Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Як вибрати зручні та функціональні моделі точкових (downlight) світильників, які будуть відповідати вашим цілям?

16. 03. 2018
Як вибрати зручні та функціональні моделі точкових (downlight) світильників, які будуть відповідати вашим цілям?

Чим відрізняються точкові джерела світла від інших? Які моделі більше підходять для гіпсокартонних і натяжних стель? Як купити електроприлад і не помилитися? У новій статті відповідаємо на ці та інші популярні питання. Читайте наш гід, щоб вибрати відповідний світильник.

Вбудований Downlight Grand 12W 4000 K для зручного й красивого освітлення елегантної вітальні

Що таке точкові світильники? Особливості, будова та сфера використання моделей

В теорії до цих джерел світла належать будь-які прилади, які дають локальне світло та мають невеликі габарити. Так можна назвати невеликий вуличний ліхтар, лаконічний підвіс і вбудовану в стелю модель.

Проте це теорія. А що таке й чим вирізняються точкові світильники на практиці? Фахівці найчастіше називають так невеликі вбудовані чи накладні моделі. Ви точно бачили їх на доріжках у саду або парку, на стінах біля сходів, на підвісній стелі в кімнаті чи офісі, а також в якості акцентного джерела світла.

Сучасні виробники пропонують такі світильники в великому асортименті. Але серед споживачів все більшу популярність завойовують світлодіодні моделі. Що таке та чим відрізняється точковий LED-світильник? Це готовий до установки електроприлад, в який вже інтегровані діоди. До нього не потрібно окремо вибирати й купувати лампи.

Моделі SDL із вбудованими діодами для стильної кухні в стилі прованс

З чого складається стандартний точковий світильник?

Якщо не говорити про зайві технічні тонкощі, то кожен прилад включає такі компоненти.

  • Декоративний елемент. Це може бути плафон, абажур, накладка тощо. Його ми бачимо в інтер'єрі після монтажу. Іноді він може бути змінним, як, наприклад, декоративна накладка золотого кольору 2-CSDL-GL-1 для вбудованих світильників Maxus серії SDL.
  • Корпус, який виконує каркасну й захисну функції.
  • Джерело світла. В його ролі виступає лампа, яка не входить до комплекту, або вбудований LED-модуль.
  • Технічні компоненти. Драйвери, мікросхеми, з'єднання та інші деталі, які забезпечують якість освітлення й надійну роботу електроприладу.
  • Фіксатори для монтажу.

Деякі вироби можуть мати трансформатор напруги (для мереж 12 В), зовнішній драйвер (світлодіодні) та інші конструктивні елементи.

Де і для яких завдань використовуються точкові світильники?

Ці моделі можна побачити всюди: у вітальнях у класичному стилі й у невеликих ванних, у сучасних офісах і спортзалах, у магазинах, громадських установах та інших просторах.

Найбільш зручно використовувати такі електроприлади:

  • у маленьких приміщеннях, тому що вони не займають зайвого місця;
  • на підвісних і натяжних стелях;
  • для декоративного та додаткового підсвічування. Джерела світла розташовують в інтер'єрі в формі фігур, встановлюють, щоб зробити акцент на цікаву деталь інтер'єру, використовують для підсвічування шаф і ніш;
  • для рівномірного освітлення приміщень, в тому числі складної форми. Таке рішення є більш економічним, ніж світло, створене люстрами, торшерами і бра, адже в цьому випадку корисні промені не втрачаються;
  • для гнучкого освітлення. За допомогою моделей створюють сценарії освітлення, що налаштовуються, та зонують простір;
  • на вулиці для розмітки доріжок, освітлення терас, альтанок, басейнів тощо.

Моделі серії SDL із захистом IP44, на які встановлені декоративні накладки, — зручне рішення для елегантної ванної

Як вибрати зручні та функціональні моделі точкових світильників у різних випадках?

6 правил, які допоможуть прийняти правильне рішення

1. Гармонія з інтер'єром. Купуйте електроприлади на етапі створення дизайн-проекту, це допоможе уникнути помилок в оформленні простору. Якщо такої можливості немає, виберіть модель, до якої доступні змінні декоративні накладки, наприклад, світильник Maxus серії SDL.

2. Зручна схема освітлення. Силу світла, тип розсіювача і інші характеристики електроприладу визначають, керуючись обраною схемою. Для точних розрахунків рекомендується залучити фахівців, наприклад, консультантів нашого магазину чи інших професіоналів у сфері светодизайна.

