Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Світлодизайн інтер'єрів: як організувати комфортне й ефектне освітлення

25. 01. 2019

Які існують правила в організації освітлення в інтер'єрі? Які фактори слід врахувати, щоб не помилитися й наповнити кімнату по-справжньому красивим і зручним світлом? З чого починати планування освітлення? Давайте розберемося разом.

Роль світла в оформленні внутрішнього простору будинку чи квартири важко переоцінити. Правильно організоване освітлення здатне перетворити найпересічніший інтер'єр, змусити його заграти новими фарбами. І, навпаки, помилки, допущені під час вибору чи розміщення джерел світла, можуть не тільки перекреслити всі зусилля дизайнера інтер'єру, але й створити в приміщенні умови, що не підходять для комфортного існування людей і навіть шкідливі для їхнього здоров'я.

Світлодизайн – мистецтво керування світлом

Мистецтво світлового дизайну – складна і багатогранна наука, що вимагає глибокого розуміння принципів побудови та роботи освітлювальних приладів, а також фізичних аспектів світла. Створення комфортного й привабливого простору передбачає облік не лише естетичних аспектів, а й ергономічних – адже освітлення впливає на стан людського організму, від нього залежить працездатність і здоров'я.

Плануючи ремонт, ми неминуче замислюємося про вирішення питання створення якісного та красивого освітлення в просторі. Хтось вважатиме за краще залучити для цього професійних світлодизайнерів, проте знайдуться й ті, кому запрошення фахівців здасться не надто доцільним або доступним. Ми дозволимо собі дати кілька порад тим, хто вирішив організувати ефективне та затишне освітлення інтер'єру самостійно. Отже, з чого розпочати?

Почніть з планування

У першу чергу вам слід вирішити, які саме види освітлення ви бажаєте використовувати в кожному з приміщень. Фахівцями виділяються такі складові освітлення:

  • основне чи загальне;
  • локальне (спрямоване, робоче);
  • акцентное чи декоративне.

Завдання загального освітлення – м'яке рівномірне освітлення простору кімнати. Найчастіше для вирішення цього завдання обирають розташований під стелею чи на стелі світильник або люстру з кількома лампами. При цьому слід пам'ятати, що основне освітлення не повинно бути занадто яскравим або тьмяним, а різкі тіні й сліпучі відблиски також будуть недоречними.

LED-светильники MAXUS Slim Panel – зручне рішення для організації загального освітлення

Метою локального освітлення є формування функціонального підсвічування на робочій поверхні чи ділянці, де є необхідність у додатковому освітленні. Так на кухні в обов'язковому порядку забезпечують спрямоване підсвічування робочої площі й обіднього столу, а у вітальні чи кабінеті – крісла для читання та письмового столу. В якості джерел світла для робочого освітлення застосовуються настільні лампи, підвісні стельові світильники, торшери, бра та інші освітлювальні прилади такого типу.

Організація робочого освітлення письмового столу за допомогою настільної лампи Intelite Desklamp (DL3-6W-BL)

Зовнішня привабливість і створення затишної атмосфери – ось завдання, які вирішуються акцентним освітленням. Підсвічування картин, статуеток, стінних ніш, як правило, забезпечується за допомогою простих і лаконічних джерел спрямованого світла, також для цього застосовують світлодіодні стрічки.

Плануючи дизайн певного приміщення, потрібно обов'язково продумати, яким чином буде вирішуватися питання з організацією тих видів освітлення, які будуть використовуватися в кімнаті. Це пов'язано з тим, що прорізання штроб і прокладання електричних дротів, як правило, робиться до проведення основних ремонтних робіт на стінах і стелі.

Створіть світлотехнічний ескіз приміщення

Щоб точно визначити, які саме джерела світла і в якій кількості вам знадобляться, потрібно представити та ретельно описати весь добовий цикл зміни освітленості в кожній кімнаті в залежності від її призначення та особливостей розпорядку дня мешканців. Це допоможе зрозуміти, як саме слід організувати різні види освітлення, щоб вони сполучались і доповнювали один одного найбільш комфортним для вас чином.

