Важливі зміни з нашим додатком Maxus Smart

На жаль, вхідні телефонні лінії пошкоджені, для зв'язку - залиште свій номер через форму "Зворотний дзвінок" і ми Вам передзвонимо

Світлодіодне освітлення в промисловості. Види, особливості використання, рекомендації з вибору

21. 06. 2018

У цехах, на складах та інших виробничих об'єктах все частіше встановлюють LED-світильники. Вони забезпечують умови для ефективної й безпечної праці, є більш економічними та простими в обслуговуванні, ніж інші моделі. Пропонуємо дізнатися більше про світлодіодних рішення та їхнє використання на виробництві.

Приклад освітлення виробництва за допомогою світлодіодних світильників

Особливості промислового освітлення

Світло в логістичному парку, на заводі та інших об'єктах вимагає більшої уваги, витрат часу і спеціальної світлотехніки. Ця галузь строго регламентується нормами й стандартами, які покликані створювати умови для ефективної та безпечної праці.

Освітлення на виробництві потрібне не лишеи під час робочих змін, але й для охорони, швидкої евакуації в разі аварії тощо. Вирішувати ці та інші завдання допомагають різні світлодіодні світильники: панелі, лінійні та консольні пристрої, прожектори та інші.

Види промислового освітлення

В галузі застосовують штучне чи комбіноване світло. Останнє передбачає одночасне використання світильників і природного сонячного світла.

Також освітлення на виробництві буває загальним і місцевим. Перше необхідне, щоб освітити всю площу. Воно може бути досить яскравим і передбаченим для роботи або невеликої інтенсивності — для орієнтації в просторі.

Місцеве світло використовують тільки як додаткове, наприклад, там, де ведуться роботи зі значним зоровим навантаженням. На виробництвах заборонено встановлювати лише місцеві джерела, оскільки контраст між світлом і тінню збільшує число травм.

Лінійні моделі часто використовують для загального освітлення робочих цехів

За призначенням виділяють 4 типи освітлення:

  • робоче

Буває загальним або комбінованим, використовується, щоб створити оптимальну освітленість для зручної та безпечної роботи. Його інтенсивність регулюється нормами для різних розрядів зорових навантажень і змінюється в діапазоні від 5000 до 30 люкс.

  • безпеки

Його зазвичай поділяють на аварійне та евакуаційне, обидва типи обов'язкові, їх використання регулюються нормативами. Такі світильники живляться від резервних джерел або вбудованих батарей.

Аварійний світло є запасним, його включають у надзвичайних ситуаціях або при раптовому виключенні основного. Його головна мета — указати персоналу шлях виходу за заздалегідь затвердженим планом.

  • охоронне

Охоронне світло включають у неробочий час для захисту майна й обладнання від крадіжок. Для цього використовують вуличні прожектори та інші моделі освітлення, що заливає, а також спеціальні джерела, наприклад, з ІЧ-променями.

  • чергове

Чергове світло схоже на охоронне, але його функції інші. Воно використовується для мінімального підсвічування в неробочий час, у технічних приміщеннях, коридорах та інших місцях, де люди бувають рідко.

Особливості промислових світильників

Моделі для виробничих приміщень, у яких працюють люди, відрізняються:

  • великим світловим потоком. Це необхідно, щоб забезпечити освітленість на значній площі;
  • захистом від вібрацій, перепадів температур, вологи, пилу та інших впливів. Найчастіше виробництва пов'язані зі складними умовами, тому світильники повинні мати відповідний захист;
  • якісним світлом без мерехтіння з досить гарною передачею кольору і контрастністю. Таке освітлення знижує зорову втому, підвищує продуктивність людей, зменшує кількість браку, попереджає нещасні випадки;
  • високою надійністю та мінімальною потребою в обслуговуванні. Часто промислові приміщення мають високі стелі, крім того, нерідко світильники розташовуються в інших важкодоступних місцях. Тому проста заміна лампи може зупинити роботу цеху, вимагати залучення спецтехніки тощо.

У технічних приміщеннях, на складах, у коридорах та інших зонах, де люди бувають час від часу, використовують світильники з менш якісним і яскравим світлом. Це захищає виробництво від зайвих витрат. Важливі параметри для таких моделей — енергоефективність, низька вартість і надійність.