3. Правильний відтінок світла. Як вибрати цей параметр у точкових світильників? У зоні навчання чи роботи встановлюйте рішення з прохолодним тоном, який активізує мозкову активність і допомагає зосередитися на завданнях. Для просторів, де люди зазвичай відпочивають або спілкуються, більше підходить теплий відтінок світла. Якщо кімната не має чіткого призначення, використовуйте світильники з нейтральною колірною температурою.

4. Енергоефективність та надійність. Більш дорогий електроприлад з високою світловою ефективністю й тривалою гарантією в довгостроковій перспективі купувати більш вигідно, ніж дешеву модель. Остання може швидко перегоріти чи завдати шкоди зору.

5. Надійний виробник. Якої фірми краще вибрати світильник, щоб він служив довго? Орієнтуйтеся на перевірених виробників, які пропонують якісну продукцію та гарантію.

6. Виважене рішення. Заміна точкових джерел світла — складне завдання, оскільки в поверхні для монтажу нового світильника вже буде виріз під попередню модель. Тому рекомендуємо продумати всі деталі проекту освітлення перед покупкою.

Як вибрати точковий світильник для різних типів стель?

Інтер'єр у білосніжних тонах зі стелею з гіпсокартону та точковими світильниками MAXUS

Точкові джерела світла зручні для освітлення кімнат з підвісними стелями з гіпсокартону, ПВХ-плівки, тканини та інших матеріалів. У офісах їх часто вбудовують до модульних систем типу армстронг.

При виборі враховують ті ж критерії, що й при покупці інших світильників. Головна відмінність — підвищені вимоги до захисту від перегріву. Адже якщо температура корпусу буде високою, стеля поруч оплавітся чи потемніє. У гіршому випадку може початися пожежа.

Як вибрати світильник для популярних натяжних або гіпсокартонних стель, щоб не зіткнутися з цією проблемою?

1. Зупиніться на LED-моделях, які мінімально гріються під час роботи.

2. Враховуйте матеріал. Гіпсокартонні конструкції менш вимогливі до теплових характеристиках електроприладу, ніж ПВХ-стелі.

3. Зверніться до фахівця за розрахунком схеми освітлення. Він знайде безпечну відстань між світильниками, а також від стін та інших поверхонь.

4. Не економте на вентиляції чи теплоізоляції, якщо без них не виходить обійтися.

Яких типів бувають і чим відрізняються точкові світильники?

Як і інші прилади, ці моделі мають різні характеристики. Вони відрізняються за силою світла, якістю передачі кольору, ступенем захисту від вологи, розміром, дизайном, способом монтажу та іншими характеристиками. Зазвичай виділяють кілька категорій світильників.

Прилади з різними джерелами світла:

  • лампами розжарювання;
  • галогенними лампами;
  • джерелами на основі світлодіодних технологій. У цьому випадку використовуються LED-лампи чи світильники з вбудованим діодами.

Сьогодні все більше компаній і приватних користувачів переходить на світлодіодні рішення з інтегрованим модулем. А якщо не виходить провести заміну, в звичайні світильники встановлюють LED-лампи. Така ситуація склалася, тому що інші рішення мають недоліки. Лампи розжарювання сильно гріються, а галогенні — створюють освітлення низької якості. При цьому термін служби й тих, і інших значно поступається діодним лампам.

Готове до монтажу рішення від MAXUS — модель 1-SDL-005-01 з теплим світлом, широким кутом розсіювання й яскравістю, аналогічною ЛЗП 75 Вт

Залежно від призначення бувають три типи точкових світильників:

  • для загального чи зонального світла;

Це рішення з широким кутом і сильним світловим потоком. Вони адаптовані для рівномірного освітлення значної площі.

  • для робочих поверхонь та акцентного підсвічування;

Такі моделі створюють спрямоване світло за рахунок меншого кута розсіювання. Для декоративного підсвічування зазвичай потрібні прилади з невеликим світловим потоком, а для робочих зон — більш потужні.

  • універсальні, які підходять для вирішення різних освітлювальних задач.

За ступенем захисту виділяють такі моделі:

  • стандартні — IP20. Їх встановлюють у приміщеннях зі звичайним рівнем вологості та пилу;
  • для приміщень з підвищеними вимогами (IP22-44). Такі моделі використовують у ванних, на вулиці під навісами, на верандах тощо;
  • з найвищим захистом від вологи та пилу (IP55 і вище). Залежно від характеристик, моделі з таким захистом встановлюють біля чи всередині басейнів, у запилених виробничих приміщеннях і подібних.

Модель 1-SDL-005-01 для комфортного підсвічування функціональної зони біля дзеркала у ванній

Точкові світильники 12 або 220 В: які краще вибрати для різних приміщень?