Якщо ви не плануєте використовувати складні світлові сценарії, малювати світлові картини чи вирішувати особливі світлотехнічні завдання, то, ймовірно, на цьому етапі можна буде обійтися застосуванням базових схем освітлення кімнат, що базуються на їх призначенні.

Вітальня

У вітальні обов'язкова наявність якісного основного освітлення, також може бути використано акцентне підсвічування певних елементів інтер'єру: картин, стінних ніш тощо. При цьому, якщо для вітальні характерні додаткові функції (наприклад, кабінету, бібліотеки чи їдальні), необхідно організувати робоче освітлення у всіх зонах, які цього потребують.

Їдальня та кухня

Якщо площа кухні мала, то без загального освітлення можна обійтися, проте локальне освітлення над обіднім столом і робочими зонами – обов'язкове. Внутрішній простір шафок, барна стійка та кухонний острів також потребують додаткового підсвічування. Зверніть увагу, що розміщувати світильники на кухні слід таким чином, щоб їхнє світло не створювало тіней на робочих поверхнях.

В їдальні, крім основного освітлення, слід додатково освітити поверхню обіднього столу.

Приклад локального освітлення обіднього столу за допомогою композиції підвісних LED-моделей Pendant Falzer (I04435)

Спальня

У спальні дуже важливо створити затишну атмосферу, привабливу для відпочинку. М'яке основне освітлення варто доповнити локальним підсвічуванням тумбочок, макіяжного столика, дзеркала, крісла для читання та інших подібних зон.

Важливо уникати надмірно яскравого світла (особливо холодних тонів), оскільки таке освітлення не сприяє розслабленню.

Дитяча

Тут особливо важливим є функціональне світло: окремі зони (для ігор, навчання) потребують додаткового робочого освітлення. Загальне світло при цьому організовують за допомогою якісних і надійних освітлювальних приладів, для яких не характерні мерехтіння чи прямі промені світла, що б'ють у очі.

Можна подбати про особливе, нічне освітлення, щоб дитина, прокинувшись вночі, не лякалася й могла легко пересуватися кімнатою.

Ванна

Для ванній будь-якої площі поряд з основним освітленням потрібне локальне підсвічування дзеркала й раковини перед ним. Найпростіше організувати це, розташувавши пару бра чи підвісних світильників по обидва боки від дзеркала. Як саме правильно розташовувати підвісні світильники в інтер'єрах різних кімнат ми писали в одній з попередніх статей.

Можна використовувати декоративне підсвічування, наприклад, по плінтусу або з-під навісних предметів меблів. У цьому випадку варто використовувати моделі світильників, що дають м'яке розсіяне світло, або світлодіодну стрічку.

Передпокій і коридор

Тут, крім основного, обов'язково використовується локальне підсвічування всіх функціональних зон: світло в зоні дзеркала, в шафі-купе тощо Освітлювати передпокій варто таким чином, щоб не залишалося темних кутів, особливо це стосується кімнат невеликої площі. Стінні ніші та інші декоративні елементи інтер'єру потребують додаткового акцентного освітлення.

Якщо коридор вузький, не рекомендується освітлювати його за допомогою стельових світильників, вишикуваних в одну лінію вздовж коридору, оскільки це візуально звузить його ще більше. Краще в таких випадках використовувати точкові світильники, розташовані уздовж обох стін, що додасть коридору видимої широти.

LED-світильники MAXUS Slim Panel в елегантному передпокої в сучасному стилі

Розрахуйте освітленість і виберіть джерела світла

Після планування світлового сценарію настає етап розрахунку освітленості та вибору конкретних моделей світильників, які дозволили б реалізувати ваші задуми. Вибираючи світильники, слід орієнтуватися не тільки на їхню зовнішню привабливість, але й на світлотехнічні параметри.

Це вкрай відповідальний момент, оскільки, розраховуючи освітленість, слід приділити увагу великій кількості важливих технічних нюансів і характеристик світильників. Фахівці в сфері освітлення, проводячи розрахунки, використовують спеціальні комп'ютерні програми (наприклад, DIALux), що полегшують виконання цих завдань.