Переваги LED-освітлення для промисловості

LED-світильники для складу зручне та ефективне світло

Сучасні світлодіодні світильники мають характеристики, які важливі для виробництв:

  • розраховані на службу протягом 10 і більше років (якщо використовувати модель з ресурсом роботи 30 000 годин по 8 годин щодня);
  • не вимагають обслуговування протягом всього терміну служби;
  • мають невисоке енергоспоживання (в середньому — 100-120 лм/Вт), а отже, витрати на них швидко окупаються;
  • створюють рівне світло без пульсацій з гарною передачею кольору та контрастністю. Крім того, можна вибрати відтінок світла, який більше підходить для поточних завдань;
  • працюють у широкому діапазоні температур, є моделі із захистом від вологи та пилу, герметичним корпусом, а також спеціальні рішення для вибухонебезпечних виробництв, хімічної промисловості тощо;
  • випускаються у великому асортименті, тому легко підібрати джерело світла з оптимальним кутом розсіювання, потужністю й т.і.;
  • мають коефіцієнт потужності, відповідний до нормативів;
  • не створюють гулу, а їхня працездатність не залежить від кількості включень і виключень.

За основними параметрами світлодіодна техніка перевершує ртутні та інші традиційні джерела світла, тому є вигідним рішенням для робочих цехів, техприміщень і прилеглих територій.

Деяких виробників зупиняє той факт, що використання світлодіодних світильників і ламп жодним чином не регулюється поточними нормативами. Але це не означає, що на їхню установку діє заборона. Просто стандарти були розроблені до того, як LED-освітлення поширилося. Щоб не порушувати вимог закону, переконайтеся, що характеристики обраних моделей відповідають загальним нормативам для даної галузі чи ситуації.

Види й особливості LED-світильників, які найчастіше використовуються на виробництвах

 

Лінійні моделі

Лінійний світильник GLN-258-PL-01 для вирішення промислових завдань

Вони являють собою довгу конструкцію з міцним металевим корпусом і розсіювачем. Часто вони є герметичними. Такі світильники розраховані на установку лампи або виготовляються з вбудованим LED-модулем. Монтуються підвісним або накладним способом, тому адаптуються до приміщень з різною висотою.

Лінійні світлодіодні світильники використовуються для загального чи місцевого освітлення, оскільки створюють стабільне й яскраве світло. Вони підходять не лише для виробничих цехів і складів, а й для супермаркетів і лікарень.

Панелі 600х600 мм і растрові світильники з лампами Т8

Сучасна LED-панель LED-PS-600-3650WT-05 для заміни растрових світильників на виробництвах

Растрові моделі з LED-лампами Т8 та їхній більш сучасний і захищений аналог — світлодіодні панелі — рішення для загального й місцевого освітлення в промисловості. Ці моделі монтуються вбудованим, накладним або підвісним способом, їх зручно використовувати на стелях Армстронг, Грільято та інших конструкціях.

Обидва типи створюють комфортне для очей світло та дозволяють тривалий час працювати в приміщенні, тому вони підходять для швейних фабрик, адміністративних будівель тощо.

Панелі 600х600 мм — це більш сучасне та зручне рішення, вони мають закритий плафон, вбудований світлодіодний модуль і повністю готові до встановлення.

Світлодіодна лампа Т8 1-LED-T8-090M-1140-06 для растрових світильників, що використовуються для освітлення промислових об'єктів

Якщо ви вже користуєтеся растровими світильниками, до них можна вибрати LED-лампи Т8. Щоб почати використовувати світлодіодне джерело світла, досить відключити пускорегулюючі апарати (дросель, стартер і баласти). Про те, як правильно замінити люмінесцентну лампу на світлодіодну, ми розповідали в попередньому матеріалі.

ЖКГ-панелі

 

Спеціальна панель 1-HPL-002-E для освітлення технічних приміщень і потреб ЖКГ

Ці невеликі світлодіодні світильники прийшли на зміну спеціальним моделям під газорозрядні лампи. LED-рішення більш економічні, прості у використанні та не потребують заміни.

ЖКГ-панелі відрізняють невеликі розміри і світловий потік середньої сили, який підходить для орієнтовного та чергового освітлення. Їх зручно встановлювати в технічних приміщеннях, коридорах та інших місцях, де простір обмежений. Такі моделі мають добре захищений корпус, тому їх використовують у зонах зі складними умовами або на вулиці.

Прожектори

Новий прожектор GLOBAL 1-GBL-02-LFL-2060 для промислового освітлення

Такі світильники мають відбивач, який підсилює світловий потік, що дає можливість використовувати менше електрики й освітлювати велику площу. Прожектори можуть мати вузький або широкий кут розсіювання, тому підходять як для загального, так і для місцевого освітлення.

