрі повинна мати міцний корпус, захищений від іржі, перепадів температур, пилу та опадів.

Потолочный уличный светильник Wall/Ceiling Lamp 20W 4000K S DG

Стельовий вуличний світильник Wall/Ceiling Lamp 20W 4000K S DG допоможе створити зручне освітлення надворі

Як обрати стельовий світильник для популярних видів стель (натяжних, з гіпсокартону тощо)?

Для бетонної стелі. Звичайні стелі з побілкою, шпалерами, фарбою або іншими поширеними видами обробки не вимагають особливого підходу, на них монтують будь-які стельові світильники.

Для стелі з дерева, гіпсокартону та інших пожежонебезпечних матеріалів. На такі поверхні можна встановлювати різні підвісні або накладні моделі. Але якщо плануєте використовувати вбудований світильник, то краще вибрати світлодіодний, оскільки він не нагрівається до високих температур.

Для натяжних стель потрібні LED-світильники. Звичайна лампа перегріє матеріал, і він втратить свою привабливість.

 

Набор потолочных светильников GLOBAL SPN 3W

Набори з трьох стельових світильників GLOBAL SPN 3W — зручне та вигідне рішення для установки на натяжну стелю

Скільки потрібно та як розраховувати кількість стельових світильників для різних кімнат?

Щоб правильно розрахувати кількість джерел світла, враховують масу чинників: розміри та форму кімнати, її функції (для відпочинку, спілкування, роботи), колір стін та підлоги, потужність і кут розсіювання світла, який дає обрана модель та інше. Тому для правильного висвітлення простору краще звернутися до професіоналів, наприклад, фахівців нашого магазину.

Іноді проводять попередній розрахунок за формулою:

світловий потік світильника (люмени) ÷ площа приміщення (м2)

Якщо результат відповідає нормі (200–300 люкс), то світильник дасть достатньо світла. Однак, не забувайте, що такий підрахунок є лише приблизним. Для створення красивої та зручної схеми освітлення потрібен професіонал, а також спеціальні програми та прилади.

Як розташувати світильники на стелі?

Потолочные светильники Cleo

Стельові світильники Cleo в форматі пазлів легко адаптувати до різних схем освітлення

Вибрати схему установки джерел світла так само непросто, як і розрахувати їх кількість. Щоб знайти оптимальне місце для світильника, враховуйте інтер'єр, форму кімнати, її призначення та інші характеристики.

Популярне рішення

Найпростіший і популярний варіант для будинку — вибрати традиційний або світлодіодний світильник великих розмірів і розмістити його в центрі кімнати. Така схема підходить для інтер'єрів у стилях класика або ретро, а також приміщень квадратної форми.

Але навіть у цьому випадку необхідне додаткове зональне підсвічування на стелі. Наприклад, для освітлення зони читання можна використовувати стельовий світильник, а для підсвічування столу у вітальні — підвіс. Точкові моделі часто монтують у якості додаткових джерел світла в кутах кімнати, які віддалені від основного джерела світла.

Сучасні тенденції

Якщо говорити про сучасний дизайн, то він пропонує відмовитися від люстри, розташованої строго в центрі кімнати. Краще замінити її на незвичайний світильник, який зміщений щодо центру. Також інтер'єри часто оформляють без центральної люстри: замість неї встановлюють декілька світильників менших розмірів. Для цього розробляють індивідуальну схему, до якої входять підвіси, накладні й точкові джерела світла.

Ціна: як вибрати стельовий світильник і не витратити гроші на вітер?

 

Светодиодный светильник Cenova

Світлодіодний світильник Cenova — надійне рішення для освітлення кімнат невеликої площі

В першу чергу світильник має створювати комфортний світ, а вже в другу — підходити до інтер'єру. Тому, якщо питання бюджету стоїть гостро, зосередьтеся на якості освітлення. Хорошим рішенням у такій ситуації стануть базові моделі світильників від перевірених виробників.

Чому варто відмовитися від дешевої і привабливою люстри? Такі товари часто виробляють без урахування світлотехнічних вимог, тому вони світять нерівномірно, створюють занадто яскраві й темні ділянки, швидко виходять з ладу.

Сподіваємося, що ми відповіли на питання, які часто цікавлять покупців стельових світильників. Уточнити інші деталі можна у консультантів магазину або в коментарях до статті.

 

І не забувайте ділитися нашими матеріалами з друзями в Fb.