Після завершення розрахунків, переходимо до безпосереднього вибору джерел світла. Якщо ви не вибрали світильник із вбудованими світлодіодами, значить настав час вибирати лампочки. Від правильно підібраної лампи залежить багато чого: рівень освітленості, температура світла, правильність передачі кольору та інші характеристики.

Лампи розжарювання

Традиційні побутові лампи розжарювання поступово втрачають свої позиції, поступаючись більш дорогим, але набагато більш економічним лампам. Низька ціна, сумісність з димерами та комфортна колірна температура – ось основні переваги ламп розжарювання. При цьому, до недоліків слід віднести високе споживання електроенергії, короткий термін служби й дуже високу температуру, до якої нагрівається лампа, що працює. Такі лампи не варто поєднувати з абажурами з легкозаймистих матеріалів і використовувати поблизу покриття натяжних стель.

Компактні люмінесцентні лампи

Це джерела світла, які іноді ще називають «економками», і дійсно, вони в кілька разів більш економічні, ніж лампи розжарювання, при цьому менше гріються, а термін їх служби – на порядок довший. Але далеко не всі такі лампи можна використовувати з димерами, і більшість КЛЛ вимагають особливих умов утилізації.

Галогенні лампи

Такі лампи відрізняються досить високим показником виділення тепла, тож, доторкнувшись до металевого плафона, можна отримати опік. Галогенні лампи перевершують лампи розжарювання в показниках світловіддачі та тривалості терміну служби, сумісні з димерами, й здатні формувати концентрований потік світла.

Світлодіодні лампи

LED-лампи нині є найбільш економічними та безпечними джерелами світла. Вони практично не гріються, мають тривалий термін служби й високий рівень якості світла. На даний момент найбільш істотним їхнім недоліком є досить висока ціна, яка, втім, швидко окупається за рахунок істотної економії електрики.

Характеристики джерел світла

- Світловий потік вимірюється в люменах (Lm) і визначає яскравість освітлювального приладу; чим вищий цей показник, тим більше світла дасть лампа.

- Колірна температура світла вимірюється в Кельвінах (К), чим вищий цей показник, тим світло холодніше. Світло з температурою нижче 3500 K є теплим, воно створює затишну атмосферу та допомагає розслабитися. Значення в 3500-5000 K характерне для нейтрального або денного світла, а вище 5000 K – для холодного, що допомагає організму концентруватися й налаштовуватися на робочий лад.

- Індекс передачі кольору (Ra) – параметр, що характеризує рівень відповідності природного кольору предметів їх видимому кольору при освітленні певним джерелом світла. Еталонним зразком правильної передачі кольору вважається сонячне світло (100 Ra), і чим нижчий цей показник, тим гірше освітлення передає кольори об'єктів. Доброю називають передачу кольору 70-79 Ra; дуже доброю – 80-89 Ra; 90 Ra і вище – передача кольору дуже високого рівня.

Led-світильники MAXUS DeskLamp мають індекс передачі кольору Ra = 94 – найбільш високий серед сучасних світлодіодних настільних ламп

Оцініть функціональність і стиль

Заключним етапом нашої роботи буде перевірка того, наскільки обрані світильники відповідають стилю інтер'єру, як будуть гармоніювати один з одним, і наскільки збалансоване освітлення можуть забезпечити. Слід також пам'ятати, що функціональність освітлення не менше, а то й більш важлива, ніж зовнішня привабливість освітлювальних приладів.

Завершуючи статтю, ми сподіваємося, що дотримання викладених вище рекомендацій дозволить вам створити комфортне й ефектне освітлення інтер'єру. Також нагадуємо, що співробітниками нашої компанії пропонується послуга безкоштовного розрахунку освітленості, а, крім того, ви можете звернутися за консультацією по телефону.

Якщо матеріал зацікавив вас або з'явилися питання, поділіться своєю думкою, залишивши коментар. Ми з задоволенням відповімо!