У промисловості їх використовують широко: для вуличного охоронного світла, в ангарах, цехах, складах та інших просторах. Часто застосовують у газовидобувній, нафтовій, хімічній, сталеливарній галузі.

Консольні світильники

Консольний світильник CST-0650-VB можна використовувати для охоронного освітлення прилеглих територій

Моделі відрізняє конструкція — кронштейн для кріплення до стовпа чи іншої опори і піддашок, що захищає від опадів. Вони можуть мати криву сили світла різної форми, тому дозволяють знайти рішення для освітлення вузького чи, навпаки, широкого об'єкту.

У промисловості такі моделі в основному використовуються на дорогах, що ведуть до заводу, чи стоянках.

Загальнопромислові світильники НСП, ГСП, ЖСП з високопотужними LED-лампами

Високопотужна лампа 1-GHW-006-1 для поширених видів загальнопромислових світильників

Моделі НСП, ГСП, ЖСП використовують для всіх видів освітлення. Щоб не міняти світильники, але користуватись якісним та енергоефективним світлом, встановіть високопотужні LED-лампи. Вони розроблені для подібних рішень. Перед монтажем перевірте, чи відповідають розміри лампи світильнику та видаліть систему ПРА. Також високопотужні моделі GLOBAL можна використовувати для освітлення складів та інших просторів у світильниках з відкритими плафорнамі, якщо умови даного приміщення дозволяють розмістити джерело світла зі ступенем захисту IP20. Крім того, вони підходять до вуличних світильників старого типу, а отже, дозволять перейти на сучасне світлодіодне освітлення без дорогої заміни світильників.

Інші види

На цьому вибір промислової світлотехніки не закінчується. Також у галузі потрібні спеціальні моделі, наприклад, для аварійного та охоронного світла. Про них ми детально поговоримо в наступних матеріалах.

Як організовують промислове освітлення?

Освітлення критої стоянки за допомогою лінійних світильників і панелей

Купівля світильників вимагає точних розрахунків. Тут не обійтися без фахівців, які розроблять проект відповідно до нормативів і підтвердять безпечність обраної схеми. Ми ж пропонуємо познайомитися з принципами та правилами організації такого освітлення.

1. Відповідність стандартам. Світло мусить бути оптимальної інтенсивності для даної діяльності. Як занадто яскраве, так і тьмяне світло призводить до втоми зорового апарату.

2. Зручне та стабільне світло. У приміщенні, де працюють люди, потрібне рівномірне освітлення без відблисків і тіней, але досить контрастне. Порушення цієї вимоги підвищує кількість нещасних випадків.

3. Відсутність мерехтіння. Від пульсації втомлюється зір, і вона може призвести до травм. У цехах, де використовують обладнання з рухомими деталями, через неї виникає стробоскопічний ефект. Працюючий верстат у мерехтливому світлі може здаватися працівникам нерухомим і стати причиною нещасного випадку.

4. Коректна передача кольорів. Правильна передача кольору більш комфортна для зору. Крім того, вона просто необхідна на текстильних, швейних, поліграфічних та інших виробництвах.

5. Захист від перегріву при тривалій роботі. Більшість фабрик і цехів працюють у кілька змін, а значить, тут джерела світла не вимикають цілодобово. Важливо, щоб обрана модель не грілася при таких навантаженнях.

6. Захист від ефекту засліплення. Потужні світильники осліплять, якщо потраплять у зону видимості людини. Тому, розміщаючи їх, важливо попередити цю проблему. Найчастіше, досить підняти світильник вище.

7. Особливі вимоги. У деяких галузях промисловості використовуються тільки спеціальні моделі, наприклад, вибухозахищені, стійкі до хімічного впливу, високих або низьких температур тощо.

Встановлення світильників у промисловості також регламентується й проводиться фахівцями.

Вбудовувані світлодіодні панелі часто використовують для освітлення великих площ

Світлотехніка для виробництв від брендового магазину MAXUS

На нашому сайті є популярні рішення для освітлення цехів, складів та інших об'єктів. У каталозі представлені недорогі й надійні моделі GLOBAL, якісна світлотехніка MAXUS і преміальні рішення Intelite. Замовити можна й високопотужні лампи і LED-панелі, лінійні, консольні та інші моделі. Для зручності покупців у нас є безготівковий розрахунок і доставка «Новою поштою».

 

На цьому завершуємо статтю та рекомендуємо стежити за блогом MAXUS, щоб залишатися в курсі нових тенденцій у сфері освітлення та вибирати ефективну світлотехніку для промисловості.

Якщо з'явилися питання, зверніться до консультантів магазину, чи залиште коментар до статті.