Хоча це питання ставлять багато користувачів, фактично воно вже стало неактуальним. 12-вольтні моделі були затребувані до відкриття світлодіодів. Раніше ця технологія давала можливість вбудовувати точкові світильники до стелі, не жертвуючи яскравістю чи надійністю.

З широким розповсюдженням діодів проблема вирішилася сама собою. Ці моделі мало гріються, служать довго та дають якісне світло при будь-якій напрузі в мережі. Тому рекомендуємо відразу встановити сучасне рішення. А якщо ви вже використовуєте світильники 12 В, підберіть до них відповідні лампи на діодах.

Що краще світлодіодні точкові світильники для мереж 220 В або моделі для 12 В?

На це питання немає правильної відповіді. Мережа з низькою напругою безпечніша. Її часто обирають для вологих приміщень, щоб попередити удари струмом і заощадити на ізоляції дротів.

З іншого боку, хороша ізоляція та світильники з високим захистом від вологи при правильній установці будуть такими ж безпечними. При цьому можна не витрачати час на підключення трансформаторів, що знижують напругу, та інші роботи. Крім того, джерела світла і лампи для мережі 220 В представлені в більшому асортименті.

Вигідний набір з двох LED-ламп з популярним цоколем G4 для заміни в світильниках, які працюють з напругою 12 В

Скільки коштують і де краще купувати точкові світильники?

Точно не варто купувати електроприлади у неперевірених продавців. У цьому випадку є ризик придбати виріб, який швидко вийде з ладу або завдасть шкоди зору. В іншому орієнтуйтеся на зручність та асортимент. Де купити якісний точковий світильник? Надійні моделі пропонують супермаркети та спеціалізовані магазин онлайн і оффлайн.

Також зверніть увагу на фірмові онлайн-магазини виробників. У них представлений більш повний асортимент товарів, є можливість отримати консультації та допомогу професіоналів.

Скільки коштують хороші точкові світильники?

У першу чергу вартість світильника залежить від його технічних характеристик. Дуже дешеві моделі часто швидко перегорають, мерехтять, неправильно передають відтінки, а інколи — завдають шкоди зору.

Тому при виборі моделі орієнтуйтеся не лише на вартість, а й на наявність сучасного IC-драйвера (попереджає пульсацію та захищає від перегорання), захист світлодіодів від перегріву (може викликати зниження якості світла), наявність ЕМС-фільтра та MPX-конденсатора (сумісність з іншою технікою й вимикачами з підсвічуванням).

Щоб дізнатися більше про те, як характеристики світильника впливають на якість і надійність, подивіться відео нижче.

Якщо говорити про середню вартість точкових LED-світильників, які дають комфортне для зору світло та служать довго, то за даними на березень 2018 року їхні ціни знаходяться в широкому діапазоні:

  • від 150–300 гривень можна купити популярні моделі середнього рівня ТМ MAXUS. У цьому ряду можна вибрати точкові світильники з тривалим ресурсом роботи (від 30 000 до 50 0000 годин), 3-5-річною гарантією та високою передачею кольору (Ra > 90), які економлять до 90% електрики;
  • менше в 1,5–2 рази коштують моделі базового рівня ТМ GLOBAL. Ці точкові світильники створюють комфортне світло, а зниження ціни досягнуто за рахунок оптимізації ряду малозначущих для багатьох споживачів характеристик;
  • преміальні рішення Intelite DECO коштують від 800-1000 гривень. Це дизайнерські моделі, а також точкові світильники, які можна (в залежності від характеристик конкретної моделі) встановлювати у вологих приміщеннях, на вулиці, в тому числі в зоні руху машин, та інших складних умовах.

Корисна порада. В Україні ціни на світильники сильно залежать від курсу національної валюти. Тому рекомендуємо не відкладати придбання, адже, на жаль, навіть за невеликий період часу вартість може суттєво змінитися.

3 рекомендації для тих, хто не знає, де в інтернеті можна купити точковий світильник за вигідною ціною

  • Купуйте набори. Це допоможе отримати ті ж моделі зі знижкою в 10-20%.
  • Слідкуйте за акціями та конкурсами, які проводить магазин. Для цього можна підписатися на email-розсилку та на сторінку в Facebook.
  • Звертайтеся за порадою до фахівців. У нашому інтернет-магазині можна отримати консультації щодо вибору освітлення та замовити його розрахунок. Фахівці допоможуть знайти рішення, яке буде оптимальним за ціною та якістю.

На цьому ми завершуємо огляд. Хочете дізнаватися про наші публікації якомога раніше? Слідкуйте за блогом і підписуйтесь на нашу групу в Fb.